Home , Avrupa , Papandreu: İstifa etmeyeceğim, aynı politikalara devam edeceğim

Papandreu: İstifa etmeyeceğim, aynı politikalara devam edeceğim

ATİNA | 16 – 06 – 2011 | Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ülkenin protestolarla çalkalanmasına rağmen istifa etmeyeceğini ve kısıtlama politikalarına devam edeceğini açıkladı. 28 milyon kısıtlama yapmak isteyen Başbakan, ikinci bir özelleştirme dalgası da başlatmak istiyor.

Pasok başkanı Çarşamba günü yaptığı televizyon konuşmasında rotasından vazgeçmeyeceğini söyledi ve meclisten, hükümet içinde yapacağı deşikilikler için destek istedi. Meclis ise gelecek hafta Salı gününe bu konuda karar verecek. Hangi değişikliklerin yapılacağını ise belirtmeyen başbakan, daha önce de ulusal birlik hükümet kuracağını söylemişti.

Başbakan, Muhalefet partisi başkanı Antomis Samaras’a hükümete girmek için çağrı yaparken, yeni hükümetin AB ve İMF’nin kısıtlama ve özelleştirme planlarını kabul etmesi şartıyla kendisinin istifa edebileceğini söylemişti. Muhalefet Partisi Yeni Demokrasi ise plan üzerinde müzakere yapmak istediklerini belirterek öneriyi ret etti ve erken seçime gidilmesini istedi.

İMF ve AB: Kısıtlayın, faturayı halka yükleyin

Yunanistan, AB ve IMF’den milyarlık yardım alabilmek için ciddi kesintiler yapmaya mecbur tutuluyor. Birkaç ay önce de AB ve İMF baskılarıyla sigara, alkol ve gıda vergilerinin yanısıra KDV de arttırılmış, emeklilik yaşı yükseltilmiş ve memurların maaşlarının yüzde 15’i kesilmişti.

Ancak Yunan halkının isyanı ve defalarca yapılan genel grevler, planların onaylanmasını engelliyor. Hükümet ise, İMF ve AB’den yardım alınmaması durumunda Yunan devletinin gelecek ay ‘faturalarını ödeyemeceğini’ belirtiyor. Yine protestolar sonrasında Maliye Bakanı petrol vergilerinin arttırılmayacağı sözünü vermek zorunda kaldı.

İlginç bir detay ise iktidardaki Pasok partisinin mecliste 300 sandalyeden 155’ine sahip olması.

Pazar günü AB Kararı

AB ülkeleri ise Perşembe günü yapılan bir toplantıda Yunanistan’a 12 milyar yardımın yapılması konusunda oylamaya gidecek. Avrupa Komisyonu Maliyende sorumlu Üyesi Olli Rehn ise üye ülkelerin onayı vereceğini düşündüğünü söyledi.

„Ben, Pazar günü AB ülkelerinin, yardım paketinde 5inci taksitin ödenmesine karar vereceklerine güvenle bakıyorum” diyen Rehn, Yunanistan’ın iflasını engellemek için elimizden gelen herşeyi yapmalıyız dedi.

Yapılacak 12 milyarlık ödeme ile AB’ye göre Yunanistan eylül ayına kadar mali yükümlülüklerini yerine getirebilecek. Sonra dönem için daha fazla mali yardım konusundaki karar en erken Temmuz ayında, bankalar ve emeklilik fonlarının da olası katılımıyla verilecek.

AB ve İMF Yunanistan’a toplam 120 milyar yardım verilmesini kararlaştırmıştı.