Anasayfa , Dünya , Irak Kürdistan Bölgesi Referandumu Ve Sonrasındaki Gelişmeler

Irak Kürdistan Bölgesi Referandumu Ve Sonrasındaki Gelişmeler

IRAK|24.10.2017| Kürt Bölgesel Yönetimi(IKBY) halkın büyük bir çoğunluğunun da desteğini aldığı bağımsızlık referandumunu geride bırakmasının ardından özellikle Türkiye, İran ve Irak tarafından büyük bir şoven dalgayla, tehditlerle, caydırıcı ortak askeri tatbikatlarla karşılaşmıştır. Bugün İran, Irak ve Türkiye’nin (Suriye’deki iç savaş nedeniyle Suriye devletinin tutumu belirginleşmemiştir) referanduma yönelik saldırgan tutumları tarihsel bir kökten gelmesinin yanı sıra güncel politikada ve uluslararası ilişkilerde sıkıntılı bir sürece girdiklerine ve gireceklerine işarettir.

Irak devleti Kürt bölgesel yönetiminde gerçekleşen referandum sonuçlarına karşı Haşd-i Şabi’yi devreye sokarak soruna mezhepsel bir kılıf biçmekte ve Kürtlerin Sünni olmasına karşı meseleye milliyetçi temelde değil mezhepsel temelde yaklaşmaktadır. TC devleti ise meseleyi Kerkük’e kilitleyerek buradaki Türkmenleri bahane etmektedir. İran ise meseleye iki temelde yaklaşmaktadır.

Bunlardan birinci Irak’ın tavrı gibi mezhepsel bir yaklaşım ortaya koymaktadır, ikincisi ise İsrail’in yayılma politikası ve ulusal güvenlik penceresinden sorunlarını dile getirmektedir.

Ancak bu üç ülkenin ortak olarak bir noktadan beslenmektedir. O da tarihsel anlamda kendilerine emperyalistler tarafından sunulmuş ve feodal bir parçalanmışlık üzerinden kendi sosyo-ekonomik ve mülkiyet ilişkilerini korumaktır.

Heşdî Şabî ve Irak ordusu güçleri 15 Ekim gecesinden beri Kerkük’e saldırıyor. Peşmerge güçleri Kerkük’ten tamamen çekildi, PKK gerillaları şehirde belli bir süre direndi. Çatışmaların Hewler yolu Rehimava civarında yayıldığı 2014’te ki sınırlara çekildiği bildirildi. Referandum sonrası saldırılar ve alana yönelik amborgalar sürmekte.

Kerkük’te Heşdî Şabî ve Irak ordusu güçleri 15 Ekim gecesi saat 02.00’a doğru Taze’den harekete geçtiler. Heşdî Şabî Taze’den sonra Kerkük Köprüsü’nü almaya çalışırken, Xurmatû’da çatışmalar başladı. Çatışmalar saat 03.00’a doğru şehir merkezine yakın Pîşesaxî Mahallesi’ne kaydı. Belli bir süre PKK ‘li gerillalar direnmesine rağmen Peşmergelerin çekilmesiyle beraber Kerkük Irak Ordusu ve Heşdî Şabî’nin kontrolüne geçti. Son durum olarak Peşmerge güçlerinin 2014’te ki sınırlarına çekildiği biliniyor.

Bölgede durum güncel ve sıcaklığını koruyor. Yer yer çatışmaların yaşandığı bölgeden gelen haberlerde vardı.

Maliki – Erdoğan görüşmesi de yakın zamanda gerçekleşti. Bu görüşmede bölgede Kürdistan’a karşı yürütülecek politikaların devamına işaret etmektedir.