Home , Avrupa , İngiltere'de mülteci çocuklara devlet zulmü!

İngiltere'de mülteci çocuklara devlet zulmü!

LONDRA | 10 – 08 – 2010 | İngiltere’de, kötü muamele ve ağır koşullar nedeniyle bir yıldan fazladır gündemde olan mülteci kamplarında aileleriyle birlikte tutulan her üç çocuktan ikisinin hastalandığı veya yaralandığı bildirildi.

Independent gazetesi, Eylül ayında ‘Medical Justice’ adlı kuruluş tarafından yayınlanacak olan “Devlet Destekli Zulüm’ başlıklı bir raporda, mülteci kamplarında tutulan çocukların yaşadığı travmaların gözler önüne serildiğini yazdı. Raporda kamplarda tutulan her üç çocuktan ikisinin hastalandığı veya düşme ve çarpma sonucu yaralandığı belirtiliyor. Bu çocuklar arasında merdivenlerden düşerek omzunu kıran 3 yaşındaki kız çocuğu da bulunuyor.

PSİKOLOJİK ZARAR

Medical Justice raporunda, 2004-2010 arasında bağımsız doktorlar tarafından 141 mülteci çocuk üzerinde yapılan araştırmada, bu çocukların 92’sinde psikolojik zarar, 50’sinin ise yeterli tedavi alamadıklarının tespit edildiği belirtti. Çocukların yarısından fazlasının gördükleri psikolojik zarar sonucu kötü hayaller gördüğü ve tekrar gözaltında tutulma karşısında derin korku yaşadıkları ifade edildi. 50’den fazla çocuk şiddette tanık olurken, 13’ünün yaralandığı, bunlardan bazılarının Yarl’s Wood mülteci kampındaki açlık grevi sırasında yaralandıkları belirtildi.

AHLAKİ İNFİAL

Gazete, hükümet üzerinde, Başbakan Yardımcısı Nick Clegg’in ‘ahlaki infial’ olarak tanımladığı, Mayıs ayında Kraliçe’nin parlamentonun açılışı sırasında yaptığı konuşmada, genç mültecilerin yasadığı gözaltında tutulmalarına hızla son verilmesi vaadini yerine getirmesi için baskıların arttığına dikkat çekti.

Yarl’s Wood, Bedfordshire mülteci kamplarındaki muamelelere tepki gösteren tutuklu 50 kadının açlık grevine gittiği vurgulanan haberde, Çocuk Komisyonu tarafından yapılan bir araştırma sonunda hazırlanan raporda, söz konusu mülteci kamplarının çocuklar için ‚bunaltıcı‘ ve ‚ ‚zararlı‘ olduğunun vurgulandığı belirtildi.

İskoçya Göçmen Konseyi gibi Medical Justice’de, hükümete, İçişleri Bakanlığı’nın değerlendirmesini beklemeden sığınma talepleri reddedilen göçmenlerin çocuklarının gözatına alınmasına son verilmesi çağrısında bulundu. Çağrıda, “Aile gözaltı, ayırma ve ilgili her türlü zarar veren uygulamalara son verecek siyaset ve mevzuat değişikliğine ihtiyaç var” dendi.

1065 ÇOCUK KAMPLARDA TUTULDU

Çocukları gözaltına alma uygulamasına hiçbir zaman son vermeyeceklerinden korktuklarını ifade eden Medical Justice sözcüsü Emma Ginn, “Çocukların sadece kısa bir süre için gözaltında tutulacaklarını söylemek daha önce olanın aynısıdır” dedi.

Geçtiğimiz yıl İngiltere’deki yurtdışı edilmeyi bekleme kamplarında 1065 çocuk tutuldu. Mevcut durumda gözaltında tutulan çocuk bulunmazken, İngiltere Sınır Ajansı “İnceleme tamamlanıncaya kadar ailelerin gözaltında tutulma süresi asgari düzeyde tutulacak” demekle yetindi. Başbakan David Cameron, geçtiğimiz ay yaptığı bir konuşmada uygulamaya kökten son verecekleri vaadinde bulunmuştu. (ANF)