Home , Avrupa , Italya'da G8 karşıtı protestolarda 19 polis yaralandı

Italya'da G8 karşıtı protestolarda 19 polis yaralandı

g82009turinsaliTURİN | 19 – 05 – 2009 | G8 karşıtı protestoların ikinci gününde İtalya’nın Turin kentinde 19 polis yaralandı, en az 2 gösterici gözaltına alındı. Turin üniversitesinde gerçekleşen ve üniversite yetkililerinin katıldığı G8 Konferansına karşı gerçekleşen 2000 öğrenci ve gencin düzenlediği protestoya polisin saldırmasıyla çatışmalar başladı. Polis, göz yaşartıcı bomba kullanırken, göstericiler taşlarla karşılık verdi.

İtalya medyası yaralanan polislerin durumunun ağır olmadığını bildirdi.

Öğleden sonra sertleşen protesto sırasında göstericiler polisin yasakladığı toplantı alanına girmeye çalıştı. Polis ise saldırıya geçerek en az 2 kişiyi gözaltına aldı. Benzer durum ise Pazar ve Pazartesi günü de olmuştu.

g82009turinsali2Gelişen muhalefet ve protestolardan kaynaklı 8 ile 10 Temmuz arası İtalya’da gerçekleşecek G8 toplantısının güvenliği sorgulanır hale geldi. İtalyan hükümeti önce, G8 karşıtı göstericiler için ulaşımı zor olacağı nedeniyle toplantıyı Sardunya adasında gerçekleştirmek istiyordu. Ancak sonradan Başbakan Berlusconi toplantının Nisan depreminde zarar gören L’Aquila şehrinde yapılmasını önerdi. Toplantının bölgeye bu şekilde maddi katkı sunması hesaplanıyor.

Avrupa ve Türkiye medyası ise yaşanan olayları gizleyerek, protestoların gelişimini sessiz tutmaya çalışıyor. Az sayıda verilen haberlerde ise gösterinin ‚ekonomi, enerji ve doğa‘ konulu yapılan toplantıya karşı olduğu söyleniyor, G8’in adı dahi geçmiyor.

2001 yılında yapılan G8 karşıtı protestolarda binlerce gösterici polisle çatışmaya girmişti, polis 23 yaşındaki Carlo Guiliani’yi yakın mesafeden kafasından kurşunlayarak öldürmüştü.

g82009turinpazarATİK ise 2007 Haziran’ında Almanya’nın Rostock kentinde yapılan G8 zirvesinde önemli bir mücadele geleneği yaratarak, uluslararası kamuoyuna kendini tanıtmıştı. Aynı militan duruş ve siyasal perspektifle 2009 Nisan’ında Paris’te gerçekleşen NATO karşıtı gösterilerin en ön saflarında yerini almış, anti-emperyalist ve enternasyonalist anlayışını bu boyutuyla pratiği yansıtmıştı.