Home , Avrupa , Avusturya’da Covid-19’la Mücadele Kapsamında Yeni Kararlar Açıklandı

Avusturya’da Covid-19’la Mücadele Kapsamında Yeni Kararlar Açıklandı

AVUSTURYA|08.02.2021|Avusturya’da son haftalarda yeni tip coronavirüs vakalarındaki günlük artışın 5 binin üzerine çıkması nedeniyle hükümet yeni tedbirler aldı. Uzun zamandır kuaförler, müzeler, cafeler, lokantalar vb. yerler kapalıydı. Yeni tedbirler sürecinde, koşullu bir şekilde gevşeme sağlanırken, yeme-içme sektöründeki işletmeler kapalı kalmaya devam edecek ve sokağa çıkma kısıtlamaları daha yoğun denetlenecek.

Başbakan Sebastian Kurz, beraberindeki bakanlarla başkent Viyana’da düzenlediği basın toplantısında, Covid-19’la mücadele kapsamında alınan yeni kararları açıkladı. 08 Şubat itibariyle yeni kurallara uyulmaması halinde cezaî yaptırımlarda uygulanacak.

Başbakan Kurz, ikinci dalganın Avrupa’da yoğun bir şekilde yaşandığını, bu nedenle birçok ülkenin yeniden karantina uygulamak durumunda kaldığını belirterek, Avusturya’da da son haftalarda günlük vaka sayısının çok hızlı bir yükselişte olduğuna dikkat çekti.

Virüs bulaşan kişilerin büyük bir çoğunluğunda semptom görülmediğini ya da hastalığı hafif bir şekilde atlattığını belirten Kurz, ancak buna rağmen hastanede tedavi gören ya da yoğun bakım hastalarında belirgin bir artışın yaşandığını kaydetti ve sağlık sisteminin çökme noktasına gelmeden müdahale etmek durumunda olduklarını söyledi.

BİR AY SÜRECEK YENİ TEDBİRLER

Kurz, 8 Şubat’tan itibaren geçerli olmak üzere ikinci bir karantina sürecine girileceğini, bu ayın sonuna kadar alınan kararların uygulanacağını duyurdu.

Kısmî Sokağa Çıkma Yasağı;

Sosyal teması sınırlamak için belirli durumlar dışında saat 20:00’den 06:00’ya kadar dışarı çıkma sınırlaması uygulanacak.

İşe gidiş geliş, alışveriş, yardıma muhtaç insanlara yardım etme, spor yapma yasak kapsamında değil.

Aile ziyaretlerinde, gün içerisinde sadece iki haneden dört yetişkin ve 6 çocuk biraraya gelelebilecek.

Cenaze törenlerinde katılım 50 kişiyle sınırlı olacak. FFP2 maske ve 2 metre fiziki mesafe kuralına özellikle dikkat edilecek.

Toplu taşımalarda, AVM lerde, postane, eczane vb. alanlarda FFP2 maske ve 2 metre fizİki mesafe zorunlu tutulacak.

Yeme-içme sektöründeki işletmeler, paket servisi dışında hizmet veremeyecekler. Verilen sipariş alınmaya gidildiğinde de, FFP2 maske ve 2 metre fizİki mesafe zorunlu tutulacak.

Oteller, yalnız iş ziyareti için ülkeye gelen müşterileri ağırlayabilecekler.

Sürücü kursları açılıyor.

Sürücü kursları, temel mesleki eğitim ve ileri eğitim ile eşleştirilerek gerekli tedbirler eşliğinde hizmete açılacak.

Okullarda Kısmi Uzaktan Eğitim

İlkokullar her gün, ortaokullar ve liseler ise vardiyalı olarak yüz yüze eğitime başlayacak. İlkokul öğrencileri haftada iki, ortaokul ve lise öğrencileri haftada birer kez okulda test edilecek.

Liselerin son sınıfları ve üniversitelerde uzaktan eğitime geçilecek.

İlkokul öğrencilerine derste maske şartı koşulmazken, ortaokul öğrencileri ders esnasında herhangi bir maskeyi kullanabilecekler. Ancak; lise öğrencileri derste FFP2 maskesini taşımak zorundalar.

Süper marketler, Mağazalar ve Kuaförler;

Tüm süpermarketler ve mağazalar 20 metre kareye bir müşteri kuralına uymak zorunda.

Bunun yanı sıra çalışanlar ve müşteriler için FFP2 maske zorunluluğu bulunuyor.

Kültürel alanlar ticari alan ile ilgili benzer güvenlik önlemleri eşliğinde müzeler, kütüphaneler, hayvanat bahçeleri ve botanik bahçeleri, 8 Şubat’ta açılıyor.

Her türlü toptan ve perakende ticari faaliyete izin verilecek, kuaför, güzellik merkezi gibi hizmet sektörüne ait işletmeler de açık kalacak.

Kuaför ve güzellik salonlarından hizmet alabilmek için, 48 saatten eski olmayan negatif corona testinin ibraz edilmesi zorunluluk. 10 yaş altı çocuklar ve son altı ay içinde coronaya yakalanıp iyileşenler için test zorunlu bulunmuyor. Ancak korona hastalığını geçirip iyileşmiş kişilerin doktor raporunu ibraz etmesi gerekiyor.

Kuaför ve güzellik salonlarında, 10 metre kareye bir müşteri kuralı ve FFP2 maske zorunluluğu bulunmakta.

Ücretsiz testler;

Avusturya’nın her eyaletinde, farklı bölgelerde ücretsiz test merkezleri bulunmakta. Ayrıca 08 Şubat itibari ile 400 eczane, antijen testlerini ücretsiz dağıtacak. Ancak, test merkezlerinde ve eczanelerde önceden kayıt yapılmış olması şart koşuluyor.

Cezalar

Sokağa çıkma yasağının ihlali halinde kesilecek ceza 1.450 Euro. Cezanın ödenmemesi halinde ise, dört haftaya kadar hapis cezası alma riski var. Sadece zaman kuralının ihlali halinde, 500 Euroya kadar para cezası kesilecek.

Polisin veya bölge idaresi yetkililerinin, iş yerine girişini reddeden işletmeciler için 1400 Euro luk para cezası kesilecek.

Toplu taşıma araçlarında, süper marketlerde, mağazalarda veya toplantılarda FFP2 maskesi takmayanlar, 25 yerine 90 Euro ceza ödeyecek. 2 metrelik fiziki mesefenin ihlali halinde de aynı ceza miktarı geçerli.

Tedbir amaçlı belirlenen kurallara (maske, fiziki mesafe, metre kare hesabına göre belirlenen insan sayısı) aykırı olarak, işyerlerine girilmesine izin veren işletme sahiplerine, 30.000 Euroya kadar para cezası sözkonusu. Para cezasını ödeyemeyenler için ise, 6 haftaya kadar hapis cezası düşünülmekte.  ATİK Avusturya