Home , Avrupa , İsviçre/Cenevre`de Etkili Grev!
Grev`den Görüntüler

İsviçre/Cenevre`de Etkili Grev!

Grev`den Görüntüler

Grev`den Görüntüler

 

İsviçre`de geçen yıldan planlanan ve yürülüğe konulmak istenen bütçe kısıtlamalarına tepkiler gittikçe artıyor.Kısıtlamaların, özellikle de eğitim-ulaşım-sağlık ve kamu alanına dönük olması, bu alanlarda çalışanların öfkesine neden olmaktadır.

Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da, bu kısıtlama tedbirlerine karşi sokağa çıkılmış, öğrencilerin okul işgallerine tanıklık etmiştik. Bu protestoların en etkili olduğu yerlerin başında da, Cenevre kantonu gelmektedir.2015 yılında bu kısıtlamalara karşı etkili iki grev gerçekleştirilmişti. En son 5-6 Kasım tarihlerinde gerçekleşen greve, 10 bin kişi civarında bir katılım saglanmisti.

Tüm çağrılara, uyarı ve protesto grevlerini duymazdan gelip, bütçe kısıtlama politikalarından geri adım atmayan, Genevre Kanton meclisinin bu yaklaşımına karşı, Cenevre`de bulunan kamu ve hizmet alanında çalışanların sendikaları, 1-3 Aralık 2015 tarihlerinde grev kararı almışlardır. Bu kararlar çerçevesinde, 1 Aralık tarihinde çalışanları ve emekçileri sokağa, eyleme katılmaları çağrıları yapılmıştır.Bu çağrılar, çalışan emekçiler-işçiler tarafından sahiplenilerek, kitlesel olarak greve ve eyleme katılım sağlamışlardır. Ögretmenler, öğrenciler, kamu çalışanları, belediye işçileri, sağlık çalışanları,vb. bir çok kamu-sosyal alanlarda, emekçiler çağrıya karşılık vererek, grev pankartlarını işyerlerine asarak sokağa çıkmışlardır.

Sendikaların, 1 Aralık günü, saat 17:00`de gerçekleştirilecek olan yürüyüş çağrısına, 10 bin civarında kitle katılımı ile etkili bir eylem gerçekleştirilmiştir.Cenevre, Place de neufe meydanında toplanan eylemciler, yürüyüşe, Fransa partizan marşıyla başlamış ve şehir merkezine doğru yürüyüşe geçmiştir.Şehrin yoğun olan yerlerinde gerçekleştirilen yürüyüş, atılan coşkulu sloganlar, taşınan ve talepleri içeren pankartlarda, ekonomik-sosyal-siyasal taleplerin yanısıra, devrim talepleri işlenmiştir.

Grevi sahiplenmek amacıyla, İTİF aktivistleri de “Bütün Ülkelerin İşçileri Birleşin; Kazanacağımız Bir Dünya Var!”yazılı, fransızca pankart ve ATIK flamalarıyla katılım sağlamışlardır. Yürüyüş güzergahı boyunca hazırlanan “Mehmet Yeşilçalı`ya Özgülük”, “ Politik Tutsaklara Özgürlük” ve “ Devrimci Mücadele Her Yerde Meşrudur” yazılı kuslamaları, kitlelerin yoğun olduğu yerlerde gerçekleştirmiş, yine aynı içerikli pullamalar gerçekleştirilmiştir.
image2

 

 

 

 

 

 

AHM-İsviçre