Anasayfa , Avrupa , Hollanda’nın ‘tuzu’ bitti…

Hollanda’nın ‘tuzu’ bitti…

AMSTERDAM | 07 – 01 – 2010 | Bu hafta Cumartesi ve Pazar günleri stokların azalmasından kaynaklı kimi yollar buzlanmaya karşı tuzlanamayacak. Kışın henüz yeni başlamasına karşın Hollanda’da ciddi bir tuz sorunu yaşanıyor.

Yetkililerin yaptığı açıklamaya gore en kötü ihtimalde tuzlanamayan yollar, otobanlar dahil, ulaşıma kapatılacak. Hangi yolların kapanabileceği ise, hava şartlarına bağlı olduğundan, henüz belli değil. Haftasonu tuz yerine kum kullanılması ihtimaller arasında.

Tuz az geldi

Her yıl yapıldığı gibi 70.000 ton tuz alınmasına rağmen bu yıl tuzun bu kadar erken bitmesine ise yetkililer sessiz kalıyor. Normalinden 1,5 kez daha fazla tuzlama yapılmasına rağmen, henüz kış mevsiminin başında tuzun bitmesi, gerçekte yeterli oranda depolanmadığını gösteriyor.

Avrupa genelindeki yoğun talepten kaynaklı ise tuz alımının kısa sürede mümkün olmadığı belirtiliyor.

Çevreye zarar versede tuz lazım

Varolan sorunu çözmek için ise hükümet tarafından atılan adımlarda aniden ‘çevre’ ve ‘ekolojik denge’ kaygıları ortadan kalktı. Ekonomi Bakanı Maria van der Hoeven, Friesland eyaletinde yeraltından tuz çıkaran bir şirkete acilen 100.000 ton ekstra tuz üretmesi için talimat verdi.

Bu yüksek miktardaki tuzunu kazılması ise toprak seviyesini 5 milimetre oranında düşüreceği biliniyor. Buna rağmen bakan Hoeven kararında ‘milli trafik güvenliğini’ göz önüne aldığını söyledi.

Ayrıca bu ekstra tuzun, bir yıllık satın alınan 70.000 ton’un yüzde 43 oranında daha fazla olmasına ise bakan bir açıklama yapmadı.