Anasayfa , Haberler , HDP’li Filiz Kerestecioğlu Mecliste sordu: Gökhan Güneş’i zorla alıkoyanlar kimlerdi?

HDP’li Filiz Kerestecioğlu Mecliste sordu: Gökhan Güneş’i zorla alıkoyanlar kimlerdi?

Haber Merkezi|27.01.2021|HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Mecliste düzenlediği basın toplantısında “Gökhan Güneş’i zorla alıkoyanlar kimlerdi ve bu olayın iç yüzü nedir? Bilinsin ki bunun da peşindeyiz” dedi.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis’te güncel gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Zorla kaybetmelerin 1990’lı yıllardan bilindiğini dile getiren Kerestecioğlu, “İnsanlığa karşı suç anlamına gelen bu kirli savaş metotlarının, devlet suçlarının yeniden yönetim araçlarından biri haline gelmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi. “Gökhan Güneş’i zorla alıkoyanlar kimlerdi ve bu olayın iç yüzü nedir” diye soran Kerestecioğlu, “Bilinsin ki bunun da peşindeyiz” ifadelerini kullandı.

“ADALET SOSYAL MEDYADA ARANIYOR”

Yargının, iktidarın tecrübesiz bürokratı haline geldiğinin söyleyen Kerestecioğlu, “Bu nedenle, iktidarın kadınlara, Kürtlere, doğaya bakışı neyse, yargının kararlarında da bunun tezahürünü görüyoruz. Bugün Adalet Bakanı ‘Sosyal medyadan adalet aranmaz’ dese de yurttaşlar basbayağı adaleti sosyal medyada arıyor. Çünkü ancak bu yolla yaşadıklarına dikkat çekebiliyorlar. Bakan, ayrıca ‘Hakim/savcı cübbesi giymeyeceğim’ diyor ama zaten kimse ondan cübbe giymesini istemiyor. Toplumun tek bir beklentisi var. Yargı kararlarının en azından var olan hukuka uygun olması, denetlenebilir olması, adil ve tarafsız bir yargılama sürecinin işlemesi” diye konuştu.

KAYIPLAR

En temel hak olan yaşam hakkının bile güvence altında olmadığına dikkati çeken Kerestecioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kayıplar dün olduğu gibi bugünün Türkiye’sinin bir gerçeği haline geldi. Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Mehri köyünde 11 Ocak 2020’de eşi Şimuni Diril ile birlikte kaybolan Hürmüz Diril’den 1 yıldır haber alınamıyor. Bir başka örnek, Silivri Hapishanesindeki oğlunu görmek için 24 Ocak 2020’de Batman’dan İstanbul’a giden Mehmet Bal, o günden beri kayıp. Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 gününden beri kayıp. Ülkedeki her muhalefet sesini teröre bağlayıp, büyük mücadeleler yürüttüklerini iddia edenler, bir genç kadını bir yıldır bulmamaktan utanmıyorlar ve kibirle görevlerine devam ediyorlar.”

“KİRLİ SAVAŞ METOTLARI”

15 Temmuz darbe girişimin ardından insan kaçırma ve yasadışı alıkoyma vakalarının sıradan hal aldığını ifade eden Kerestecioğlu, “Hak İnisiyatifi, 2016-2019 arasında 28 kişinin kamu görevlileri tarafından zorla ve yasadışı şekilde uzun süre alıkonulduklarını raporladı. Kamuoyu baskısı sonucunda, aylar sonra bu kişilerden bazılarının ne hikmetse emniyette gözaltında oldukları ortaya çıktı. Zorla kaybetmeleri, yasadışı şekilde alıkoyma, gözaltında işkence ve cinsel şiddet olaylarını darbe dönemlerinden ve 90’lardan çok iyi biliyoruz. İnsanlığa karşı suç anlamına gelen bu kirli savaş metotlarının, devlet suçlarının yeniden yönetim araçlarından biri haline gelmesine asla izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

“GÜNEŞ’İ ALIKOYANLAR KİMLER”

Kaçırılarak 5 gün alıkonulmasının ardından bulunan Gökhan Güneş’e dair de konuşan Kerestecioğlu, şunları söyledi:

“Gökhan Güneş eve dönmüş olsa da, emniyet ve yargı, onu zorla alıkoyanlar kimlerdi ve bu olayın iç yüzü nedir? Bilinsin ki bunun da peşindeyiz. Çünkü çok iyi biliyoruz ki geçmişte devletin, kamu görevlilerinin işlediği suçlar aydınlatılsaydı, bir kısım çetelerle işbirliği halinde işlenen suçların üstü örtülmeseydi, 2021 Türkiye’sinde zorla kaybetmeleri konuşmuyor olurduk. Bakın, 1992’de Diyarbakır’da Kürt aydını Musa Anter’in katledilmesine ilişkin dava zamanaşımıyla kapatılma tehlikesi altında. Faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için devletin tüm imkanlarının seferber edilmesi, tüm arşivlerini açması gerekirken, tıpkı Hrant Dink cinayeti gibi, Musa Anter cinayetinin de aydınlatılmasının önündeki en büyük engel bizzat bu iktidardır. Bu örneklerin hiçbiri yargının bağımsız olduğu bir ülkeden örnekler olamaz.”

AİHM’İN DEMİRTAŞ KARARI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) derhal serbest bırakılması yönündeki kararının üzerinden 36 gün geçmesine rağmen, Selahattin Demirtaş’ın hâlâ tutuklu olduğunu vurgulayan Kerestecioğlu, “Kararda da ifade edildiği gibi, kanunları siyasi amaçları için eğip bükerek, yargıyı kötüye kullanarak arkadaşlarımızı rehin alan bu iktidar; kararı uygulamayarak yargıyı siyasi emellerine alet etmeye, Anayasayı ve imzacı olduğumuz sözleşmeleri ihlal etmeye devam ediyor. Her ne kadar Cumhurbaşkanlığı Hukuk Danışmanı, kendince kavramlar icat ederek, kararın bağlayıcılığını tartışmaya açsa da AİHM kararlarının bağlayıcılığını tartışmaya açılabilir değildir. Hatta bu ülkede Anayasa yok, demekle eş değerdir” dedi. (Ankara/MA)