Home , Dünya , Hukuk Fakültesi öğrencisine cinsel saldırıda bulunan avukat gözaltına alındı

Hukuk Fakültesi öğrencisine cinsel saldırıda bulunan avukat gözaltına alındı

Hukuk Fakültesi öğrencisine cinsel saldırıda bulunan avukat gözaltına alındı!

16 Şubat günü „Merhaba Ben Öykü“ (@MerhabaOyku) adlı Twitter hesabından, bir dönem stajyer olarak yanında çalıştığı İstanbul Barosuna kayıtlı Avukat Muhittin Köylüoğlu’nun cinsel saldırısına uğradığını duyuran Öykü A. İsimli hukuk öğrencisi genç kadın „Ölmek istemiyorum, lütfen sesimi herkese duyurun“ çağrısı yapmıştı. Kendisiyle iletişime geçen kadın avukatlarla birlikte Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına giden Öykü A., söz konusu avukat hakkında “Nitelikli cinsel saldırı“, “Cinsel taciz“, “Cebir ve şiddet kullanarak hürriyetinden yoksun kılma“ ve “Şantaj“ suçlarından suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu üzerine Başsavcılık soruşturma başlattı. Çok sayıda avukat ve stajyer avukata fiziksel ve cinsel şiddet uyguladığı ve bu nedenle hakkında açılmış pek çok baro şikâyet dosyası olduğu ortaya çıkan İstanbul Barosu’na kayıtlı Muhittin Köylüoğlu dün (18 Şubat) akşam saatlerinde gözaltına alındı.

Kadın avukatlar: „Kadının beyanı esastır“

Suç duyurusuna ilişkin „Öykü ile Dayanışan Kadın Avukatlar“dan yapılan açıklamada „Öykü’nün yanındayız! Çünkü biz kadının beyanını esas alan avukatlar olarak, mesleğe yeni başlamış kadın avukatların işçi avukat olarak çalıştıkları bürolarda cinsel şiddete maruz kaldıklarını, tehdit edildiklerini ve bunun her geçen gün arttığını görmekteyiz. Bilinmesini isteriz ki kadına şiddet uygulayan herkesin karşısında olduğumuz gibi, ‚Benim çok tanıdığım var, bana bir şey olmaz, sana kimse inanmaz‘ diyerek genç kadınların üzerinde baskı kurmaya çalışan avukatların da karşısındayız… Kadının beyanı esastır ve sergilenen erkek dayanışmasına karşı sürecin takipçisi olacağız“ denildi.

“İstanbul Barosu Yönetim Kurulu da bu suça ortak olmuştur.”

Konuyla ilgili birçok kadın ve kadın örgütü açıklama yayınlarken Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Twitter’dan yaptığı açıklamada, 2017 yılında eşine şiddet uygulayan ve ardından ölümle tehdit eden Avukat Muhittin Köylüoğlu’nun beraber yaşadığı partneri ve aynı zamanda meslektaşı avukat H.Ö.’ye şiddet uyguladığını, ardından müşterek çocuklarını ve avukat H.Ö.’yü ölümle tehdit etmesine rağmen baronun yapılan şikayetleri yanıtsız bıraktığını ifade etti. dokuz8HABER platformunun haberine göre, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figan Erozan, “İstanbul Barosu Yönetim Kurulu da bu suça ortak olmuştur. Çünkü İstanbul Barosu 2018 yılında yaptığımız şikâyet sonucu avukat Köylüoğlu’na yaptırım uygulamış olsaydı belki bugün Öykü ve Öykü gibi birçok kadın taciz edilmeyecekti bu kişi tarafından” diye konuştu. Erozan açıklamasının devamında, bu süreçte söz konusu avukatın panel, toplantı ve konferanslara katılmaya devam ederek olayın sürüncemede bırakıldığını ifade etti.

İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu sosyal medyadan konuyla ilgili yaptığı paylaşımda „Şikayetler hakkında soruşturma açıldı. Yapılan soruşturma sonuçlandırıldı ve disiplin kuruluna sevk edildi. Öykü’nün anlatımı için de re’sen soruşturma açılacaktır. Burası İstanbul Barosu… Burada bu tür olguların görmezden gelinmesi söz konusu olamaz“ dedi.

ÇHD: “Kadınların yanındayız” 

Çağdaş Hukukçular Derneği de konuya ilişkin bir yazılı açıklama yayınladı. ÇHD İstanbul Şubesi’nin açıklamasında şöyle denildi:

“Öncelikle belirtmek isteriz ki, cinsel taciz ve saldırıya uğrayan kadınların iradesini esas alarak, kim olduğunu bilmekle birlikte açıklamamızda biz de bu şahıstan M.K. olarak bahsedeceğiz. Bu açıklamanın yapıldığı an itibariyle, M.K.’nın yanında işçi olarak çalışmış olan bir kısım öğrenci, stajyer ve avukat M.K’dan şikayetçi olmuştur ve bu sayının çok daha fazla olduğu ifade edilmektedir.

Bu itibarla M.K. adlı kişinin derneğimizin taraf olduğu hiçbir toplumsal olay ve davaya katılamayacağını duyuruyor, tüm üyelerimizden ve meslektaşlarımızdan M.K. ile her türlü sosyal ilişki ve diyaloğu kesmesini bekliyoruz.

Bu kişinin, kadın meslektaşlarımızı çeşitli tehditlerle korkuttuğunu ve baskı altına aldığını; cinsel saldırıda bulunduğunu ve fiziksel şiddet uyguladığını da saldırıya maruz kalan meslektaşlarımızın beyanlarıyla öğrenmiş bulunuyoruz. Saldırıya maruz kalan ve tehdit edilen genç meslektaşlarımızın bilmesini isteriz ki bu kişinin korkmaya değer hiçbir özelliği yoktur. Öncelikle, M.K.’nın cinsel, fiziksel ve psikolojik saldırısına maruz kalan tüm kadınları şikayetçi olmaya çağırıyor, sonuna kadar kadın meslektaşlarımıza ve saldırıya maruz kalan kişilere destek vereceğimizi belirtiyoruz.

İstanbul Barosu’nu da M.K. adlı kişinin meslekten ihracı ile ilgili hukuki süreci öncelikli olarak tamamlamaya ve saldırıya maruz kalan meslektaşlarımızın ve kadınların yargı sürecinde yanında olmaya çağırıyoruz.”

Ne olmuştu? Cinsel saldırıya maruz kaldığını açıklayan stajyer avukat Öykü maruz bırakıldığı tacizi ve sistematik tehdidi böyle anlatmıştı:

“Herkese merhaba ben öykü. İstanbul barosu avukatlarından av. M.K.’nın ben ve benim gibi birçok çalışanına cinsel saldırıda bulunduğunu ve tehditlerle bizi şikâyetten vazgeçirmeye çalıştığını sizlere anlatacağım. Şu an yapacağım şey umarım daha fazla kadının yapmak zorunda kalmayacağı bir şey olur. Babamın avukatı, hukuk öğrencisi olduğum ve de okulumun masraflarını karşılayamadığım için bana iş teklifi yaptı ve çalışmaya başladım. Her şey bu şekilde başladı. Kendisi bana babacan tavırlarla yaklaşarak meslekte ilerlemem için bana her şeyi öğreteceğini, gerçek manada avukat olmamı sağlayacağını söyledi ve bir süre sonra ofis işleri dışındaki işleri için beni her yere sürüklemeye başladı.

İlk kez çalıştığım için başlangıçta bunları çalışan olarak yapmam gerektiğini düşündüm. Daha sonra bana karşı tavırları değişti ve tacizleri başladı. İşi bırakmama, kendisini her yerden engellememe rağmen, sabaha karşı ailemle yaşadığım evin kapısına dayandı. Korkup aşağı indim. Beni arabasından inmeme izin vermeyip zorla evine götürdü. Kendisine karşı koymama ve açıkça hayır dememe rağmen bana cinsel saldırıda bulundu. Baronun eski başkan adaylarından, paneller ve İstanbul barosunda konuşmacı olan, hukuk camiasında sevilen ve sayılan her yerde tanıdığı olan hep bununla övünen CMK sisteminin kurucusu olarak kendisini tanıtan, patronum olan av. M.K. bana cinsel saldırıda bulundu. Beni daha öğrenciyken mesleğimi yapamaz hale getirmekle, rezil etmekle, bana kimsenin inanmayacağı, inansa da güçlü olduğu için kendisine bir şey yapılamayacağını söyleyerek tehdit etti.

30 yıllık ceza avukatı karşısında kimsenin bana inanmayacağını yanımda kimsenin durmayacağını düşünerek hiçbir yere başvuramadım. Zaten av. M.K. her yerde adamı olduğundan ve ona ne devletin ne de baronun bir şey yapamayacağından, hakimlerden savcılardan daha zeki olduğundan, herkesin bir açığını bildiğinden sürekli bahsediyordu. Telefonumu saklayıp kapıyı üzerime kilitleyip beni o halde bırakıp CMK görevine gitti. Yapabildiğim tek şey ofiste saatlerce ağlamak oldu, kimseyi arayamadım bile. Sınavım olduğu için aklıma gelen tek şey okula gitmekti ve ağlayarak sınavıma girdim. Çaresizdim.

Saldırı sonrasında tehditler devam etti. Psikolojik rahatsızlıklarım başladı artık kaldıramıyorum dayanamıyorum. Beni saldırı sonrasında da bir ceza hukuku etkinliğine davet etme cesaretini bile gösterdi. Yanında çalışan stajyere ve avukata beni aratmaya devam etti. Tacizleri halen devam ediyor. Beni tehdit ediyor. Av. M.K.’nın cinsel saldırısının yalnızca bana olmadığını ofisindeki birçok kadın çalışana bunu yaptığını, senelerdir bu cinsel tacizleri ve saldırıları sürdürdüğünü öğrendim. Av. M.K.’nın başka çalışanlarına da cinsel saldırıda bulunduğunu tesadüfen karşılaştığım eski çalışana sana bir şey anlatacağım demem üzerine direkt “taciz mi etti” demesi ile birçok kişi olduğumuzu fark ettik. Herkes benim gibi av M.K.’dan korkuyor. Hepimizi tüm Türkiye’de tanıdıkları olduğu, ceza hukukunu çok iyi bildiği için kavga etmeyi çok iyi bildiğini asla delil bırakmadığını sürekli olarak beyan ettiği için kimsenin şikâyet etmeye cesaret edemediğini fark ettik.

Lütfen yanımızda olun, benim gibi patronunun cinsel saldırılarına maruz bırakılan tüm kadınlar, bunu birlikte durduralım. Daha fazla öykü olmasın. Kim bilir kaç kişiye daha saldırdı. Eminim, o bürodan yolu geçen birçok kadın av M.K.’nın taciz ve saldırılarına maruz kaldı. Lütfen kendinizi ve beni yalnız bırakmayın. Ben sizlerin de yaşadıklarını anlatacağı inancıyla bunları yazabiliyorum. Benim gibi bu cinsel saldırılara maruz bırakılan başka Öykü’ler olduğunu biliyorum. Av. M.K. kendi oğlunu bıçakla öldürmeye çalışmış bir insan. 30 yıllık ceza avukatı, eşlerine şiddet uygulamış ve ölüm tehditlerinde bulunmuş ve bulunmaya devam eden bir adam. Can güvenliğimden endişe ediyorum. Arkamda durabilecek sizlerden başka kimsem yok. Lütfen sessiz kalmak istemiyorum. Ölmek istemiyorum. Lütfen sesimi herkese duyurun! artık daha fazla öykü olmasın.”