Home , Avrupa , 2 Temmuz 93…Sivas Katliamı Innsbruck’ta kınandı

2 Temmuz 93…Sivas Katliamı Innsbruck’ta kınandı

DSC_0001INNSBRUCK | 06 – 07 – 2013 | 2 Temmuz Sivas Katliamını 20.Yılı dolayısıyla İnnsbruckta iki etkinlik gerçekleştirildi. 2 Temmuz 93…

Bu tarih, tarihe kara bir leke olarak geçen Sivas katliamının yıldönümüdür. Her yıl Bu tarihte, her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen Pir Sultan şenlikleri için Sivasta bulunan 33 devrimci, demokrat, aydın, ve sanatçı Madımak otelinde ateşe verilerek diri diri yakılarak katledildiler. Tam bir gözü dönmüşlük örneği olan ve tüm dünyanın gözleri önünde TV’lerde canlı yayın yapılarak gerçekleştirilen bu insanlık dışı katliamın üzerinde 20 yıl geçti. Fakat, Madımak otelinin üzerinde hala dumanlar yükselmekte, hala insan çığlıkları yükselmektedir. Bu otelin ‘müze’ yapılması talebine bile tahammül gösterilememekte ve orası bir lokanta olarak işletilmektedir.

Öncekiler bir yana, Maraş, Çorum, Sivas’ın ve Gazi’deki katliamının anıları hala hafızalarımızdadır.

DSC_0017 2 Temmuz İnnsbruckta bir Miting yapıldı. Demokratik Güç Birliğinin  gerçekleştirdiği Mitinge katılımolumlu iken, Yağmurdan dolayı Yürüyüş iptal edildi. İkinci etkinlik ise Yine Demokratik Güç Birliği Platformunun düzenlediği bir Panel yapıldı. Panelist olarak Türkiyede Sivas katliamının canlı tanığı ve yaşayanı  olan Serdarb Doğan katıldı. Möderatörlüğünü Pir Sultan Abdal Kültür Derneği temsilcisinin  yaptı. Yine Panelist olarak ATİGF temsilciside sunum yaptı.

Atigf temsilcisinin sunumu daha çok katliamda Devletin rölü ve Devletin niteliğine yönelikti. Yapılan sunuda;  Devletin kuruluşundan günümüze kadar Türk-İslam sentezinin hakim olduğu, diğer Milliyet ve İnanctaki kesimlerin haklarının gasp ve inkar edildiği belirtildi. Bu devlete Kemalist İdolojinin hakim olduğu, bugünde bunun böyle devam ettiğini vurguladı. Devletin Laiklik adı altında İslam-Sünni dini hakim kıldığını vurguladı. Laiklik adı altında Alevi İnanctakilerin Devlete-Cumhuriyete bağlanıldığı ve bu Faşist Devletin savunucuları durumuna getirildiğini ama hiç bir haklarının olmadığını ifade etti.

DSC_0032Sonrasında Serdar Doğan ise o dönemde yaşadıklarını anlatarak, Sivas katliamının Devlet ve Devletin Polisi, Jandarması ve Sivil güçleri tarafından gerçekleştirildiğini belirti.Yaşadıklarını anlatırken zorlanan Serdar Doğan 8 saat boyunca olanakları içinde Faşizme karşı nasıl direndiklerini belirti. Dönemin SHP sinin yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde yardımın geleceği, müdahale edileceği söylenmesine rağmen katliam seyredildi. 1 Temmuz günü bazı gelişmelerin yaşandığı fakat o sürecte gelişmeleri iyi  okuyamadıklarını vurguladı. Özelikle Düşmanın kücümsenmesi, tedbirlerin alınmaması katliama giden yolu actığını belirti

Katliamda dönemin kurum yöneticilerinin olumsuzluklarıda belirterek eleştirilerde bulundu.

Daha sonra Demokratik kurumlara söz hakları verildi. Kurumlar adınada kısa sunular yapıldı. Kitleye söz hakkı verilerek, gelen sorular cevaplandırılarak Panel bitirildi.

Sivas katliamını unutmadık, unuttumayacağız!

Kahrolsun faşizm! Yaşasın Halkların Kardeşliği!

Pir Sultan’dan Madımak’a, asan da-yakan da devlettir, hesabını soracağız!