Home , Haberler , İtalya’dan ATİK Tutsaklarına Coşku Dolu Selamlar

İtalya’dan ATİK Tutsaklarına Coşku Dolu Selamlar

italy_umudahaykirisİTALYA |06-06-2016| Her yıl geleneksel olarak İtalya’nın Floransa şehrinde gerçekleştirilen ve İtalyan halk kültürünü yaşatmayı hedefleyen “Sgrana e (Tra)Balla” festivali bu yıl ‘’halk müziğinin üç günü’’ şiarıyla gerçekleştirildi. Devrimci demokrat kitle örgütlerinin bir arada yer aldığı CPA(Centro Popolare Autogestito-Floransa)’nın organize ettiği bu festival İtalyan halk kültüründen danslar, müzikler, yöreye özgü yemek ve içeceklerin tanıtıldığı bir etkinlik olarak yıllardır örgütleniyor.

Bu yıl 26/28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen festivale La Leggera ve Kalamu gibi tanınmış İtalyan müzik gruplarının yanısıra Kürt Müzik Grubu Simurg ve Umuda Haykırış’ta katıldı. Birbirinden güzel halk ezgilerinin dillendirildiği coşku dolu bu festivalde İtalya’nın unutulmaya yüz tutmuş halk dansları katılımcılarla birlikte sergilendi.

1940’lı yılların İtalya’sına etki eden faşist Mussolini yönetimine karşı İtalyan halkının oluşturduğu Partizan güçleriyle giriştiği mücadeleye sık sık değinilerin yapıldığı festivalde, faşizme karşı her dilden sloganlar atıldı. Yine Ortadoğu ve Rojava’da faşist İŞİD çetelerine karşı yürütülen direnişe destek mesajlarının verildiği festivalde Kürdistan’lı Müzik grubu Simurg’un kürtçe ezgileri duygu kattı.

Ve yine bu yıl dördüncü defa festivale katılan Umuda Haykırış İtalyanca, Almanca, Ermenice, Türkçe ve Kürtçe dillerinde seslendirdiği türküler ve marşlarla festivale coşku kattı. Umuda Haykırış’ın Ermeni Katliamını ve AKP hükümetinin Kürdistan’da gerçekleştirdiği katliamlarını lanetleyen konuşması direniş sloganlarıyla karşılığını buldu. ATİK’e yapılan operasyona ve aktivistlerine uygulanan hukuksuzca tutuklamalara değinen Umuda Haykırış, sahneden tutuklamalara karşı yürütülen kampanyaya destek çağrısı yaptı. CPA adına festival komitesinden bir yoldaşın sahneden yaptığı çağrıyla birlikte ATİK e yapılan saldırıyı kendilerine yapılmış saydıklarını ve tutsak yoldaşların yanlarında olduklarını, kısa sürede İtalya’da bu konuda kamuoyu oluşturmaya ve herkesi bu kampanyaya destek sunmaya çağırdı. Enternasyonal dayanışma ve tutsaklara özgürlük sloganlarının atıldığı festival Kalamu’nun coşkulu ezgileriyle son buldu.

UMUDA HAYKIRIŞ

31 Mayıs 2016/ İtalya