Home , Haberler , Binler Askeri Operasyonlara Dur Dedi

Binler Askeri Operasyonlara Dur Dedi

AMED | 16 – 05 -2010  | Diyarbakır’da binler askeri operasyonlara dur dedi. BDP “canlı kalkan” eyleminin startını verdi. 20 bine yakın kişi, BDP il binasından Koşuyolu Parkı’na yürüdü, “Dağda, şehirde her yerde operasyonları bertaraf edeceğiz” dedi.

Yürüyüşe DTK Eşbaşkanı Yüksel Genç, BDP Milletvekilleri Nezir Karabaş ve Osman Özçelik, Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin, ESP İl Başkanı Ramazan Karakaya, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, BDP il ve ilçe yöneticileri ve belediye başkanları katıldı.

Yürüyüşte “Dağda, şehirde her yerde operasyonları bertaraf edeceğiz”, “Komplocu anayasa değil, demokratik anayasa”, “Özgürlük mücadelesini yükseltelim tecavüz kültürünü aşalım”, “Tutuklamalarla taciz ve tecavüzlerle bizi yıldıramazsınız” pankartları açıldı.

Yürüyüşte ayrıca İran devleti tarafından asılarak idam edilen dört PJAK’lının fotoğrafları ile “Siyasi soykırıma son”, “Çocuklarımıza dokunma”, “Ji operasyona re na” dövizleri taşındı. Eylemde idamları protesto etmek amacıyla İran parası yakıldı.

‚Bugün Kürt sorununun çözümü mümkündür‘

BDP Diyarbakır İl Başkanı Nijad Yaruk, yaptığı basın açıklamasında, „Daha fazla canlar yanmasın istiyoruz. Analar tabutlar yerine, çocuklarına sarılsınlar istiyoruz. Kana bulanan bu coğrafyada artık gözyaşları dinsin istiyoruz. Bu, sorunun bugün çözümü mümkündür” dedi.

Yaruk, çözüm için ilk olarak askeri operasyonların durmasının gerektiğini söyledi ve ekledi:

“Bu ülkede iç savaşı körüklemeye çalışan karanlık güçlerin derhal tasfiyesi gerekiyor.

Bütün siyasi tutsaklarımızın, seçilmişlerimizin bırakılması gerekiyor.

Cezaevlerine tıkılan ve yüzlerce yıl cezalarla yargılanan çocuklarımızın derhal bırakılıp okullarına dönüşlerinin sağlanması gerekiyor.

Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için, dilimizle, kültürümüzle, kimliğimizle özgürce yaşayabileceğimiz bir anayasanın derhal hazırlanması gerekiyor.

Toplumun dejenerasyonuna yönelik, bir halkın onurunu ayaklar altına almaya çalışan zihniyetin, dayattığı tecavüz kültürünün teşhir edilmesi ve durdurulması gerekiyor.”

Tüm bunlar için yüzü insanlığa dönük olan herkesin mücadele etmesi gerektiğini belirten BDP Diyarbakır İl Başkanı, Kürt halkının eski Kürt halkı olmadığını belirtti, savaşta ısrar eden güçlere şöyle seslendi: “Bu yüzden yol yakınken vazgeçin. Diz çöktürmeye çalıştığınız bu halkın karşısında, diz çökeceğiniz günler yakındır.”

‚Kardeşliğiniz size kalsın, biz eşitlik istiyoruz‘

BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Kürt Dil Bayramını kutlayarak sözlerine başladı. Özçelik, baharla birlikte askeri operasyonların arttığına dikkat çekti, “Tankları, helikopterleri ve uçakları Kürdistan topraklarını bombalıyor” dedi.

Özçelik, hükümete “Osmanlı’dan biliyoruz sizin kardeşlik anlayışınızı. Kardeşlerinizi katlettiniz, sürgünlere gönderdiniz, zindanlara attınız. Biz bu kardeşliği istemiyoruz“ diye seslendi, “Biz bunu durduracağız. Biz kardeşliğinizi istemiyoruz, biz eşitlik istiyoruz, kardeşliğiniz size kalsın” dedi.

BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş da, bölgede artan askeri operasyonla tepki göstererek, operasyonların bir an önce durdurulması gerektiğini söyledi.(Etha)