Home , Haberler , Hrant'ın katilini tanıyoruz, adalet istiyoruz

Hrant'ın katilini tanıyoruz, adalet istiyoruz

İSTANBUL | 19 – 01 – 2010 | Hrant Dink, ölümünün 3. yılında Agos Gazetesi önünde anıldı. 5 bini aşkın kişi „Katili tanıyoruz, adalet istiyoruz“ dedi. Hrant Dink’in oğlu Arat Dink, öfke dolu konuşmasında, „3 çocuk bizimle dalga geçerken yalnız mıydı? Mahkeme bizimle dalga geçmedi mi?“ diye sordu.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 3 yıl önce katledildiği Agos Gazetesi önünde binlerin katıldığı bir törenle anıldı. Yoğun yağmur ve kar yağışına rağmen anmaya 5 bini aşkın kişi katıldı.

Bu yıl „Katili tanıyoruz, adalet istiyoruz“ sloganıyla gerçekleştirilen tören için binlerce kişi Halaskargazi Caddesi’ndeki gazete binası önünde toplandı. Törene Hrant Dink’in eşi Rakel, kızları Sera ve Delal ile oğlu Arat Dink de katıldı.

Dink’in vurulduğu yere, Hrant Dink’in „Tek yolumuz bir arada yaşamayı savunmak olmalı. Bu yol, hem aklın, hem vicdanın gereği“ sözlerinin yazılı olduğu bir pankart açıldı, mumlar yakıldı, karanfiller bırakıldı. Törene katılanlar, Türkçe ve Ermenice türküleri hep bir ağızdan seslendirdi.

Vurulduğu saat olan 15.05’da Hrant Dink’in kendi sesi eşliğinde saygı duruşu gerçekleştirildi. Binler, „Katilleri tanıyoruz, adalet istiyoruz“ dedi. Binlerce kişi hep bir ağızdan, „Hrant’ın katili Ergenekon devleti“, „Faşizme inat kardeşimsin Hrant“, „Katil devmet hesap verecek“ sloganlarını haykırdı. Eşi Rakel Dink, anmaya katılanları selamladı, konuşma yapmadı. Oğlu Arat Dink ise öfke ve hüzün dolu bir konuşma yaptı.

Arat Dink: Büstleri değil insanları seviyorum

Arat Dink, „Üç yıldır bizimle dalga geçerken yalnızlar mıydı? Tek tek örnek vermeli miyim? Babam, öldürülmeden üç gün önce bir yazı yazdı. ‚Valilikte haddim bildirilmeye çalışıldı‘ diye. İki istihbaratçı da vardı orada. Mahkeme ‚O kişiler kim?‘ diye soru sordu, 1.5 sayfa masal anlattılar. Mahkeme, ‚Yeni cevaba gerek yok, yeterli‘ dedi. Mahkeme, bizimle dalga geçmedi mi?“ dedi.

Arat Dink, konuşmasını şöyle sürdürdü: „Hiddetim, öfkem ve acım nedeniyle bazı arkadaşlarımız cam çerçeve indirmesin. Ben bu dünyanın camını çerçevesini kırmak istiyorum. Babamın büstü var içeride, onu oda kırmak istiyorum. Ben büstleri değil, insanları seviyorum.

Üç yıl önce yapıldığı gibi kalabalık olup, vatanı koruyabilmemiz lazım. Vakur duruşu koruyabilmek lazım.

Önce avdık, şimdi yem olduk

‚Kafes Planı‘ diye bir plan ortaya çıktı, ‚Hrant Dink operasyonu‘ diyor. Medya yazdı mı? Gayri Müslümlerin üzerine korku salmaktan bahsediyor. Yargıtay kararını anlatmak için babamın dilinde tüy bitti. ‚Kışkırtılacak kadar Ermeni kalmadı‘ denilmişti. 100 yıl önce avdık, şimdi yem olduk.“

Arat Dink’in konuşması, sık sık „Katiller hesap verecek“, „Hrant’ın katili Ergenekon devleti“ sloganlarıyla kesildi.

Hrant’ın arkadaşları: Arkadan vuran kalleştir

Yönetmen Sırrı Süreyya Önder, Hrant’ın arkadaşları adına bir konuşma yaptı. Önder, Hrant’ın vurulduğu yeri gösterdi, „3 yıl önce burada yere düşen, sadece kardeşimiz Hrant değildir. Yere düşen namusumuz, izzetimiz ve haysiyetimizdir“ dedi. Sırrı Süreyya Önder, „Madem katilleri tanıyoruz, gün katilleri ve çanak tutanları teşhir etmek günüdür“ diye konuştu.

Konuşmaların ardından binlerce kişi sloganlarla Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Polis, yine kitlenin önünü kesti. Ancak, yüzlerce kişi yürüyüşü sürdürdü. Yürüyüş, İstiklal Caddesi’nde son buldu.

Kaynak: Atılım