Home , Avrupa , Hayan Tayfunundan etkilenen Filipin Halkıyla Dayanışma bildirisi

Hayan Tayfunundan etkilenen Filipin Halkıyla Dayanışma bildirisi

haiyan 1AVRUPA | 10-12-2013 | 8 kasım’da tayfun Hayan (ülkede Yolanda olarak biliniyor) Filipinlerin bazı bölgelerini saatte 300 kilometre hız ve 5 metrelik dalgalarla vahşet yaratarak silip süpürmüştür. Dünya’da görülmüş en güçlü ve yıkıcı tayfunlardan birisidir. İlk başlangıçtan hemen sonra insan ve çevreye olan imha çarpıcı olmakla birlikte, iki hafta süre içersinde resmi rakamlar 5500 mağdurdan bahsederken, yaralılar sayısı baştan kabul edildiğinden dahada fazla olduğu açıktır, 26bin den fazla. insan hala kayıp ve bazı uluslararası uzmanlar yeniden inşanın yaklaşık 10 yıl sürebileceğini ifade etmişlerdir.

Resmi olarak, bu yaşanan felaketten 9 milyon insan, yada nufüsün %10’u etkilenmiştir, fakat BM rakamlarına göre bu sayı 13 milyon. Dört milyonu aşkın insan evsiz. Adalardan en çok etkilenen alanlar ise Leyte, Samar ve Cebu adaları, Negros, Doğu Visayas, Merkez ve Batı, yaklaşı 5 bölge, 36 eyalet ve özellikleTacloban kenti olmuştur. Bu kıyı ve dağlık bölgeler ülkenin en yoksul bölgelerinden olmakla birlikte, yerli halkın çoğunluğu yoksul köylüler, işsiz tarım işçileri, küçük ölçekli balıkçılar ve öz yerli haklardır.   

Bu yaşanan vahşet karşısında halkın yaşam ve iş koşullarını savunan Filipin politik kurum ve sendikaları ülke çapında yardım ve dayanışma çabaları başlatırken, hem ülke içi hem ülke dışı dayanışma genel çağrısı yapmışlardır. Bu çağrı yardım için toplanılan materyallerin, su, gıda malzemelerinin, ilaçlararın dağılımının koordinasyonunun kurulması, evlerin yeniden inşasını, tarım alanlarının yeniden düzenlenmesinde ve öncelikle çoçuk ve yaşlılara yardım çağrısıdır. Ve aynı zamanda Filipin Komünist Partisi yardım çalılşmalarını kolaylaştırmak için iki aylık bir süre için tektaraflı ateşkes ilan etmiştir.  Hükümet henüz bu çağrıya yanıt vermemiştir. Filipin devletinin Başkanı Aquino, Manila Gözlemevi tarafından verilen bilgi ve uyarılara  rağmen gereken önlemleri almamış ( hatta ‘sıfır mağdur’ diye övünerek) ilan etmişti. Manila Gözlemevi ‘kıyılardan 8-16 km içersinde bulunan düşük rakımlı alanlarda bulunan yerleşim alanlarında büyük bir tahliye’ye gerek olduğunu bildirmişti. Fakat bu uyarıya rağmen zamanında müdahale etmeyip gelen yardımları geçiktirerek ektilenen halkın genel durumunu dahada olumsuz etkileyip mağdurların sayısını çoğaltmıştır. Kitlelerin bundan kaynaklı öfkesi derinleştikçe yardımların geçikmesi yaşamları kurtarabilme olasılığını küçültmüştür. Böylesi bir felaket için gereken fonları ayırmayıp fakat diğer tarafdan askeri güçünü yıkmıştır.
Bazı durumlarda Cumhurbaşkanı Aquino Filipinlileri hazırlıksız olduklarından dolayı eleştirme ‘cürretini’ gösterdi! Ve elinde olan fonlar hakkında, örneğin Cumhurbaşkanlık Sosyal Fonu ve Tediye Hızladırma Proğramı hakkında popülist propaganda yaparak sözde yardım içinmiş gibi yansıtılsada esasen bu fonları arttırmaya yönelik bahane olarak kullanılmakta.    Böylesi bir zamanda dahi Aquino hükümeti bir an olsa bile Mindanao bölgesine yönelik askeri kampanyalarını ve COPD ve ‘Oplan Bayanihan’ operasyonlarını  devam edip derinleştirmiştir.  Hükümet, köle medyası aracılığla, halk savaşını indirgemek için savaşçılarla olan çatışmaları özellikle gerici devletin geri çekildiği alanlarda kullanmakta. Hükümet yardımın Haiti tarzı askerileştirilmesini hedeflerken, ABD askeri güçlerine etkilenen bölgelere doğrudan doğruya müdahale etme iznini vermekte. ABD emperyalistleri tekrar yaşanan trajediyi suistimal ederek bölgedeki varlığını güçlendirmek için bunu ‘meşru’ bir yol olarak kullanmaktalar. Bu stratejiye Asia Pivot (Asya merkezde) adıyla bilinmekte. Esasen Filipinlerde altı savaş gemisini ,buna 80 savaş uçağı, helikopterler ve 5000 denizci taşıyan George Washington amiral gemisini konumlandırmıştır. Uçak gemisi USS Antietam, USS Coepwns, USS Mustin ve uzak güdümlü kruvazör tarafından eşlik edilecek.  Diğer ABD askeriyesi bölgedeki Hong Kong gibi limanlardan  Filipinlere doğru yol alıp başkenti istila edip Tacloban havalimanını devralmıştır. Amerikan emperyalizmi  yıllardır bölgede olağanüstü askeri varlığını korurken Filipinleri ‘kendi arka bahçesi’ gibi görmekte. Hatta İngiliz emperyalizmi bile askeri nakliye için HMS Daring savaş gemisi ve Boeing C-17 göndermiştir.  

Emperyalizm stratejik bölgelerdeki askeri varlığını güçlendirmek, kontrol altına almak ve çok uluslu şirketlerin çıkarlarını korumak için her olanağı kullanır.  Dünyadaki cevresel yıkımdan dolayı bu tayfunun yıkıcı gücü görülmemiş kadarken özellikle Filipinlerde efendileri dahada zenginleştirmek için tarım ve madenciliğin önünü açacak ormanların kesilmesini ve milyonlarca insanın insanlık dışı koşullarda yaşamasına mahkum etmiş, doğayı tahrip etmişken tek dayanakları gerçek enternasyonal dayanışmadır.

Bizlerin dayanışması, hem ulusal hem uluslararası parazitlerden kurtulması gerekliliğinin bilincinde olan bir halkın onurunu korumayla ilintilidir. Aquino devletinin ve başta ABD olmak üzere emperyalizmin, kendi halkına karşı askeri müdahaleciliğini kınıyoruz.  Bunu başarabilmek için dünya imperialist ülkelerinin teşhir ve kınama kampanyasını proleteryaya taşımalı.

 Bu korkunç trajediyi yaşayan Filipin halkıyla en derin dayanışma içinde olduğumuzu beyan ederiz.

ATIK – Slai Cobas per il sindacato di classe – Frapa

Yardım için adres bilgileri:

NDFP International Information Office in The Netherlands:
NDF ST. INT. INFORMATIE
Banka numarası 
39 45 70 642
RABOBANK
Bank branch: Utrecht, The Netherlands
IBAN NL 70 RABO 
0394 5706 42
BIC RABONL 2U
Lütfen  “Haiyan/Yoland Yardım Fonu” olarak not düşün