Anasayfa , Avrupa , Hollanda'da sokakta yaşayan sığınmacılar gözaltına alındı

Hollanda'da sokakta yaşayan sığınmacılar gözaltına alındı

AMSTERDAM | 1 – 12 – 2012 | Hollanda’da iltica başvuruları red edilerek haklarında sınır dışı kararı verilen ancak ülkelerine ya dönmeyi kabul etmedikleri için ya da ülkelerine geri dönemedikleri için yaklaşık 3 aydır sokakta kurdukları çadırlarda yaşam mücadelesi veren çoğunluğu Somalililerden oluşan sığınmacılar, cuma sabahı polis tarafından üç saat süren bir operasyon sonunda  gözaltına alındılar. Geçtiğimiz Eylül ayından bu yana çadır kampında kalan 95 sığınmacı otobüslerle polis bürosuna götürüldü.

Başkent Amsterdam’ın Belediye Başkanı Eberhard van der Laan, kampın bir gösteriye dönüşmüş olması nedeniyle boşaltılmasına karar verdiklerini söyledi. Başkan, son günlerde kampta kalanların sayısının arttığını ve kampta enfeksiyon hastalıklarının ve asayişin bozulması riskinin artmasıyla düğmeye basıldığını kaydetti.

Sığınmacılara dışarıdan destek veren gruplar çadır kampa giden yolları keserek polise karşı direndiler. Bunun üzerine polis şiddet uygulayarak çadır kampını boşalttı.

Protestocular “Hiçbir kadın, hiçbir erkek, hiç kimse kaçak değil” şeklinde sloganlar atarak sığınmacılara destek verdiler.

Protestocuların isteklerinin bir kısmını yerine getirmek için Amsterdam belediyesi, on belediye ile anlaşarak sığınmacıları en fazla 30 gün daha evsizlerin kaldıkları barınaklarda konuk etmek istedi.

Tahminen 90 sığınmacı bu uygulamadan yararlanmak isteyerek, Perşembe günü gönüllü olarak, kamptan ayrılmıştı. Ancak, bunların büyük bir çoğunluğu barınaklardaki şartların kendilerinde hayal kırıklığı yarattığı nedeniyle günün ilerleyen saatlerinde kampa geri dönmüşlerdi.

İltica başvuruları kabul edilmediği için bir an önce Hollanda’yı terk etmeleri istenen Somali, Sudan ve Etiyopyalı sığınmacılar, çoğunun ülkelerine geri dönebilmek için gerkli olan belgelerin ellerinde olmadıklarını ve dönebilenlerin ise döndükleri takdirde hayatlarının tehlikeye gireceğini belirterek, kendilerine mülteci statüsü verilmesini istiyor.