Anasayfa , Avrupa , İsveç’te Mülteci Kampında Tutulan Bir Göçmen Covid-19 Nedeniyle Yaşamını Yitirdi

İsveç’te Mülteci Kampında Tutulan Bir Göçmen Covid-19 Nedeniyle Yaşamını Yitirdi

Haber Merkezi | 18.04.2020 | 18 Mart tarihinde Märsta’daki kampta geri gönderilmeyi bekleyen bir mültecinin Korona’ya yakalandığı tespit edilmişti. Bu kamp, mülteci başvurusunda bulunanların taleplerinin geri çevrilmesi üzerine götürüldükleri ve geri gönderilecekleri güne kadar burada tutuklu kaldıkları bir kamp olmakla biliniyor.

60 yaşlarında olan mültecinin sağlık durumunun 23 Mart tarihinde kötüye gitmesiyle birlikte ambulansla hastahaneye kaldırıldığı ve 12 Nisan tarihinde yaşamını yitirdiği Migrationsverket (Göçmen Bürosu) tarafından bildirildi. Hastalığa yakalanmasıyla birlikte polis kararı gereğince isteği üzerine kamptan çıkma hakkının olduğunu fakat gidecek bir yeri olmadığı için dilerse kampta kalabileceği kendisine bildirilmiş. Bu haktan ötürü kamptan ayrılmamayı uygun gören mültecinin karantinada tutulduğu ve kimseyle görüştürülmediği açıklandı.

Kampa giriş ve çıkışların ve ziyaretlerin yasak olması virüsün nasıl bulaştığı sorusunu cevaplamakta sorumluları zorluyor. Konuyla ilgili olarak basına bilgi veren ve aynı zamanda kampta kalan bir mülteciye göre; mültecilerin önlemler konusunda sorumluları uyardığı ve çeşitli taleplerde bulunduğu, hiçbirinin ciddiye alınmaması üzerine açlık grevi gerçekleştirdiklerini fakat bu eylemlerinin de yetersiz kaldığını, odalarda üc kişi kaldıklarını ve kantin gibi ortak kullanım alanlarının dar ve sıkışık olduğunu, virüsün bu nedenlerle kolayca bulaşabileceğini öğreniyoruz.  Kampta bulunan mültecilerin kamptan çıkma talebi sorumlular tarafından karşılanmıyor.

Sorumlular tarafından alınan tek önlem herhangi bir hastalık belirtisi yaşayan mültecilerin diğerlerinden ayrı tutulması.