Anasayfa , Dünya , İsrail Apartheid’ine Kırmızı Kart

İsrail Apartheid’ine Kırmızı Kart

FİLİSTİN | 05 – 07 – 2011 | Filistinli Spor Grupları, İsrail’in 2013 21 Yaş Altı Turnuvasına Ev Sahibi Olması Nedeniyle UEFA’ya Karşı Çıkıyor

Eyleme geçin: UEFA başkanı Michel Platini’ye e-tool ‘u kullanarak kendi mektubunuzu yazın ve sosyal medyayı kullanarak farklı eylem biçimleri yürütebilmek için Facebook sayfasına katılın.

UEFA 2011 21 yaş altı finalleri Danimarka’da sona ererken Filistin spor camiası UEFA’dan 2013 turnuvasının İsrail’de düzenlenmesi yönünde aldığı son kararını iptal etmesini talep ediyor. Gazze’deki futbol kulüpleri, yöneticiler, oyuncular ve diğer Filistinli spor adamları, UEFA Başkanı Michel Platini’ye yazdıkları mektupta UEFA’yı “İsrail’in Filistinlilerin haklarını şiddetle ezdiği için ödüllendirmemeye” çağırdılar.

Mektupta Platini’ye Ayman Elkurd, Şadi Şibaki ve Vecih Muşate adlı futbolcuların İsrail’in 2008-09 kışında Gazze’ye yönelik saldırısının 1.400’den fazla kurbanı arasında olduğu ve Refah Ulusal Stadyumu’nun yerle bir edildiği hatırlatıldı. Bu saldırıyla ilgili olarak kurulan BM gerçekleri araştırma komisyonu, İsrail’i kasten sivilleri hedef almakla ve savaş suçları işlemekle itham etti.

“Platini geçen Eylül’de İsrail’i kamuoyu önünde kınamıştı, dolayısıyla UEFA’nın önemli bir turnuvaya ev sahipliği yapma onurunu kanunsuz işgal ve apartheid uygulayan bir ülkeye vermesi karşısında şok olduk. Yeni bir ev sahibi ülke seçilmelidir,” diyor İsrail Apartheidi’ne Kırmızı Kart kampanyasının koordinatörü Haidar Eid.

“Gazze, 2008-09 katliamının ardından halen harabe durumda ve İsrail tarafından uygulanan ölümcül ve ortaçağa özgü abluka sonucunda dünyanın en büyük açık hava hapishanesidir. İsrail’in 2013 21 yaş altı turnuvasına ev sahipliği yapmasına izin vererek UEFA, İsrail’in diğer ülkeler gibi bir ülke olduğu algısını yaratıyor ve İsrail’e daha fazla zalimlik yapması için güven veriyor” diye ekliyor Eid.

2005 yılında Filistin sivil toplumu, dünya üzerindeki vicdan sahibi insanları İsrail uluslararası hukuka uyana kadar İsrail’e karşı bir boykot, yatırımların geri çekilmesi ve yaptırımlar (BDS) kampanyası uygulamaya çağırdı. Spor boykotları dahil olmak üzere Güney Afrika’ya yönelik boykotlar, Güney Afrika’da apartheidin son bulmasında önemli bir rol oynadı. İsrail spor takımları, artan ölçüde insan hakları aktivistlerinin gösterileriyle karşı karşıya kalıyor.

Mektup, insan hakları aktivistlerinin 2. Özgürlük Filosu’nu denize indirmeye hazırlandığı sırada geldi. 2010 tarihli bir BM raporu, İsrail’i birinci Özgürlük Filosu’ndaki gemilere uluslararası sularda iken çıktığından ve dokuz aktivisti öldürdüğünden dolayı şiddetle eleştirdi.

“Tüm dünyadan vicdan sahibi insanlar, İsrail’in Filistinlilerin haklarını bastırmasının ve ortaçağa özgü Gazze ablukasının kaldırılmasının zamanının geldiği inancını paylaşıyor. UEFA’yı 2013 21 yaş altı turnuvası için yeni bir yer seçmeye çağırıyoruz.” diyor Eid.

Taraftar sitesinin bildirdiğine göre Filistin milli takımının dört futbolcusunun Perşembe [23 Haziran] günkü Olimpiyat elemelerinde Bahreyn ile Batı Şeria’da yapılan maçta oynamaları için Gazze’den çıkmaları engellendi.

NOTLAR

  1. Mektubun tam metni  ve imzacıların listesi için bkz.: http://www.bdsmovement.net/2011/letter-to-platini-7377 (İngilizce)
  2. UEFA Başkanı Michel Platini’ye yazılan mektup 42 Filistin futbol kulübü ve 37 yönetici, oyuncu ve diğer ileri gelen Filistinli spor simaları tarafından imzalandı.
  3. Geçen Eylül’de Michel Platini, İsrail’i Filistinli futbolcular üzerinde uyguladığı seyahat kısıtlamalarından dolayı UEFA’dan ihraç etmekle tehdit etti. http://www.middleeastmonitor.org.uk/news/middle-east/1551-platini-threatens-to-annul-israels-membership-of-uefa
  4. Taraftar sitesinin bildirdiğine göre Filistin milli takımının dört futbolcusunun Batı Şeria’da Perşembe  günkü Olimpiyat elemelerinde oynamaları için Gazze’den çıkmaları engellendi.

Bu dört oyuncu Muhammed Ebu Dan, Anas El-Hilu, Muhammed El-Sadudi ve Alaa Attie idi.

http://footballpalestine.blogspot.com/2011/06/preview-palestine-olympic-team-vs_21.html

 

Daha fazla bilgi ve röportaj ayarlamak için irtibata geçiniz:

Gazze – Haidar Eid – media@bdsmovement.net

Londra – Micheal Deas – michael.deas@bdsmovement.net

 

Filistin Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar (BDS) kampanyasının resmi sitesinden Filistin İçin İsrail’e karşı Boykot Girişimi tarafından çevrilmiştir.

URL: http://www.bdsmovement.net/2011/red-card-israeli-apartheid-7381