Home , Avrupa , İsviçre’de Kurumlardan Çağrı: „MÜLTECİ HAKLARI İNSAN HAKLARIDIR!“

İsviçre’de Kurumlardan Çağrı: „MÜLTECİ HAKLARI İNSAN HAKLARIDIR!“

İSVİÇRE Geçtiğimiz yıl politik mülteci olarak İsviçre’ye gelen ve daha sonra ihmaller sonucu kaldığı kampta hayıtını kaybeden Sezgin Dağ için İsviçre’de göçmen kurumları bir anma gerçekleştirecek. 13 Kasım günü sabah kaldığı Lyss kampın önünde akşam ise Bern Komel’de etkinlikler gerçekleştirilecek. Çağrı metnin tamamı bu şekilde:

„MÜLTECİ HAKLARI İNSAN HAKLARIDIR!

Savaş, ölüm, baskı, açlık, yoksulluk, sömürü ve diktatörlükler insanları mülteci olmaya zorlamıştır.

Herkes doğuştan evrensel temel haklara sahiptir ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde şu şekilde açıklanmaktadır:

„Bütün insanlar hür, haysiyet ve haklar bakımından eşit doğarlar.
Herkesin yaşama hakkı ile kişi özgürlüğü ve güvenliğine hakkı vardır.“

Dünyada küresel savaşların ve diktatörlerin baskıları neticesinde temel insan hakları hiçe sayılıyor ve temel insan hakları hükümetler tarafından dikkate alınmadığı, göz ardı edildiği ve haklar garanti altına alınmadığı sürece, 47 devlet tarafından imzalanan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi yalnızca kağıt üzerinde kalmaktadır.

Sezgin Dağ, 20 Temmuz 2015’te Türkiye’nin sınır kasabası Suruç’ta IŞİD’e ait bir intihar bombacısının 33 genci öldürdüğü ve 100’den fazla yoldaşımızı yaraladığı terör saldırısından, ağır yaralı olarak yaşama tutundu.

2019 yılında Yunanistan’da politik mülteci hayatı başladı. Türkiye’de politik kimliği ile tanınan ve ESP’nin (Ezilenlerin Sosyalist Partisi), HDP’nin (Halkların Demokratik Partisi) ve IGIF’in (İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu) aktif bir üyesiydi.

Siyasi mülteci olarak Ağustos 2020’de İsviçre’ye sığınma başvurusunda bulundu. Yaşam ve sağlık hakkını talep etti.

Bir yıl önce 13 Kasım 2020’de, 41 yaşındaki Sezgin Dağ, ihmaller sonucu kaldığı Lyss’teki Federal İltica Merkezi BAZ Kappelen’den Aarberg Hastanesi’ne giderken yolda hayatını kaybetmiştir. Bir yıl ardından bu trajik ölümün sorumluluğunu hala kimse üstlenmiyor.

Bizler Sezgin Dağ’ın ailesi olarak yoldaşlarimızla birlikte, Sezgin’ın ölümünün sorumlularının yargı önünde hesap vermesini ve başka Sezginlerin mülteci kamplarında ölmemesi için adalet mücadelesini başlattık.

13 Kasım 2021, Sezgin’in ölüm yıl dönümü. Siz değerli yoldaşlarımızı, dostlarımızı ve insan hakları aktivistlerini bu mücadelede bize katılmaya davet ediyoruz.

Dağ ve Kaplangil Ailesi,
Avrupa Demokratik Güç Birliği – İsviçre
İnsan Hakları ve Dayanışma Derneği – İsviçre
PangeaKolektif,
Solidarité sans frontières,
Drei Rosen gegen Grenzen,
Rota Migrantische Selbstorganisation,
Migrant Solidarity Network,
Alarmphone“