Anasayfa , Haberler , İHD’den çağrı: Hasta tutsak Turan’ı serbest bırakın

İHD’den çağrı: Hasta tutsak Turan’ı serbest bırakın

Haber Merkezi|05.12.2020|İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, “F Oturumu”nun 454’üncü haftasında, boynundan aşağısı felç olan ve her geçen gün durumu kötüye giden hasta tutuklu Abdullah Turan’ın serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için her hafta gerçekleştirdiği “F Oturumu” eyleminin 454’üncüsünü koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sosyal medya üzerinden gerçekleştirdi.

Bu hafta Metris R Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan ve boynundan aşağısı felç olan ağır hasta tutuklu Abdullah Turan’ın durumuna dikkat çekilerek, derhal tahliye edilmesi çağrısı yapıldı.

Açıklamayı yapan İHD Hapishane Komisyonu Üyesi Mehmet Acettin, konuşmasına 3 Aralık’ta başlayan Dünya Engelliler Haftası vesilesi ile engelli tutukluların yaşadığı sorunlara çözüm bulunması çağrısıyla başladı. Cezaevlerinin Türkiye’de hukuk ve insan haklarının sadece kâğıt üzerinde kaldığının, insan hayatının ne kadar ucuz olduğunun en büyük göstergesi olduğunu vurgulayan Acettin, önce OHAL, sonrasında da pandemi süreci bahane edilerek tutukluların ölüme, hastalığa ve ağırlaştırılmış hapiishanetecride terk ederek, belki de tarihin en ağır hak gasplarıyla karşı karşıya bırakıldıklarına söyledi.

Hak gaspları nedeniyle özellikle hasta tutukluların adeta ölümü bekler vaziyete geldiğine dikkat çeken Acettin,

“Acil durumlar dışında pandemi bahane edilerek hastaneye götürülmeyen,  hastane dönüşü 14 gün tek başına ya da kalabalık karantina koğuşlarında havalandırma, ziyaret ve benzeri haklardan yoksun tutulan mahpusların hastalığı daha da ilerleyerek ölüm riski artmaktadır.

Bunun yanında, artan korona vakaları tüm mahpusların yaşam haklarını tehdit etmektedir.  Bu sorunların çözümüne yönelik yapılan çağrılar iktidar nezdinde halen bir karşılık bulmamakta, bu nedenle, hapishanelerde yaşanan her bir ölümde, yaşam hakkını korumaya yarar önlemler almayan yetkililerin sorumluluğu bulunmaktadır” diye konuştu.

Abdullah Turan’ın 25 yaşında ağır hasta ve engelli olduğunu belirten Acettin, ileri derecede kalp ve tansiyon hastası olması yanı sıra, boyundan aşağısı tamamen felçli olup yatağa bağlı olarak yaşamını sürdürdüğünü söyledi. Acettin, Turan’ın uzun zamandır hareketsiz bir biçimde yattığı ve gerekli bakım sağlanmadığı için yatak yaralarının açıldığını, yine iyi bakılmadığı için kaptığı enfeksiyonun tüm vücudunda yayıldığını dile getirdi.

Turan’a ısrarlı başvurular neticesinde rehabilitasyon amaçlı sevk edildiği Metris R Tipi Kapalı Cezaevi’nde de gerekli tıbbi bakımın sağlanmadığını dile getiren Acettin, “Aynı odada tutulmakta olan belden aşağısı felçli Serdal Yıldırım ve her iki eli bilekten kesik olan Ergin Aktaş’ın yardımı ile günlük ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor” dedi.

Adli Tıp Kurumu’nun (ATK), Turan için “cezaevinde kalamaz” raporunu hatırlatan Acettin, “İnfaz ertelemesi için başvuru yapılan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, ATK’nın raporunu dikkate almak yerine Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nün ‘Toplum güvenliği için tehlike oluşturabilir’ değerlendirmesini esas alarak, ‘ceza infaz ertelemesi talebi’ reddedilmiştir. Turan’ı ziyaret eden avukatı son durumunu değerlendirirken; ‘Abdullah her an ölebilir’ diyor.

24 Kasım gecesi rahatsızlanarak iki kere Başakşehir Devlet Hastanesi Acil Bölümü’ne kaldırılan ve her defasında hapishaneye geri getirilen ve karantina koğuşunda tutulan Turan, oksijen tüpüne bağlı nefes alabiliyor, sürekli baş dönmesi, kusma, ishal, baygınlık, kanama, aşırı şişkinlik ve yüksek tansiyon sorunu yaşıyor. İnfaz ertelemesi için avukatı tarafından Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurunun öncelikle incelenmesi ve Abdullah Turan’ın serbest bırakılması yaşama hakkının korunması bakımından acil ve elzemdir” diye çağrıda bulundu.

Acettin, insan hakları savunucuları olarak yetkililere ve Anayasa Mahkemesi’ne Turan’ın yaşam hakkını koruyacak adımların atılması çağrısında bulunarak, “Hapishane koşullarında sağlanmayan tedavi ve bakımının, ailesi tarafından sağlanabilmesi ve iyileşebilmesi için Abdullah Turan’ı serbest bırakın” dedi.