Anasayfa , Avrupa , Fransa’da 25 Kasım Kapsamında Kadına Yönelik Şiddet Protesto Edildi!

Fransa’da 25 Kasım Kapsamında Kadına Yönelik Şiddet Protesto Edildi!

FRANSA | 23.11.2020| 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Fransa’nın birçok şehrinde eylemler düzenleniyor. Bu eylemlerden ikisi çeşitli demokratik kitle örgütleri tarafından Strasbourg ve Mulhouse’da  gerçekleştirildi.

Mulhouse’da Kadınlar, Kadına Yönelik Her Türden Şiddete Hayır Dedi!

Fransa’nın Mulhouse şehrinde, kadınların birkaç yıldır ortak çalışmalarını sürdürdükleri, “COLLECTIF FÉMINISTE DU 68″, 11 Nisan 2019’da resmî bir platforma dönüştürüldü. Bu platformda Mulhouse alanından, Planning Familial, FCP, Avrupa Demokratik Kadın  Hareketi, Yeni Kadın, Anticapitaliste Parti, Sosyalist Parti Gençlik Hareketi, Alevi Kadın Hareketi, Kürt Kadın Hareketi, İnsan Hakları Derneği, Genç Liseliler Sendikası yer alıyor.

Çok renkli bir oluşum olmasına karşın, bileşenlerin birleştikleri ortak nokta, kadına yönelik uygulanan ataerkil zihniyete dayalı şiddete ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığına karşı ortak bir mücadele alanı oluşturmak.

Bu hedef doğrultusunda 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ne yönelik uzun zamandır yoğun hazırlık yapan platformun planladığı eylem için aldığı izin, “Covid 19 tedbirleri” nedeniyle, belediye tarafından 21 Kasım Cumartesi gününe çekilirken, katılıma da oldukça sınırlı izin verildi. Bu nedenle daha geniş ve coşkulu bir katılımla yapılabilecek olan eylem yerine sadece kurum temsilcileri düzeyinde, 50 kişiyi geçmeyecek bir katılımla miting gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen mitingde, günün anlamı ve tarihsel süreci ile ilgili yapılan konuşmalarda, Türkiye ve T. Kürdistanı başta olmak üzere, dünyanın bütün coğrafyalarında katlanarak artan kadın katliamlarına, şiddete ve bunların yarattığı hak gasplarına da dikkat çekildi. Planning  Familial  tarafından verilen bilgiler doğrultusunda COLLECTIF adına basına verilen demeçten sonra, atılan slogan ve söylenen kadın şarkılarıyla eylem sonlandırıldı.

Strasbourg şehrinde de “Kadına Şiddete Hayır” başlıklı bir miting düzenlendi. Kürt Toplum Merkezi tarafından organize edilen, “Kadına Şiddete Hayır” mitingine Dostluk ve Kültür Evi (DKE) Kadın Komisyonu ve dernek üyeleri de katılım sağladılar. Mitingde DKE Kadın Komisyonu adına bir konuşma yapıldı. Mitingde aynı zamanda ATİK-Yeni Kadın’ın 25 Kasım için çıkarttığı bildirinin Fransızcası okundu.