Home , Avrupa , Hollanda ve Almanya’dan AB ortak savunma gücünün önadımı

Hollanda ve Almanya’dan AB ortak savunma gücünün önadımı

HOLLANDA | 12 – 05 – 2011 | Hollanda savunma alanında Almanya ile, daha kapsamlı bir AB Savunma projesinin ön adımı olarak, daha yoğun işbirliğine karar verdi. Savunma Bakanlığının açıklamasına göre Savunma Bakanı Hans Hillen salı günü Berlin’de Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maizière ile daha fazla işbirliği planı hakkında görüştü.

AB Genelinde Savunma Gücü

Hollanda ve Almanya, European Air Defence Task Force, yani Avrupa Hava Savunma Çalışma Grubu adı altında Avrupa Birliğini kapsayan bir proje başlattılar. İlk aşamada bu proje, her iki ordunun savunma sistemlerinin ortaklaştırılması olarak belirlenirken, daha sonra başka AB ülkeler de dahil edilmesi planlanıyor.

Çalışma Grubu içerisinde öncelikle hava saldırılarına karşı kullanılan Patriot sistemleri ortaklaştırılacak. Aynı zamanda Hollanda ve Almanya NATO ve AB içerisinde savunmayı ‘birleştirme ve paylaşma’ konusunda ortak inisyatifler sunacaklarını açıkladılar. Hollanda ve Almanya ise projenin öncülüğü yapmayı sürdürücek.

Hollanda Savunma Bakanlığı tarafından resmi olarak açıklanan projede iki ülke de denizaltı servislerini, bakım ekipmanlarını ve uçaksavarlarını birlikte organize etmek istiyor. Boxer, Panzerhouwitser 2000 ve NH-90’ların bakımı ise ortak yapılacak.

‘Bütçelerimizde Kısıtlama Yapmalıyız’

Almanya ve Hollanda silahlı kuvvetler savunma projesine ‘bütçede kısıtlamaya gitmek zorundayız’ söylemiyle zemin yaratıyor. Beklentilere göre de Maizière bu ayın sonuna doğru kısıtlama planını açıklayacak. Sonra Hillen ve de Maizière işbirliği olanaklarının detaylarını konuşacaklar. Kunduz’daki polis eğitim misyonu olarak lanse edilen askeri işgal ‘misyonunda’ da Hollanda ve Almanya ortak hareket ediyor. Somali ve Libya’da da işbirliği konusunun gündeme geldiği açıklandı.

Hollanda hükümet son dönemlerde birçok konuda olduğu gibi Avrupa’da pilot ülke olarak Savunma Bakanlığında 1 milyar Euro kısıtlamaya gitmeyi kararlaştırmıştı. Bu kısıtlama kararı sonrasında ise bir taraftan toplam 70 000 kişiden 12 300’ünün işten çıkarılacağı açıklanmış, diğer taraftan ise yüzlerce milyon tutarında 2 askeri helikopter satın alınması parlemento’da onaylanmıştı.