Home , Avrupa , Hollanda’da, Gezi direnişiyle birlikte başlatılan forumların 13. gerçekleştirildi

Hollanda’da, Gezi direnişiyle birlikte başlatılan forumların 13. gerçekleştirildi

1377420_10151868635598726_1563995408_nAMSTERDAM | 10 – 10 – 2013 | 6 ekim 2013 tarihinde, Amsterdam’da 13. forum gerçekleştirildi. Forum öncesinde alınan karar üzerine Kazova işçileriyle canlı bağlantı kuruldu ve işçilerden Kazova direnişi hakkında bilgi edinildi. Canlı bağlantıda Kazova işçilerinden Serkan süreci özetledi;

“31 ocak 2013 öncesinde, bazı sorunlar olduğunu hissetmiştik. Patronlarin yalanları açığa çıktı ve sonrasında 94 işçi işten cikarildi ve maaşlarımız ödenmedi. Patronlar ulaşılmaz oldular ve bu nedenle hukuksal işlemleri başlatmak icin avukatları devreye soktuk. 27 şubat 2013 tarihinde de fabrikada eylemleri başlattık. Bu süreç bir kaç ay devam ederken, 28 nisanda malların kaçırıldığını fark ettik ve fabrikada çadırlar kurduk. 72 gün sonra fabrikayı işgal ettik ve makinenin motorlarının çalındığını gördük. Fabrikada bulduğumuz kazakları onarıp, satarak makina motorlari gibi birçok ihtiyaçlarımızı karşıladık. Bu süreçte kazak üretimine devam etmekteyiz, ancak ipliklerin eksikliğinden dolayı üretimimiz istenilen düzeyde değil. Şuan bizim esas hedefimiz patronsuz yönetilen bir kooperatif oluşturmaktır.’’

Kazova işçilerinden kazak alip, Van depremzedelerine yollama karari alan Hollanda forumu, Kazova işçilerinin kazak üretmek için ipliklere ihtiyaç olduğunu belirtmelerinden dolayı, Kazova işçileri için başlatılan bağış kampanyasında elde edilen parayı Kazova’ya yollayanmasını belirledi. Forumda bağış kampanyasının 13 Ekim’e kadar sürdürmesi kararlaştırıldı.

Kazova direnişçisinin konuşmasının ardından, gazeteci/yazar Metin Yeğin ile canlı bağlantı kuruldu. Konuşmasında ‘Bu yilin modası krize karşı işgal et, diren ve üret oldu. Krize karşı işçiler olarak üretiyoruz. 1980’lerde maden işçilerinin direnişi vardı, ancak Kazova’da ki gelişmeler Türkiye de bir ilk. Fabrikanin batmasından işçiler sorumlu değildir, bu yüzden mağduru da olmayacaklar. Burası sadece kazak üretilen bir yer değil, başka bir dünyayi yaşatabileceğimiz bir mekan oldu.’ vurgularını yapan Yeğin’e sorular yöneltildikten sonra, forumun ilk bölümü sonlandırıldı.

İkinci gündem olarak Rotterdam’da olan Islam Üniversitesinin rektörünün 30 ağustos 2013 tarihinde yayınlanan makalesinde ırkçı, ayrımcı, ve şovenist nefret söylemlerine karşı neler yapılabileceği üzerine fikir alışverişinde bulunuldu. Bu konuda HAK-DER’in hukuksal girişimlerinin olması ve politikacılarla iletişime geçmelerinden dolayı, gerekli bazı adımların atılmış olduğu anlatıldı ve HAK-DER’in düzenleyeceği eyleme destek sunulması belirtildi.

13. Forumun son bölümünde, gelecek faaliyetler üzerine konuşuldu ve 13 ekimde faaliyetlerin olmasından dolayı, 20 ekimde tekrar toplanmak üzere forum sonlandırdı.

 

23