Home , Avrupa , ATİK’ten Göçmenlik Paneli

ATİK’ten Göçmenlik Paneli

FRANKFURT | 04 – 04 – 2010 | ATİK, Program Kongresine Hazırlık Konferansında, göçmenliğin ele alındığı bir panel düzenledi. 2 saat süren panele konuşmacı olarak Sendikacı ve Eski Milletvekili Hüseyin Aydın ve İMA 2. Başkanı Ufuk Berdan katıldı.

Araştırmacı yazar Murat Çakır’ın yakınının hastalanmasından dolayı gelemediğini belirtirken, Sendika Eğitim uzmanı Rıza Güner de kaza geçirdiği için katılım sağlayamadı. 100’ün üzerinde dinleyicinin olduğu panelde ATİK Sekreteri Süleyman Gürcan’ın açılış konuşmasının ardından ilk söz hakkı Hüseyin Aydına verildi.

Aydın, sendikal mücadele üzerinde durarak, aktif katılımcılığın önemini vurguladı. Aydın, ‘Benim burada sizlere söylemek istediğim, işçi temsilciliklerinde aktif, sol, sosyalist, anti-kapitalist sahip olan arkadaşların, fabrika düzeyinde işçi temsilcilikleri olarak görev yapmalarına ihtiyacım var’ dedi. Göçmenlerin günlük yaşamda, yerli halklara oranla staj, iş olanakları, eğitim gibi birçok konularda koşullarının daha zor olduğunu anlatan Aydın, göçmenlerin özgün sorunları için sendikalar içerisinde de yer alarak mücadele etmek gerektiğini söyledi.

Sonrasında söz alan Ufuk Berdan, göç çeşitleri ve tarihine değindikten sonra, eşitsizlikler sisteminin emperyalist dönemde daha yoğun bir şekilde dayatıldığını söyledi. Göçmenlerin bulundukları ülkelerdeki sorunlara ve aktif katılımcılık sorununa değinen Berdan, ‘Alternatif Bütünleşme Politikası göçmenin kendisini unutması değildir. Demokratik hareketlerle eylembirliklerinde, platformlarda birlikte hareket edebilmektir. Bu atılımları yapmazsak kendi kendimizi tekrar etmiş oluruz.’ dedi.

Berdan konuşmasında aynı zamanda göçmen kurumların parlementer mücadele biçimini de önemsemesi gerektiği vurgulayarak, ‘Önümüzdeki dönem bizi düşen görev anti-emperyalist mücadeleyi, anti-kapitalist mücadeleyi, parlementer mücadeleyi biraraya getirip köprüler kurabilmektir.’ dedi.

Katılımcıların sorularına verilen yanıtların ardından panel sonlandırıldı.