Home , Dünya , İran'da 35 Gazeteciye Hapis Cezası

İran'da 35 Gazeteciye Hapis Cezası

İRAN | 09 – 04 – 2010 | İran’da geçen basına uygulanan baskı dalgası sonucunda tutuklanan 35’ten fazla gazeteci halen cezaevinde. İnsan hakları aktivisti bir İranlı gazeteci tutuklanmasının ardından tekrar gündeme gelen baskılara ilişkin Gazetecileri Koruma Komitesinin bir açıklama yaptı.

Gazetecileri Koruma Komitesinin açıkladığı rapora göre 35 gazeteciden birçoğu hiçbir suç işlememesine rağmen, idam cezası gerektiren suçları ‘itiraf’ ettikleri için, fiziksel ve psikolojik baskılara maruz kalıyor.

Son olarak hapis cezası alan gazeteci ve aynı zamanda İran İnsan Hakları Aktivistleri üyesi Abolfazl Abedini olduğu açıklandı. Ahvaz kentinde yaşayan Abedini, evine düzenlenen baskında fiziksel şiddete maruz kaldıktan sonra gözaltına alındı. RFE/RL’in radyosu Farda’ya göre de şimdi 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Son bir yıl içerisinde İran’da varolan hükümete karşı bir muhalefet sözkonusu. İktidar’da olan Ahmedinejad ise, özellikle olaylı bir seçim sürecinin ardından muhalefeti kanla bastırmaktan geri durmuyor.

Diğer taraftan, görece yeni kurulan Gazetecileri Koruma Komitesi, İran’da hapsedilen gazetecilerin durumunu takip edip, her ay yeni bir inceleme raporu yayımlıyor. Merkezi New York’ta bulunan komitenin İran ‘karşıtlığı’ üzerinde bu şekilde durması ise Obama’nın geliştirmeye çalıştığı Ortadoğu Projesiyle de uyum içerisinde olması dikkat çekici.