Anasayfa , Haberler , HDP İstanbul Olağanüstü Kongresi gerçekleşti

HDP İstanbul Olağanüstü Kongresi gerçekleşti

HDP_İstanbul_Olağanüstü_Kongresi_gerçekleştiİstanbul: “Savaşa ve yıkıma karşı birlikte inşa ediyoruz” sloganıyla düzenlenen HDP İstanbul 1. Olağanüstü Kongresi Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleşti.

Kürt sorununa siyasi çözüm için müzakereler başlatılsın”, “Sur, Cizre, Nusaybin yaşam için direnenlere selam olsun”, “Diyarbakır, Suruç, Ankara katili tanıyoruz unutmadık, unutmayacağız”, “Rojava kadın devrimini yaratan Cizre ve Sur’da direnen Cerattepe’de isyan eden kadınlarız”,“İşsizliğe, güvencesizliğe, taşerona ve kölelik yasalarına karşı isyandayız” pankartları asılan salonda, Bajar, Rewşen, Meral Tekçi, Xero Abbas konseri ile başlayan kongre divanın kurulmasının ardından, ölümsüzleşenler adına 1 dakikalık saygı duruşunda duruldu.

“Sahte tarihi yok etmek için buradayız”

Sanatçıların sahne almasının ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş söz alarak“Direnişin ve umudun ruhunun bitmediğini göstermek için buradayız” diyerek konuşmasına başladı. HDP İstanbul 1. Olağanüstü Kongresi’ni selamlayarak “Bizler HDP olarak, ezilenlerin ortak çatısı olarak Türkiye’de, Kürdistan’da, Ortadoğu olmak üzere yaşanan yanlışlıkları düzeltme oluşuyoruz” dedi.

Demirtaş, Kadınlar, emekçiler ve siyasi kurumlar başta olmak üzere parti çalışmalarını vurgulayarak“Sahte tarihi yok etmek için buradayız” dedi.

Tek taleplerinin ortak vatanda eşit haklarla birlikte yaşamak olduğunu ifade eden Demirtaş, Kürdistan’ın en büyük parçasının Türkiye topraklarında olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vatandaşlıktan çıkarma çıkışına ise “Sen kimi nereden kovuyorsun? Burası bizim vatanımız. Biz bu topraklara geçerken uğramış yolcular değiliz” yanıtı verdi. Diyarbakır mitinginde bomba patlaması sonucu hayatını kaybedenleri hatırlatan Demirtaş , “Zorlu bir yol olacağını biliyorduk Çünkü kendi geleceğimizi kurcağız, dedikçe katliamları sindirme politikalarıyla devam edecek” dedi.

Demirtaş, savaştan yana olmadığını vurgulayarak “Hükümetin katletmesi üzerine direnmeyip de ne yapacaktık” dedi.

“Biz direnişi Mazlum Doğandan, İbrahim Kaypakkaya’dan biliyoruz”

Yaşanan katliamlara tepki gösteren Demirtaş, “Tüfeğiniz, topunuz ücretli askerleriniz var” diyerek “Biz direnişi Amed zindanlarında direnen Mazlum Doğandan öğrendik. Biz direnişi 24 yaşanında ser verip sır vermeyen Komünist Önder İbrahim Kaypakkaya’dan öğrendik. Dersimde Seyit Rızadan, biz direnişi Deniz’den, Mahir’den biliyoruz” dedi.

“HDP umudu büyütmek için bu yola çıktı”

100 yıl önce Kürtlere yaşatılanların örgütlü olmamalarından kaynaklandığını, bugün için ise örgütlü devasa bir halk olduklarının altını çizen Demirtaş, “Faşizme karşı direnecek gücümüz var. Bir halk kendi tarihini yazarken kendi elleriyle öz iradesiyle belirlerken bilinçli bir şekilde tarih yazmalıdır. Onurlu bir yaşam halkımızın hakkıdır” diye konuştu.

Demirtaş son sözlerinde ise “Her gün direnişimizle mücadelemizi hep beraber savunacağız. HDP umudu büyütmek için bu yola çıktı” dedi.

Suat Çorlunun örgütsel faaliyet raporlarını açıklamasıyla kongre son buldu.