Home , Haberler , HDK 4. Olağan Genel Kurulu başladı

HDK 4. Olağan Genel Kurulu başladı

Ohne TitelAHM-21-06-2014- HDK 4. Olağan Genel Kurulu, Ankara’da İnşaat Mühendisleri Konferans Salonu’nda başladı.

HDK 4. Olağan Genel Kurulu, divan başkanlığının seçimi ve açılış konuşmaları ile devam etti. Genel kurulda divan başkanlığına Yurdusev Özsekmenler seçilirken, üyeliklere ise Yıldız İrmek, Berivan Saydan seçildi. Divana seçilen üyelerin tamamının kadın olması dikkat çekti.

Yurdusev Özsekmenler, yaptığı konuşmada tarihi günler yaşadıklarını kaydederek, program ve tüzük değişikliklerini yaparken tarihi bir ana tanıklık edileceğini vurguladı. Özsekmenler, HDK’nin olmaz denileni oldurduğunu belirterek, „Bütün demokratik güçlerin bir arada mücadele etmesinin önünü açtı. Emek veren arkadaşlarımızın emeğine teşekkür etmek istiyorum“ diye konuştu.

Saygı duruşunun ardından ise açılış konuşmalarına geçildi.

İlk konuşmayı gerçekleştiren HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, uzun bir süreç geçirdiklerine işaret ederek, „İlk başladığımızda bize sürekli ‚acaba mümkün mü?‘ sorusunu yöneltiyorlardı. İki şey çıktı karşımıza birincisi Türkiye sol ve sosyalist hareketin şimdiye kadar yeterince kitleselleşememesi güvensizlik yaratıyordu. İkincisi ise Kürt özgürlük hareketi ile böyle bir birliktelik nasıl olur sorusuydu. Bunun mümkün olduğunu gösterdik“ dedi.

 

Gezi siyaseti halkın yapması gerektiğini gösterdi

Gezi direnişine değinen Tuncel, „Ayrılıklarımız oldu ama ayrılıklarımızı değil ortaklıklarımızı büyüteceğiz diye ifade ettik o zaman. Bu yürüyüşü 2014’e kadar devam ettirdik. Gezi direnişi sırasında birlikteliğimizi büyütmek HDK’nin temel yaklaşımıydı“ dedi. Siyaseti halkın yapması gerektiğine işaret eden Tuncel, Gezi direnişinin bunun mümkün olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

 

 

Önümüzdeki dönem HDP’nin zamanı olacak

AKP hükümetinin Suriye’de yanıldığını belirten Tuncel, Suriye’de yaşanan krizin ardından Rojava’nın ortaya çıktığını söyledi. Tuncel, „Bu devrim sadece Rojava ile sınırlı değil. Bütün ülkelere model olabilir. Rojava devrimi Sosyalist bir devrim, kadın devrimidir. Ortadoğu’da yaşanan bu krizde kimin öncülük edeceği önemli. Türkiye’de önemli bir kriz yaşanıyor. AKP ve CHP bu kriz için işbirliği de yapabilir. Ama biz biliyoruz ki bu kriz derin bir krizdir. Buna kim öncülük edecek egemenler kendini yeniden düzenleyerek buradan kurtulacak mı yoksa ezilenler mi önce çıkacak. Önümüzdeki dönem HDP’nin zamanı olacak“ şeklinde konuştu.

 

Karadeniz’de belediye almadık ama yoldaşlar kazandık

Tuncel, yerel seçim sürecinin atlatıldığını kendilerinin bunun için bir risk olduğunu söyledi. Tuncel, siyasetin risk işi olduğunu kendilerinin de risk aldığını ve 54 bölgede seçimlere girdiklerini hatırlattı. Tuncel konuşmasını şöyle sürdürdü: „Biz HDP’yi kurduğumuzda Karadeniz’e gitmek istemiştik. Karadeniz bizi bağrına bastı ama bunu gören devlet güçleri Sinop’ta bize komplo kurdu. İkinci bir Sivas yaşanacaktı ama biz oradan çıkmadık. Samsun’a gittik ve orada ‚Bu daha başlangıç mücadeleye devam‘ dedik. Sonra yerel seçimde Karadeniz’in her yerinde aday gösterdik. Belediye almadık ama orada yoldaşlar kazandık. Urla’da bize saldırdılar. Onlar zannediyor ki bize saldırdıkları zaman biz korkacağız. Biz her yerde mücadeleye devam ettik. Direne direne geliyoruz. Türkiye ve Kürdistan’da yeni bir yaşam kuracağız“ sözlerini sarf etti.

Tuncel’in ardından ise HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü konuştu.

Kürkçü kongreye katılanları Türkçe ve Kürtçe selamladı. Kürkçü, „HDK bizim sosyal projelerimiz bakımında en önemli icattır. Bunu henüz anlayabilmiş değiliz. HDK aslında Kürdistan özgürlük mücadelesi deneyimlerinden çıkartılmış ilk derstir. Türkiye’nin batısındaki tarih kendi yaptıklarından başka bir şeyi önemsemeyen bir tarihtir. Ancak Kürtler bizim bu kendimizden başka hakikat bilmezliğimizi değiştirdiler. Türkiye devrimci hareketinin başlattığı işi devir alıp Kürtçeye çevirip yeni bir şekil vererek şimdi onu geri getirdiler. Bu yolun katedilmesini bu büyük moment sağladı. Bu yolu bize gösterdikleri için Kürdistan devrimci hareketine, onun şehitlerine, her yerde hayatlarını ve geleceklerini bu ortak mücadeleye adamış olanlara birkez daha sonsuz selamlarımızı gönderiyoruz“ diyerek konuşmasına devam etti.

Genel kurul, açılış konuşmasının ardından siyasi durum, program ve tüzük tartışmaları, Cumhurbaşkanlığı konularını tartışmaları ile basına kapalı olarak devam edecek.