Home , Haberler , İsveç’te Sansür Yasası Bugün Başladı

İsveç’te Sansür Yasası Bugün Başladı

İsveç|01.01.2023| İsveçli araştırmacı-yazarlardan, edebiyatçı Jan Guillo, Aftonbladet’te yayınladığı makalesinde (31 Aralık ’22) 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren yeni sansür yasasını değerlendirdi.

 

“Aşağıdakı yazıyı bugün yayınlamamda ağır basan bir neden var“ diyerek sözlerine başlayan Guillo, yazdıklarının 1 Ocak’tan itibaren suç sayılacağını ve bugün yazının yasal görüldüğünü ifade etti. “Aksi halde hem ben, hem gazetenin redaktörleri ve başka gazeteciler de ajanlık suçlamasıyla hapis cezasıyla yargılanabilme ihtimaliyle karşı karşıyayız“ diyen Guillo, İsveç hükümetinin Türkiye Devleti ile olan yakınlaşmasını değerlendirdi.

 

Yasanın öylesine saçma bir hâle getirildiğini ifâde eden Guillo, 1 Ocak’tan itibaren yasadışı sayılabilecek ve yargılamaların önünü açabilecek olan bir değerlendirme sundu. İstiklal’deki saldırının Türk istihbaratı tarafından gerçekleşmiş olabileceğini dile getirerek, suçun IŞİD’e karşı savaşan YPG güçlerine yüklendiğini yazdı. YPG’nin uğraşacak başka işlerinin olduğunu, ne İstiklal’de ne de sonrasında fırlatılan roketlerle ilgili bir uğraşın içine girmeyeceği ve bu durumun dikkate alınması gerektiğini belirtti. Devamında bu işin Türkiye Devleti’nin Suriye Kürdistanı’na yönelik gerçekleştirdiği saldırılara zemin hazırlamaktan başka bir oyunun olmadığını ifâde eden Guillo, bölgede savaş suçunun işlendiğini yazdı.

 

İsveç hükümetinin NATO üyeliği nedeniyle Türkiye Devleti ile yakınlaşmak istediğini, gittikçe omurgasızlaştığını ve işi daha önce kahraman olarak değerlendirilen YPG’nin şimdi “şüpheli“ olarak görüp Türkiye Devleti’nin ise “demokrat“ olduğu değerlendirmeye kadar vardırdıklarını belirten Guillo, yazısını burada durdurması gerektiğini ifâde etti. “Yazının yayınlandığı tarihte yasal, ertesi gün ise yasadışı olmasını gerektiren gerekçe ne?“ diye sorarak, yeni yasanın “yurtdışı ajanlığı“ nedeniyle yasaklanacağını ve buna bağlı olarak İsveç’in askerî, gayrı resmî bilgilerin ya da müttefik güçlerin yurtdışında yönettiği askerî hareketlerin yayınlanmasının suç kapsamına gireceğini anlatarak yasanın içeriğini aktardı.