Home , Haberler , Af Örgütünden Türkiye’ye sert eleştiriler

Af Örgütünden Türkiye’ye sert eleştiriler

afLONDRA |23-05-2013| Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan yıllık insan hakları raporunda Türkiye’ye sert eleştiriler yöneltildi. Türkiye’de ifade özgürlüğünün ciddi bir şekilde ihlal edildiğinin belirtildiği raporda Anti-terör yasalarıyla yürütülen haksız yargılamaların da sürdüğü kaydedildi.

Kuruluş yayınladığı 2013 raporunda Türkiye’ye geniş yer ayırırken ağırlığı ifade özgürlüğü ve haksız yargılamalara ayırdı. Medya ve sivil toplum açısından ifade özgürlüğünün garanti altına alınması konusunda ciddi eksikliklerin yaşandığının kaydedildiği rapora göre şiddet içermeyen düşünceler nedeniyle birçok yargılamaların yapıldığı belirtildi.

Raporun bu bölümünde vicdani retçi Halil Savda, piyanist Fazıl Say, KCK davasından yargılanan 44 gazeteci, Ragıp Zarakolu, Büşra Ersanlı, Ahmet Şık ve Nedim Şener’e yer verildi.

İşkence ve kötü muamelenin Türkiye’de devam ettiğinin belirtildiği yıllık raporda Pozantı’da çocukların uğradığı taciz ve tecavüz olaylarının da üzerinde duruldu.

Türk polisinin gösterilere yıl boyunca şiddetli bir şekilde müdahale edildiğinin kaydedildiği raporda Ortadoğu Üniversitesinde Aralık ayında 50 kadar öğrencinin yaralandığı olaylara yer verildi.

İşkence ve kötü muamele olayları konusunda ceza alan kamu görevlilerinin cezalarının ertelendiği ve görevlerine devam ettiklerine dikkat çeken Af Örgütü, Sedat Selim Ay’ın İstanbul Terörle Mücadele Şubesi şefliğine getirildiği hatırlatıldı.

Roboski katliamı konusundaki yargılamaya da dikkat çeken Af Örgütü, olayı soruşturan savcılığın olay yeri incelemesi yapmaması ve görgü tanıklarının ifadelerini almamasına vurgu yaptı.

Kuruluş yine 2008 yılında cezaevinde öldürülen Engin Çeber’in davasında yargılanan üç kamu görevlisinin yeniden yargılanacağına dikkat çekti.

Türkiye’de geniş tanımlı Terörizmle Mücadele Yasası nedeniyle haksız yargılamalarının 2013’te de devam ettiğinin belirtildiği raporda uzun tutukluluk süreçlerine de değinildi. Yargılamaların etkili olmayan delillerle yapıldığının ve binlerce kişinin barışçıl gösterilere katılmaları nedeniyle terörist suçlamasıyla yargılandığının ifade edildiği raporda Cihan Kırmızıgül davasına yer verildi.

Vicdani ret konusunda hiçbir düzenleme yapılmadığının belirtildiği raporda retçilerin ve onları destekleyenlerin de yargılandığının belirtildiği raporda İnan Süver, Cenk Atasoy ve Arda Sakut’un davaları örneklendi.

Raporda ayrıca Türkiye’nin ülkeye sığınan mülteciler ve kadına karşı şiddet konusunda da etkin bir çaba göstermediği vurgulandı. (anf)