Home , Haberler , HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın üyeliği Yargıtay kararı ile düşürüldü.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın üyeliği Yargıtay kararı ile düşürüldü.

Türkiye |09.03.2017| Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), „Yargıtay savcıları yetkilerini aştı, hukuksuzluğu olağanlaştırdı“ başlığıyla bugün yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, ‘Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Sicil Bürosu’ndan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vekili imzalı olan ve bugün tarafımıza iletilen bir tebligatla Eş Genel Başkanımız Sayın Figen Yüksekdağ’ın parti üyeliği ve görev kaydına ilişkin bilgilerin Yargıtay’ın sicil kayıtlarından düşürüldüğü belirtilmiştir. Bu işlemle birlikte yargılama aşamasında, tutuklamada ve milletvekilliğinin düşürülmesinde yapılan hukuksuzluklara bir yenisi daha eklenmiştir“ denildi.

Seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakları Anayasa’nın 67. Maddesi’nde düzenlenen en temel siyasi haklardan olduğuna dikkat çekilen açıklamada, „Üyelikten çekilme üyenin kendi iradesiyle olurken, üyelikten çıkarılma veya üyeliğin kendiliğinden düşmesiyle ilgili bir düzenleme yoktur. Bu alan siyasi partilerin tüzüklerine ve yönetmeliklerine bırakılmıştır“ diye kaydedildi.

‚İKTİDARIN ÖNÜNDE CÜBBELER İLİKLENDİ!‘

Açıklamanın devamında şunlar da belirtildi:

„Ayrıca Yargıtay Kanunu’nun 27/4. Maddesi uyarınca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısının görevleri düzenlenmiştir. Yargıtay İç Yönetmeliği’nin görevleri düzenleyen 35. Maddesi’nde de görevler aynı şekilde sıralanmıştır. Bunlardan hiçbiri üyelik için gereken şartların kaybedilmesi halinde üyeliğin düşürülmesine karar vermek değildir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısının re’sen böyle bir yorum yaparak üyelik düşürme yetkisi yoktur.

Nitekim daha önce ‘Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Sicil Bürosu’ tarafından siyasi partilere gönderilen bu konuya ilişkin yazılarda, yönetim kurulu üyeliği gibi çeşitli kademelere seçilen kişiler hakkında bir kesin hükmün varlığı partiye bildirilmekte, gereğinin yapılması ve sonucun bildirilmesi rica edilmektedir. Başsavcılığın resmen üyelik düşürme yetkisi bulunmadığından, partiler kendi hukukunu işleterek gerekli işlemleri yerine getirmektedir.

Bu yapılan hukuk dışı uygulama kabul edilebilir değildir. Bir hukuk kurumunun hukuk dışı bu davranışı aslında Türkiye’de yargının geldiği ‘tuz koktu’ durumunun en bariz işaretlerinden birisidir. Üst yargı kurumları da ne yazık ki tamamen siyasi iktidarın baskı ve uygulama aracı haline dönüşmüştür. Cübbelere ilikler açılmış, siyasi iktidarın önünde cübbeler iliklenmiştir.“

HDP MYK, „Bu konuda hukuki işlemleri başlatacağımızı, hem iç hem de uluslararası hukuk alanında gerekli başvuruları yapacağımızı; hukuk dışı bu kararı alan ve uygulayanları en ağır biçimde kınadığımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz“ dedi.