Anasayfa , Avrupa , İşçi Filmleri Festivali Londra’da ikinci kez perdelerini açtı

İşçi Filmleri Festivali Londra’da ikinci kez perdelerini açtı

LONDRA | 19 – 06 – 2011 | Türkiye’de altıncı yılına giren Uluslararası İşçi Filmleri Festivali İngiltere’nin başkenti Londra’da bu yıl ikinci kez düzenleniyor. 15-23 Haziran tarihleri arasında emeğin filmlerini izleyicilerle buluşturacak Londra 2. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin ana teması ekonomik kriz gerekçe gösterilerek gerçekleştirilen kesintileri konu alıyor: Kesintilere Seyirci Kalma!

Gelenekselleşme yolunda hızla ilerleyen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Türkiye’de altıcı kez izleyiciyle buluşurken festivalin İngiltere ayağı ise ikinci yılına giriyor. Festival, Türkiye’de 1-8 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş zamanlı olarak başlamasını takiben şu sıralar kent kent Anadolu’yu dolaşmaya devam ederken Londra 2. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali ise 15-23 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festival Türkiye’de Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Birleşik Metal-İş (DİSK), Hava-İş (TÜRK-İŞ), Petrol-İş (TÜRK-İŞ), Tez Koop-İş (TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Türk Tabipleri Birliği, Halkevleri ve Sendika.Org tarafından düzenlenmişti.

Festival Londra’da TOHUM KULTUR MERKEZI, İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, GİK-DER (Göçmen İşçiler Kültür Derneği), TEB (Türk Eğitim Birliği), Kurdish Community Center (Kürt Toplum Merkezi), Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi, Sosyalist Kadınlar Birliği, Young Struggle (Genç Mücadele), Roj Women’s Association (Roj Kadın Vakfı) tarafından düzenleniyor.

Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında, emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festivalde 21 film ücretsiz olarak izleyicilerle buluşacak.

Avrupa’yı ve Ortadoğu’yu saran halk isyanlarının yaşandığı bir dönemde gerçekleştirilen Londra Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin bu yılki ana teması ‘kesintilerle’ ilgili. Festival ‘Kesintilere Seyirci Kalma’ ana temasıyla, Avrupa’nın birçok ülkesinde olduğu gibi İngiltere’de de muhafazakâr-liberal koalisyon hükümetinin ekonomik krizi bahane göstererek eğitimden sağlığa kamu hizmetleri ve sosyal güvenlik alanlarında yapılan ve emekçilerle gençleri sokağa döken kemer sıkma politikalarına “Hayır” diyecek.

Programda Türkiye, İngiltere ve tüm dünyadan 21 film var

Festivalde gösterimler İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Roj Women’s Association (Roj Kadın Vakfı) Genel Merkezi, TEB (Türk Eğitim Birliği) Genel Merkezi, Tohum Kültür Merkezi, Renk Art Sanat Merkezi, Kurdish Community Center (Kürt Toplum Merkezi), GİK-DER (Göçmen İşçiler Kültür Derneği) Genel Merkezi, Sosyalist Kadınlar Birliği Genel Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Halepçe katliamını anlatan ‘Halepçe Sonsuz Umut’ (Fatin Kanat, Necmettin Salaz), Dersim katliamını ele alan ‘Dersim 38’ (Çayan Demirel), Henüz 17 yaşında darbeciler tarafından idam edilen Erdal Eren’e saygı duruşunda bulunan ‘Oğlunuz Erdal’ (Tunç Erenkuş), Avrupa’daki göçmenlik konusunu Sudanlı bir göçmenin Almanya’da yaşadıkları üzerinden konu edinen ‘Dönüşü Olmayan Yolculuk-Son Durak Frankfurt Havaalanı’ (Güçlü Yaman), Arjantin’den altın madenciliğine karşı gerçekleştirilen bir köylü mücadelesini aktaran ‘Andalgala-Altının Gölgesinde Direnen Bir Ağaç’ (Kolektif), İsrail’deki göçmen işçiler ve Filistinli işçilere dair bir hikâye sunan ‘Avokado’yu Kim Toplayacak?’ (Shiri Wilk) gösterimi yapılacak 21 film arasında yer alıyor. Festivalde ‘Londra’dan Kısa Filmler’ bölümünde ise hepsi Londra’da çekilmiş ve emek temalı  ‘Marx Memorial Librarial’ (Faruk Temur), ‘Beyrut’a Gittigimi Anneme Söylemeyin’ (Didem Şahin), ‘Cuts Hit Women Harder/Kesintiler Kadınları Daha Çok Vuruyor’ (Ayşegül Altın), ‘Roni’s Dream/Roni’nin Rüyası’ (Özgür Karakaya) ve ‘Londra’ (Zafer Felek) filmleri izleyicilerle buluşacak.