Home , Avrupa , İsviçre kara para aklamada taviz vermek istemiyor

İsviçre kara para aklamada taviz vermek istemiyor

BERN| 03– 12 – 2012 | Almanya’dan İsviçre’ye akan kara paranın vergilendirilmesi sorunu bir türlü aşılamıyor. İsviçre, geçen hafta Almanya Eyaletler Meclisi (Bundesrat) tarafından reddedilen anlaşmanın yeniden ele alınmasına karşı çıkıyor.

İki ülke arasında daha önce varılan anlaşmaya göre, Almanya’dan İsviçre’ye kaçırılan kara paranın yüzde 21 ila 41 oranında vergilendirilmesi planlanıyordu. Bununla Almanya’ya yıllık ortalama 10 milyar Euro vergi aktarılması hedefleniyordu. Ancak, Bundesrat’ta çoğunluğu elinde bulunduran anamuhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPD), Sol Parti ve Yeşiller’in oylarıyla reddedilmişti.

Muhalefet, her ne kadar yüzde 41 üst sınır konulsa da, vergilendirmelerin yüzde 21 alt sınır üzerinden yapılacağı endişesini taşıyordu. Bu oran ise zaten Almanya’daki gelir vergisi oranının altında ve İsviçre’ye kara para akışına yönelik caydırıcılığı bulunmuyor. Muhalefet, İsviçre bankalarının daha fazla işbirliği yapması gerektiğinde ısrar ediyor.

Sol Parti ise, kara para ve vergi kaçakçılarına karşı mücadelede işbirliği yapmayan ve ya onları teşvik eden İsviçre bankalarına Almanya’da işletme lisansı verilmemesini önermişti.

Konuyla ilgili açıklama yapan İsviçre Cumhurbaşkanı Edeline Widmer-Schlumpf, redde konu olan anlaşma için daha fazla taviz vermeyeceklerini söyledi. İsviçre bankalarının müşterilere ait hesap bilgilerini vermeyeceklerini yineleyen Widmer-Schlumpf, anlaşmanın gecikmesiyle Almanya’nın ekonomik kaybı olacağını da kaydetti.

Dünyanın önde gelen kara para aklama ülkesi olan İsviçre’de bankalarda bulunan 4 trilyondan fazla paranın yaklaşık 900 milyar franklık bölümünün vergi kaçakçılarına ait olduğu tahmin ediliyor. Bu paraların dörtte birlik kesiminin Almanya ve İtalya’dan geldiği de biliniyor.FIRAT