Anasayfa , TÜRKİYE , HDP-Halk Cephesi geriliminde uzlaşma açıklamaları

HDP-Halk Cephesi geriliminde uzlaşma açıklamaları

Ohne Titel 5iSTANBUL-30-07-2014- Nurtepe’de 29 Temmuz’da başlayan ve daha sonra Okmeydanı, Sarıgazi ve Gazi’ye sıçrayan gerilim, taraflar arası görüşmelerin ardından uzlaşmayla sonuçlandı

HDP ve Halk Cephesi, iki gündür çeşitli mahallelere yayılarak devam eden çatışmanın ortadan kaldırılması doğrultusunda tavır beyan eden mesajlar yayımladı.

HDP’nin açıklaması:

“İstanbul Nurtepe’de Salı gecesi yaşanan ve bugün diğer mahallelere de taşınan gerginlikler demokrasi ve halk güçleri açısından kabul edilebilir değildir.

“Türkiye’nin demokratikleşmesi mücadelesinde ‘herkes için demokrasi’ talebimiz, aynı zamanda herkesin özgürce siyaset yapması hedefidir. Demokrasi güçleri hiçbir mekanda ve alanda siyaset yasaklarının olmadığı bir Türkiye özlemine sahiptir.

“Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin son aşamasında, herhangi bir provokatif ortamın oluşmasına yol açmamak için, halkımızı, demokrasi ve barış güçlerini sağduyuya davet ediyoruz.

“Taraflar arasında yapılan görüşmelerde çatışmalı ortamın ve gerginliğin ortadan kaldırılması konusunda görüş birliği sağlanmıştır.

“HDP, barış ve kardeşlik, demokrasi ve özgürlük mücadelesini sürdürecektir. Bugün siyasi çalışmalar sırasında halk güçleri arasında yaşanacak her tür gerginlik egemenlere yarayacaktır. Demokrasi ve özgürlük mücadelesini sürdürenler arasında bir düşmanlık yaratma doğrultusundaki girişimler bu nedenle de kabul edilebilir değildir.

“Bu nedenle, Türkiye’nin her yerinde siyasi çalışmalarımızı sürdürürken, her grup ve bireyin itidalli davranmasını önemsediğimizi ve buna özen göstereceğimizi belirtiyoruz.”

Halk Cephesi’nin açıklaması:

BÜTÜN HALK CEPHELİLERE TALİMATTIR!

1- Bizim tarihimiz tertemizdir. Tahriklere, yaralı arkadaşlarımızın üzüntüsüne kapılıp bu tarihi kirletmeye kimsenin hakkı yoktur.

2- Hiçbir cepheli kendini savunmanın dışında sola veya halka fiziki bir saldırıda bulunamaz.

3- Ateşli, yanıcı, patlayıcı silahları sola ve halka çevirenler bizden değildir. Bizim silahımız yalnızca torbacılara, çetelere, katillere yani halk düşmanlarına dönüktür.

4- Sosyal medya denen kirli ortamda bizim adımıza yapılan çetevari, argo ve küfürlü söylemlerin sahipleri bizden değildir.

Biz başka siyasetler gibi “kitlemizi tutamıyoruz” edebiyatına sarılacak bir hareket değiliz. Herkesi bu sorumlulukla hareket etmeye davet ediyoruz…