Anasayfa , Avrupa , ProMigra Derneğinde Hızır Etkinliği

ProMigra Derneğinde Hızır Etkinliği

Mannheim |01.02.2018|  ProMigra Mannheim bir kültürel sosyal etkinliğe daha imza attı. Aylık kahvaltılar söyleşiler tatil gezileri vb. birçok etkinliğite kitleleri buluşturarak kolektif yaşamı bir nebze dahi olsa yaşatma adına kitlelerin memnuniyetini kazanan dernek bileşeni, yaklaşık 50 kişinin katılım sağladığı Hızır (Xızır) etkinliği düzenledi.
Geçtiğimiz Pazar günü Mannheim’da faaliyetlerini sürdüren ProMigra e.V. derneği üye ve dostlarıyla, birçok kültürde “kurtarıcı” olarak yer alan Hızır/Xızır’ın tarihçesi ve günümüzde yaşam hakkı bulan koşularını konuştu.
Dersim yöresinde uygulanan prosüdür ve ardından farklı yörelerin anlatımlarıyla birlikte zenginleştirildi.
Günümüz hızırları bugün Avrinde mücadele ediyor!
Söz hakı alan bir üye Xızır’a günümüz acısından ilgi çeken yorumunu kattı.
Denizler, Mahirler,Mazlumlar ve Ibrahim Kaypakkayalar dan günümüze onların ardıları, Dersim’de, Kobanede ve bugün Avrinde günümüzün Hızırları olarak değerlendirmek yanlış olmayacaktır” dedi.
Anadolu Alevileri için yaygın olan Hızır inancı, bölgelere göre farklılık gösteriyor. Dersim’de ve birçok bölgede 3 gün ve Ocak ayının son günleri tutulan Hızır (Xızır) orucu, kimi bölgelerde ise 7 gün tutuluyor. Hızır inancının Balkanlarda dahi izini sürmek mümkün.