Anasayfa , Avrupa , İsveç’te Yeni Yasalar Resmileşti

İsveç’te Yeni Yasalar Resmileşti

İsveç | 03.07.2018 | Daha önce alınan karar doğrultusunda kimi yasalarda değişikliğe gidilmesi ve daha önce olmayan kimi yasaların da konulması kararlaştırılan İsveç’te, 1 temmuz itibariyle resmileşmiş oldu. Yasaların yürürlüğe girmesine em olumlu tepki devrimci ve kadın örgütlerinden geldi. Çünkü yasalar arasında artık İsveç’te eşler arası cinsel ilişki söz konusu olduğunda her iki tarafın sözlü onayı alınmadığı taktirde cezai yaptırım uygulanacak.

1 Temmuz itibariyle resmileşen yasalar arasında öğrencilere verilen ekonomik desteğin lise öğrencilerine 200 üniversite öğrencilerine ise 296 İsveç Kronu olmak üzere artışa gidildi. Emeklilere ve hasta yazılanlara verilen aylık kira yardımları da arttırıldı. Özel emeklilik yatırımı güvenli hale getirilerek insanların emekliliklerine dair duyduğu endişe hafifletildi. Yıllığı 400 Kronu bulan veya aşan sendika üyelik aidatı durumunda sendika üyeleri yıl sonu maaş bildiriminde bu paranın %25’ini vergiden geri alabilecek. Özel sağlık sigortası işveren tarafından karşılanan çalışanlara bu ücret ayrıcalık olarak değerlendirilecek ve böylece maaşların vergisine eklenecek. Dilencilerin durumundan istifade ederek onları kötü ve acımasız şartlarda çalıştıranlar ya da kullananlara verilen ceza arttırıldı ve yasadışı ilan edildi. Polisin geri gönderilecek mültecileri bulabilmesi için yetkiler genişletildi. Çıkışı verilen mültecilere iş veren şirketlere verilen para cezası arttırıldı. Elektronik kelepçe uygulaması yaygınlaştırılacak. Yeni alınan araçların doğaya uygun olanları için araç sahipleri vergiden muaf olurken, kullandığı yakıt nedeniyle doğaya zarar veren araç sahipleri için alınacak olan vergiye zam yapıldı. E-sigara gibi, içinde tütünsüz nikotin bulunan ve ağız veya burun yoluyla tüketilen ürünler de vergiye bağlandı.

1 Temmuz itibariyle yasal duruma getirilen en önemli madde ise dünyada bir ilk olması itibariyle kimi demokrat, devrimci çevrelerce coşkuyla karşılandı. Artık İsveç’te eşler arası cinsel taciz, istismar veya şiddet olmadığı halde bireylerin sözlü rızası olmadan girilen cinsel ilişkiler şikayet durumunda söz konusu kişilerin cezalandırılması kararlaştırıldı. #MeToo kampanyasından etkilenilerek karara bağlanan yasa aynı zamanda bir kişinin ilişki sırasında şiddet ya da tehdit olmadığı halde tecavüzle yargılanabilmesini sağlayacak. Bu yasanın beraberinde gelen bir değişiklik de 1 Ocak 2019 tarihinde İsveç’te suç sayılan etnik grupları hor görme ve ayrımcılık yasasına trans bireylerin de dahil edilmesi oldu.