Home , Avrupa , İTİF Neuchatel'de iki kampanya başlattı

İTİF Neuchatel'de iki kampanya başlattı

NEUCHATEL | 05 – 06 – 2011 | İTİF (İsviçre Türkiyeli İşçiler Federasyonu), İsviçre`nin Neuchatel Kantonunda 2 ayrı kampanya başlattı. Alternatif sağlık sigortası ve asgari ücretin 4000 Frank’a için başlatılan imza kampanyalarına sendikalar, sol partiler, demokratik kurum ve kuruluşlar da destek veriyor.

La chaux De Fonds şehrinde startı verilen kampanyalarla olumlu sonuç alınırsa, yasa değişiklikleri yapmak için, her iki konu hakkında İsviçre halkı referanduma gidecek.

İTİF temsilcisi yasa değişikliklerine ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Birincisi, bugün yüzlerce özel hastalık sigortası var, her yıl karlarına milyonlarca frank, servetlerine servet katmaktan ziyade hastalar doktora gitiklerinde ilaç ve doktor masraflarının önemli bir kısmını hastalara yüklemektedirler, her yıl %14 lere varan zam artışları yapmaktanda geri durmamaktalar üstelik bu zamlar mevcut hükümetler tarafında belirleniyor. Bahsi geçen bu kurum ve kuruluşlar tarafından alternatif bir sigorta için kolları sıvadılar. Bütün bu sigorta kasları yerine devletin denetiminde olaçak tek sigorta yaratmak ve hizmet kalitesinin arttırılması, elde edilecek karın da halkın hizmetine sunulması arzulanıyor. İsviçrede herhangi bir federal yasa değişikliği için İsviçre vatandaşları tarafından verilmiş100.000 imza gerekmektedir. Yüzbin geçerli imza toplandığı taktirde halk oylamasına sunulacak.

İkinci yasa ise bugün ortalama olarak 3300 frank olan asgari ücret yerine herkes için en az 4000 frank aylık asgari ücret için de yine 100.000 geçerli imza gerekiyor. Bu kampanyayı İTİF olarak desteklemek ve aynı zamanda bizat çalışmalara katılmak için karar aldık ve hem kampanyanın önemini anlatmak, hem de imza toplamak için İsviçre’nin birçok şehrinde stantlar açacağız.

Cumartesi günü kampanyanın startını Neuchatel kantonunda verdik. İTİF’in organize ettiği, İsviçre İşçi Partisi ve Göçmen Halklar Birliği’ninde desteklediği kampanya üç hafta sonu değişik şehirlerde sürecek.Bugün yapılan çalışmada kampanya çalışmalarını içeren ortak ve üç kurumun imzasını taşıyan yüzlerce bildiri dağıtıldı ve yüzlerce imza toplandı. Genel anlamda halkın kampanya ya ilgisi oldukça yoğundu kampanyamız hız kesmeden devam edecek.