Anasayfa , Dünya , HKP (Maoist) 9. Kuruluş yıldönümünü kutladı

HKP (Maoist) 9. Kuruluş yıldönümünü kutladı

0 1 A HkpHİNDİSTAN | 05-11-2013 |  21 Eylül 2004’te Hindistan Komünist Partisi (Marksist-Leninist) Halk Savaşı (Halk Savaşı Grubu adıyla biliniyor) ve Maoist Komünist Merkez adlı örgütlerin birleşmesiyle kurulan Hindistan Komünist Partisi (Maoist) 9. Kuruluş Yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yayınladı. Merkez Komitesi’nin yayınladığı açıklamada dünyada ve ülkedeki durumunun analizinin yanı sıra Halk Kurtuluş Gerilla Ordusu (HKGO)’nun devlet güçleriyle girilen çatışmaların bilançosuna dair de bilgiler verildi.

HKP (Maoist) Merkez Komitesi 9. Kuruluş yıldönümü vesilesiyle yayınladığı bir açıklamada son bir yılda 150’ye yakın şehitlerinin olduğunu ve önlerindeki görevin partiyi Bolşevikleştirmek olduğunu açıkladı.

Esasen tüm çelişkilerin yoğunlaştığı ve bunun toplumun ezilen tüm sınıflarında ve kesimlerinde mücadelelerin gelişmesine sebep olduğu vurgulanarak birçok bölgede halkın maden projelerine ve baraj yapımına karşı bedel ödeyerek mücadele yürütmeye devam ettiği, bu mücadelelerde birçok kişinin yaşamını yitirdiği ya da hapse atıldığı belirtildi.

Halk Savaşı’nda son bir yılda 150 kişi şehit düştü

Partinin 8. Kuruluş yıldönümü sonrasında karşı devrimci Yeşil Av Operasyonu(Halka Karşı Savaş)’nun 2. Evresinin devreye girdiğini ve hareketin etkin olduğu alanları acımasızca kasıp kavurarak tozu dumana kattığı belirtilen açıklamada Hindistan egemen sınıflarının yürüttüğü bu saldırılara karşı savaşta halkı savunurken yaklaşık 150 yoldaşın hayatını kaybettiği açıklandı. Şehit düşenler arasında Ganti Prasadam, Mahita, Juvvaji Venkata Subbaiah, Aluri Bhujanga Rao gibi partinin kıdemli üyelerinin de bulunduğu belirtildi. Gandi Prasadam ‘ın devletin işlediği bir cinayet sonucunda hayatını kaybettiğı Kuzey Telangana Özel Bölge Komitesi üyesi Sudhakar ise düşmanın özel kuvvetleriyle girilen bir çatışmada yaşamını yitirdi belirtildi.  Şehit düşen bazı yoldaşların düşman kuvvetleriyle girilen çatışmalarında çok sayıda kişininse çatışma süsü verilmiş katliamlarda hayatını yitirdiği vurgulandı.

Açıklamada Filipinler, Türkiye, Bangladeş gibi ülkelerde yürütülen Yeni Demokrasi mücadelesi e selamlanarak “Partimiz Merkez Komitesi geçtiğimiz yıl içerisinde Filipinler, Türkiye, Bangladeş ve diğer ülkelerde Yeni Demokratik Devrim mücadelesinde ve diğer ülkelerde baskılara ve sömürüye karşı mücadelede yaşamını yitirenler önünde 9. Kuruluş yıldönümü vesilesiyle saygıyla eğilmektedir” denildi.

110 kolluk gücü savaş dışı bırakıldı, 70 silah kamulaştırıldı

Son bir yılın bilançosunun çıkarıldığı açıklamada geçtiğimiz eylül ayından 2013 Ağustos’una kadar Hindistan devlet güçleriyle girilen çatışmalarda 110 polisin öldürüldüğü, 185’ininse yaralandığı bilgisi verildi. Daha önceki yılların seviyesinde olmasa da düşmandan çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildiğini açıklayan HKP (Maoist) yaklaşık 70 silahın Halk Kurtuluş Gerilla Ordusu (HKGO)’unun eline geçtiğini açıkladı.  HKP (Maoist) geçtiğimiz bir yıl içerisinde HKGO’nun 5 büyük, yaklaşık bir düzine orta boy ve onlarca küçük eylem yaptığını açıklayarak HKP (Maoist) önümüzdeki yıl 10. Kuruluş yıldönümü vesilesiyle ülke çapında büyük kutlamaların yapılacağını bildirdi.

Partinin Bolşevikleştirilmesi kampanyası başlatıldı

HKP (Maoist) Merkez Komitesi dünyada ve ülkede çelişkilerin yoğunlaştığını ve nesnel koşulların devrim için daha uygun hale geldiğini ancak buna karşın hareketin öznel durumunun ülke çapında kritik bir noktada durduğuna işaret ederek Hindistan devrimci hareketinin karşı karşıya olduğu bu kritik durumu aşmak ve hareketi başarılı bir şekilde ilerletmek için partinin önüne görevler koyması gerektiğini açıkladı.

“Nesnel ve öznel koşulları ve hareketin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran merkez komitemiz partinin Bolşevikleştirilmesi için bir kampanyaya başlatmayı kararlaştırdı.” ifadelerine yer verilen açıklamada “partinin Bolşevikleştirilmesi” şu maddeler altında açıklandı;

MLM’yi ve partimizin genel siyasi çizgisini derinden kavramak ve ona sıkı bir şekilde bağlanmak, MLM’yi yaratıcı bir şekilde somut pratiğimize uygulamak ve çizgimizi sıkı bir şekilde uygulamak; ideolojik ve politik çizgimizle ilgili tereddütsüz olmak, çeşitli burjuva ideolojilere karşı savaşarak onun doğruluğunu kanıtlamak ve onu daha da zenginleştirmek.

Partimizi doğru bir ideolojik, politik, örgütsel ve askeri çizgiyle donanmış, demokratik merkeziyetçiliği doğru,  disiplini katı bir şekilde uygulayan, kitle karakterine sahip, kendisini uzun süreli halk savaşı içerisinde çelikleştiren, stratejide katı taktiklerde esnek güçlü bir örgüt haline getirmek

Parti içerisindeki ve dışındaki tüm sağ ve sol oportünist çizgilerin her çeşidine karşı savaşmak

Samimi bir şekilde hatalarımızı, eksikliklerimizi ve zayıf yönlerimizi kabul ederek pratiğimizden öğrenmek yoluyla bunları düzeltmek ve kaçınmak

3.      Sınıf ve kitle çizgisini takip etmek ve kitlelere entegre olarak ve onlara önderlik ederek “Kitleler tarihin yapıcılarıdır” Marksist prensibini pratikte uygulamak. Marksizm-Leninizm-Maoizm partimizin ideolojisidir. Partimiz acil hedef olarak Yeni Demokratik Devrim’i başarıyla tamamlamak ve nihai hedefi olan komünizme sosyalizm yoluyla ulaşmak için kendisini ideolojik olarak kalıba dökmekte ve saflarını ve halkı aynı ideoloji, genel siyasi çizgimiz ve devrimin yoluyla eğitmektedir.

HKP (Maoist)  iki tabur daha kurdu iddiası

Öte yandan bir süre önce Hindistan burjuva-feodal basınında yer alan haberlere göre HKP(Maoist) Halk Kurtuluş Gerilla Ordusu’nu genişleterek iki yeni tabur daha kurdu. Haberlerde İçişleri Bakanlığı ve polis yetkililerine dayandırılan bilgilere göre HKGO’nun en az iki bölgede konvansiyonel bir güç haline geldiği ve iki yeni tabur kurduğu ifade edilirken bunun Maoistlerin gerilla stratejisi için önemli bir değişiklik olduğu kaydedildi. Bu gelişmenin HKP (Maoist)’in HKGO’yu düzenli bir orduya dönüştürme amacında önemli bir adım olduğu ve yakın zamanda düzenli orduya geçeceği yönünde söylentilerin olduğu öne sürüldü.

Haberlerde her biri 40-45 ve 8-10 savaşçıdan oluşan HKGO grupları ve müfrezelerinden 250-300 savaşçıdan oluşan iki taburun Jharkhand’ın Latehar bölgesinde ve Orissa’da tamamlandığı belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yapan bir emniyet görevlisinin  “2012’nin sonundan ve bu yılın başından itibaren bazı bölgelerde kendilerini Halk Kurtuluş Ordusu olarak adlandırmaya başladılar. Katia çatışmasından beri taburlarla çatışmaya girdik.”  ifadelerini kullandığı açıklandı.

http://www.halkingunlugu.net/