Home , Avrupa , Hollanda’da burjuvazi krizi emekçilerin sırtına yüklemeye devam ediyor

Hollanda’da burjuvazi krizi emekçilerin sırtına yüklemeye devam ediyor

emeklilikHOLLANDA | 20-12-2013 | Hollanda Parlamentosu koalisyon partileri VVD, PvdA, muhalefet partileri D66, ChristenUnie ve SGP ile emeklilik hakkında anlaşmaya vardı. 2015 yılında yürürlüğe girecek planların temeli ise emeklilik için yılda vergi muhafiyetiyle tasarruf yüzdesinin değişmesidir. Şuanki yasalara göre vergi muhafiyeti %2,25 ken, yeni karara göre bu % 1,87 olacak. İşçiler artık iş hayatı süresinde daha çok vergi ödeyecek fakat emeklilikten sonra daha düşük emekliliğe sahip olabilecekler.

Devlet sözcülerine göre 40 yıllık işhayatından sonra ortalama gelirin %75’ini emeklilik olarak biriktirmiş olacak işciler. Aynı zamanda bu yasa tasarımı içersinde işverenlere kolaylıklar sağlayarak daha az vergilendirme yapılarak yükü işverenden alıp işçilere yüklemiş oluyor. Devlet bu emeklilik değişikliğiyle 3milyar euroluk tasarrufu gerçekleştirmiş olacak.

Hollanda sendikaları yapılan bu anlaşmanın ciddi bir hayalkırıklığı olduğunu ifade ederken, özellikle genç nesiller için gelecek açısından sorunlar doğuracağının altını çizdiler. FNV ve CNV sendikaları bu yasanın gençlik için zararlı olacağını ve aynı zamanda ileri yaşlarda işsizler açısından emeklilik birikiminde yetersizlik olacağından endişelendiklerini bildirdiler.