Home , Avrupa , Hamburg’ta kentsel dönüşüme karşı sokak festivali

Hamburg’ta kentsel dönüşüme karşı sokak festivali

Ohne Titel 6Hamburg:  Uygulanan kentsel dönüşüm politikaları sonucu Hamburg’un Ottensen, Sternschanze,  Mitte gibi semtleri yıllardır emlak spekülatörlerinin hedefinde bulunmakta..  Bu semtlerdeki eski evler, eski fabrika binaları vb. satın alınıyor.

Bu binaları tamir eden, içinde değişiklik yapan veya eski binaları yıkarak yerlerine lüks konutlar yapan spekülatörler, bunları yüksek fiyatlarla satmakta veya kiraya vermekteler.  Bu kiraları ödeyemeyen eski kiracılar semtleri terk etmek zorunda kalıyorlar. Lüks konutlarla beraber semtin eğlence yerleri, alışveriş yerleri, kültür etkinlikleri de değişmesine de sebep oluyor.

Semtteki güçlü bir direniş sonucu Rote Flora olarak bilinen antifaşistlerin elindeki alternativ kültür merkezini ele geçiremeyen spekülatörler, Schanzenpark’taki eski su kulesini otel yapmışlar, Reperbahn’daki Esso binalarını satın alıp yıkmışlar ve yerine otel yapmaya uğraşmaktadırlar. Son zamanlarda Schluterblatt’taki kiraların çok yükselmesinden dolayı, boşalan dükkânlar sık sık gazete sayfalarında görülmektedir.

En son Schanzenhofa’u Hamburg Belediyesi’nden satın alan spekülatörler bazı kira sözleşmelerini fes ederek bazı kiracıları çıkartmışlardır. Şimdi de kiraları yükselterek içindeki kiracıları çıkartmak ve Schanzenhof’u otele çevirmek istiyorlar.

“Direniş terörizm değildir”

Ohne Titel 5Bu duruma karşı kiracıların oluşturduğu İnisiyatif aşırı kira artışlarına karşı mücadele etmektedir. Bu mücadelenin ayaklarından biri olarak dün bir sokak festivali örgütlendi. Festivalde info standları açılarak bölge halkı ve festivale katılanlar bilgilendirildi. ATİF Hamburg dernek lokalinin bulunduğu sokakta yapılan festivale info ve yemek standı olmak üzere iki stant açarak katıldı. Stantlara ATİK tutsakları ile ilgili “ATİK tutsaklarına ve tüm politik tutsaklara özgürlük”, “Direniş terörizm değildir”, “ATİK yanlız değildir” ve T. Kürdistanı’ndaki katliamları protesto eden “Türk devletinin T. Kürdistanı’ndaki katliamlarına sessiz kalma” pankartı asıldı.

Ayrıca açılan info standında ATİK tutsaklarıyla ilgili imza toplanıp broşür dağıtımı yapıldı. Schanzenhof’la dayanışmaya çağrı yapılan bir almanca bildiride çıkartıp dağıtımını gerçekleştirildi. Yine Kaypakkaya’yı anma gecesi afişleri ve YDG-Hamburg’un 1 Nisan’da yapacağı ayrımcılığa karşı 2. Gençlik Festivali afişleri asılarak, flyerleri dağıtıldı.