Home , Haberler , HDK 7. Genel Kurulunda Onur Hamzaoğlu ve Gülistan Koçyiğit eş sözcülüğe seçildi.

HDK 7. Genel Kurulunda Onur Hamzaoğlu ve Gülistan Koçyiğit eş sözcülüğe seçildi.

HDK Genel Kurulu parti temsilcileri ve konukların konuşmasıyla devam etti.

Konuşmaların ardından faaliyet raporları okundu. Genel kurulun sonra gündem maddesi ise gelecek dönemin değerlendirilmesi için delegeler söz aldı.

Değerlendirmelerde, gelecek döneminde özellikle örgütlenme noktasında çaba içerisinde olunması ve HDK’nin her yerde örgütlendirilmesinin gerektiğine dikkat çekti.

Genel kurulun son gündem maddesi ise gelen öneriler sonrası alınan karar önergelerinin okunup, delegasyon tarafından kabulü oldu.

Daha sonra yeni eş sözcüler ve genel meclis üyeleri belirlendi. 121 kişilik genel mecliste kadınlar büyük temsilliyet buldu. 60’ını kadınların oluşturduğu mecliste 59 erkek ve 2 LGBTİ birey yer aldı.

Kocaeli Üniversitesi’ndeyken uzaklaştırılan akademisyenlerden birisi olan Onur Hamzaoğlu ile birlikte önceki genel kurulda seçilen Gülistan Koçyiğit eş sözcülüğe seçildi.

Genel kurulun sonuç bildirgesinin de yarın kamuoyu ile paylaşılacağı öğrenildi.

Eş sözcülüğe getirilen Onur Hamzaoğlu, kurul sonunda yaptığı konuşmada, “Yarım asrı geçen ömrümde çok özel bir gün. Bugüne kadar yaptıklarım ve yaşadıklarımdan çok farklı bir yaşam biçimi içerisinde olmama karar verdiniz. Dolayısıyla bugün benim için ikinci bir doğum günü tarihi olacak” dedi.

‘DEMOKRATİK CUMHURİYETİ İNŞA EDECEĞİZ’

Hamzaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Biz hep beraber geleceğimize daha güçlü yürümek için tarihimize sahip çıkacağız. Ben bu dönemi faşizm olarak kabul etmekteyiz.

Bir eksiğimiz var kitleleri organize etme. Bunlarla ilgili yeni tartışmalar yapmak zorundayız. Hem kendi kitlemizin durumu ve  geleceği için hem de faşist iktidarın nasıl önce cepheye sürdüğünü ortaya koymamız gerekiyor. Bütün bunları başkansız, savaşsız, şiddetsiz, OHAL’siz bir Türkiye için yapacağız. Hep beraber yeni ülkenin inşasında herkes için, kadınlar, gençler, çocuklar için barışı, eşitlikçi bir toplumu, demokratik cumhuriyeti hep beraber inşa edeceğiz.”

Genel kurulun sonuç bildirgesinin yarın kamuoyu ile paylaşılacağı öğrenildi.

hdk genel kurul

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) 7. Genel Kurulu „Geleceğimiz için örgütleniyor, özgürlüğümüz için direniyoruz“ sloganıyla bugün Ankara gerçekleştiriliyor.

HDK 7. Genel Kurulu Ankara Plaza Otel’de toplandı.

Genel Kurulu birçok farklı devrimci demokrat ve yurtsever kurumların yanı sıra HDP Milletvekilleri Garo Paylan, Çağlar Demirel, Besime Konca, Burcu Özçelik’in bulundu.

Açılış konuşmasını yapan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit yaptı, Koçyiğit “HDK’yi ev ev örgütleyeceğiz, mücadelemizi örgütleyeceğiz” şeklinde konuşarak mücadele mesajı verdi.

Türkiye’nin kurulduğu günden bu yana eksik bir sistem olduğunu belirten Koçyiğit, “Kendi içerisinde tüm değişim isteklerini de baskı ve zor sistemiyle bastırmıştır. Halkların çoğulcu demokratik ve özgürlükçü sistemin bu coğrafyada yükselmesidir. 7 Haziran bu ülkede demokratik rejim talebinin en görünen sonucudur. Bu rejim değişikliği, 1915’lerdeki İttihat Terakki zihniyetinden başka bir şey değildir. O dönemin milli çizgisi dinci, gerici bir çizgiye savrularak bu rejim  inşa edilmeye çalışılıyor. Oysa 15 Temmuz darbe girişimi 7 Haziran’da ortaya çıkan demokratikleşme için fırsat olabilirdi. Hükümetin aslında yapması gereken darbeyi besleyen tüm klikleri ortaya çıkarmak ve demokratikleşmeyi esas alan anayasayı gündeme getirebilirdi. Ancak bununla hesap vermek zorunda kalacaklardır. Erdoğan başkanlık sistemine kadar ülkeyi OHAL ile yönetmek istiyor. Tüm muhalif kesimleri susturduktan ve direnç noktalarını kırdıktan sonra başkanlık sistemini getirmek, halkın ‘verelim de kurtulalım’ demesini istiyor” diye konuştu.

Koçyiğit, konuşmasının devamında şunları aktardı:

“Gün mücadele günü, gün direniş günü ve gün kazanma günüdür. Bugünden geriye gidiş yok. Bugün yapmadığımız her eylemin yarın çocuklarımıza ıstırap olarak, bizlere daha fazla tutsaklık ve rehin alınma olarak döneceğini bilmek lazım. Onun için HDK’yi ev ev örgütleyeceğiz, mücadelemizi örgütleyeceğiz. Geçmişe takılmadan, bugün burada ne yapacağımızın tartışmasını yürüteceğiz. Bu faşizme karşı mücadeleyi nasıl yükselteceğiz? Önümüzdeki tek soru budur. Hep beraber buna cevap vereceğiz. Mutlaka kazanacağız.”

Genel Kurulda, HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, DTK Eş Genel Başkanı Leyla Güven, DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilge söz alarak konuştu. Kürkçü yeniden aday olmayacağı ancak kongrenin hizmetinde olduğunu belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Yüksekdağ ve Demirtaş ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel 7. Genel Kurulu gönderdiği mesajla selamladı.

Yüksekdağ, Demirtaş ve Tuncel’den HDK kongresine mesaj

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ mesajında „En başta kadın iradesini ve direnişini selamlıyorum. Saray’ın yeni Türkiye dediğinin ne olduğu belli; yeni bir diktatörlük. Ama bunun için önce kadınların iradesini ve direnişini kırmaları gerekiyor. Bunu çok iyi biliyorlar. Biz kadınlar buna izin vermeyeceğiz. Kadın yeni yaşamın gücü ve inşası demek. Ve biz bu gücü her yerde; sokakta, fabrikada, hapishanede, Meclis’te yaratıyoruz ve yaratmaya devam edeceğiz. Kadınca direnirken, kadınca gülüşümüzden vazgeçmeyeceğiz. Kadınlar kazanacak“ ifadelerine yer verdi.

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in genel kurula gönderdiği mesajında, genel kurulu selamlayarak, “OHAL uygulamaları ile Türkiye’nin açık bir cezaevine dönüştürüldüğü, KHK’lerle parlamenter sistemin ortadan kaldırıldığı bir dönemde yapılan genel kurul tüm bu hukuksuzluklara karşı güçlü bir mücadele kararlığı ortaya çıkaracaktır” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise mesajında şu ifadelere yer verdi:

Öncelikle Genel Kurulunuzu selamlıyor, bütün arkadaşlara sevgilerimi iletiyorum. Duygularımızla, coşkumuzla direnişe olan inancımız ve zafere olan bağlılığımızla aranızdayız. Dört duvarlar hiçbir zaman bu mücadele azmimizi köreltemedi. Bizim şahsımızda sadece bunu başaramayacaklar. Bu zorlu günleri hep birlikte, 24 saat çalışarak, örgütlenerek ve direnerek atlatacağız.

HDK’nin tarihsel rolünü oynayacağı bir hamleyi yapacağınızdan kuşkum yoktur. 

Kongrenin büyük bir moral ve heyecanla tamamlanmasını diliyorum. Genç ve kadın arkadaşlar başta olmak üzere HDK’nin bütün kadrolarına yürekten selamlarımı iletiyorum.

Şu ana kadar görev yapmış eşsözcüler başta olmak üzere bütün yönetim kademelerine teşekkür ediyoruz. Görev alacak yeni arkadaşlara başarı ve dayanışma dileklerimi iletiyorum. Zafer direnenlerin olacak. Bijî berxwedana gelan.“