Home , Avrupa , „Senin oyun barajı aşacak oy olabilir“

„Senin oyun barajı aşacak oy olabilir“

e7033dd7ef9e3b75c1a11359d06ef022Almanya’nın Stuttgart kentinde HDP Seçim Platformu seferberlik ruhu ile çalışmalarını sürdürüyor. Bir yandan seçmenleri sandığa taşıyan platform, bir yandan gözlemcilerin günlük görev düzenlemesini yapıyor.

‚SON GÜNE BIRAKMAYALIM‘

Stuttgart HDP Seçim Platformu üyeleri Aynur Karakaya ve Ali Gürsu, Avrupa’da oy kullanma işlemlerinin yaklaşık bir hafta sonra sona ereceğine dikkat çekerek, seçmenlerden oy kullanmayı son günlere bırakmamalarını istedi.
Karakaya ve Gürsu, herkesin kitleyi sandıklara taşımada duyarlı olması gerektiğini belirterek, bu hafta sonu özellikle Ulm, Bodensee, Heilbronn, Göppingen gibi Stuttgart’a uzak ilerden gelen özverili Kürdistan ve Türkiyeli seçmenleri örnek gösterdi ve herkese „Senin oyun barajı aşacak oy olabilir“ diye seslendi.

Yurtdışı oyları güvende mi?

Yurtdışında oy verme süreci devam ediyor. İlgi geçen yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimine göre daha fazla. Ancak oyların güvenliği konusunda seçmenin kafası karışık.

Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak genel seçimler için yurtdışında oy verme işlemi sürüyor. 54 ülkedeki 112 temsilcilikte sandıklar, seçmenlerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde 8 Mayıs’ta açıldı, 31 Mayıs’ta ise sona erecek.

Seçimlerin en renkli geçtiği ülke ise Almanya. Çünkü yurtdışındaki 2 milyon 848 bin seçmenden yaklaşık bir milyon 400 bini Almanya’da yaşıyor. Rakam bu denli büyük olunca seçimler de Almanya’daki Türklerin en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Oyların kullanıldığı konsolosluk ve onlara bağlı binaların önlerinde toplanan kalabalığa bakıldığında, geçen yıl ağustos ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimine göre daha yoğun bir katılımın olacağını söylemek mümkün.
Almanya’daki Türk seçmenler randevu uygulamasının kaldırılması, oy verme işleminin 24 güne çıkarılması ve haftasonları da sandık başına gidebildikleri için bu kez geçen yıla oranla daha fazla ilgi gösteriyorlar. Ancak bu ilgiye gölge düşüren gelişmeler de oluyor. Geçen hafta Frankfurt’ta sandık görevlisi bir imamın eşi yerine oy kullanırken yakalanması, seçmenlerin “Acaba oylarımız güvende mi?” şeklindeki kuşkularına tuz biber oldu. (DW)