Anasayfa , Avrupa , Hanau Katliamının 1. Yılında Frankfurt’ta Eylem Gerçekleşti

Hanau Katliamının 1. Yılında Frankfurt’ta Eylem Gerçekleşti

FRANKFURT|19.02.21| Hanau katliamından bir yıl sonra Almanya’nın Frankfurt şehrinde 18 şubat perşembe akşamı kitlesel bir eylem gerçekleşti. ATİF (Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu), Yeni Kadın ve YDG’nin (Yeni Demokratik Gençlik) de örgütleyicisi olduğu eylem, Frankfurt ana garında yüksek bir katılım ile ses getirdi.

Açılış konuşmasında Hanau’da yaşamını yitiren 9 kişi ve ırkçı saldırılara maruz kalan tüm insanlar anıldı. “Biz artık hikayeler değil, gerçekleri duymak istiyoruz. Bu saldırıdan sorumlu olan Alman devleti hesap vermek zorunda,” denildi. Hanau katliamında ölen 9 kişiden Ferhat Unvar’ın babası da bir konuşma yaptı. Konuşmasında katliamdan sonraki yasal ve ailelerinin duygusal sürecini anlattı. Hala çözülemeyen soruları ve çelişkileri ortaya koydu.

Hanau katlıamını, Irkçılığı, Faşizmi ve bunun bir parçası olan devletleri kınayan sloganlar ile yürüyüş devam etti. Birçok göçmenin yaşadığı Gallus’a doğru hareket edildi. Gallus’ta bulunan eski Jobcenter (iş ve işçi bulma kurumu) ve yeni Yabancılar Dairesinin önünde duruldu. Mayıs 2011 yılında parası ödenmediği ve aç olduğu için Jobcenter’ye giden Christy Schwundeck sorunlarına yanıt ve yardım alamayınca, binayı terketmediği için bir polis tarafından katledilmişti. Polisin ateş açması mahkeme tarafından hala özsavunma olarak görülmesi kınandı.

Jobcenter’dan Auschwitz davalarının görüldüğü Haus Gallus’a yürüdü. Ulusal Sosyalizme karşı önemli bir simge olarak görülen Haus Gallus’ta Eylül 1985’te NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands / Almanya Ulusal Demokratik Partisi) bir etkinlik düzenlemişti. Bunu protesto etmek için bir araya gelen antifaşistler ile Naziler arasında sorun çıkarken, Polis antifaşistlere TOMA ile saldırmıştı. Günter Sare’yı vuran bir TOMA, Sare’yı çiğnemişti. Günter Sare o eylemde hayatını kaybetmişti. Bu süreci anlatan ve polis şiddetini kınayan bir konuşma gerçekleşti.

Eylem boyunca megafonlar ile çeşitli konuşmalar yapıldı ve sloganlar atıldı. Yeni Demokratik Gençlik adına yapılan konuşmada Hanau katlıamının bir örnek olduğu, sisteminin ırkçılığa ihtiyac duyduğu ve buna artık son vermesi gerektiği söylendi. Oldukça öfkeli ve kararlı olan eylem güçlü ve coşkulu katılım ile Hanau’da katdelilenlerinin ismi bir daha sayılarak sona erdi.