Anasayfa , Avrupa , İnternational Free Womens Foundation 10. Kuruluş Yılını Kutladı

İnternational Free Womens Foundation 10. Kuruluş Yılını Kutladı

HOLLANDA | 28 – 02 – 2011 | Uluslararası Özgür Kadın Vakfı kuruluşunun 10. Yılını geniş katılımlı bir sempozyum ve ardından da çeşitli sanatçıların katıldığı bir geceyle kutladı.

Eski DEP Milletvekili Leyla Zana, İnsan Hakları Savunucusu Avukat Reyhan Yalçındağ ve Vakıf Temsilcisi Sevim Şahin in sunum yaptıkları sempozyuma Kürt kadınlarının ilgisi dikkat çekerken, Kürt Özgürlük Mücadelesinin kadınalrın özgürleşme sürecinde oynadığı rol tüm konuşmacılar tarafından vurgulandı.

Açılış Konuşmasını yapan vakıf çalışanlarından Dilek Kurt ‘Kürt halkı tüm halklar gibi özgür yaşamak istediği için yıllardır baskı görüyor. Kadının özgürlüğü için mücadele eden birçok dernek bile kürt kadınını kendi kimliği ile tanımıyor. Bizi bz olarak kabul etmiyor. Mücadelemizin yanında kimliğimizi tanıtmanın mücadelesini veriyoruz.Özgür kadın vakfı üstlendiği misyonla, emeği, kimliği, dili çalınan kadınların tüm değerlerini sahiplenmenin sorumluluğuyla hareket ediyor’ diyerek, Kürt kadınlarıyla dayanışma çağrısı bulundu.

‘Özgürlük Mücadelemizi Yükseltip Tecavüz Kültürü Aşalım’

Geçen yıl Özgürlük Mücadelemizi Yükseltip Tecavüz Kültürünü Aşalım başlığı altında yürütülen kampanyanın başarısından bahseden vakıf temsilcileri, T.C devletinin ve AKP hükümetinin tecavüzü kürt halkının değer yargılarını bilerek bir silah oalrak kullandığını, ama utanacak tarafın kadınlar değil devletin kendisinin olduğunu ve tecavüze uğrayan kadınların bu suçu adli makamlara taşımakta olan geri duruşunu her geçen gün daha fazla kırdığının altı çizilerek, tecavüz kültürünün hak gaspları, baskıları ve şiddeti de kapsadığını belirttiler.

‘Kadın Cinayetleri Katliamdır’

Vakıf temsilcisi Sevim Şahin yaptığı konuşmada, sözde namus ve kadın cinayetlerını bir katliam olarak tanımlamaktan çekinmemek gerektiğini savunarak, kürt hareketi içersindeki kadına bakış açısının da daha da ilerilere taşınması gerektiğini vurguladı.

‘Önce kadınları vurun’ politikası

İnsan Hakları Savunucularından Avukat Reyhan Yalçındağ kadınların özgürlük mücadelesindeki yerinin devleti ne kadar ürküttüğünü ve bundan dolayı kadınlara uygulanan ve tecavüzü de içeren özel baskıyı ve şiddetin, egemen sistemin vazgeçilmez bir politikası olduğunu açıkladı. Devamında devletin, Kürt çocukları üzerinde süregelen ve son süreçte hukuksuzluğun birer örneğini teşkil eden cinsel istismarın, kürt halkıyla mücadelede bir silah olarak gördüğünü belirtti.

2001 yılından bu yana çalışmalar yürüten vakıf, faaliyetlerini Hollanda`nın yanısıra Avrupa`nın birçok ülkesinde ve Türkiye`de yürütüyor.

Sempozyumun ardından Aynur Doğan, Emel Mathlouthi ve halk oyunları ekibinin de yer aldığı gecede kürtçe ezgilere ve ağıtların yanısıra konuşmalara da yer verildi.