Anasayfa , Avrupa , Hamburg G20 Zirvesi ve Karşıtı Etkinlikler

Hamburg G20 Zirvesi ve Karşıtı Etkinlikler

Hamburg

Hamburg |04.07.2017| Hamburg’ta g20 süreci; Hazırlıklarına aylar öncesinden başlanan G20 zirvesi ve karşıtı protesto organizasyonları son aşamasına girdi. Hamburg’ta 7-8 Temmuz’da gerçekleşecek zirve öncesi yüz milyonlarca Euro sadece güvenlik önlemleri için harcandı. Hamburg, Almanya tarihinde Anti-Faşist Anti -Emperyalistler açısından tarihi öneme sahip bir şehirdir. Nazi dönemi ve öncesinden 23 Ekim 1923’te başlayan ve 25 Ekim’de son bulan Ernst Thälmann döneminde ki ayaklanma bu tarihe sadece küçük bir örnektir. Anti-Faşist ,Anti-Emperyalist yerli ve göçmen örgütlerin yanı sıra anarşistlerinde yoğun olduğu bir şehir. ATİF kurucu derneklerinden olan Hamburg derneği de yıllardır anti-faşist ,anti-emperyalist mücadelede bölgede faaliyetlerini sürdürüyor.

Enternasyonal Blok Oluşturuldu

Hamburg’ta kurumsal olarak Enternasyonel blok içinde devrimci, demokrat kurumlarla yürünecek. YDG ‘nin de imzacısı olduğu grubun toplantıları ve eylem takvimi Hamburg bölgesinde yapılan toplantılarla detayları ile birlikte ele alınıp hazırlıkları sürdürülüyor. Eylem takvimi 6 Temmuz’da başlayarak 8 Temmuz’da ki büyük yürüyüşü kapsıyor. Kamp sorunu da toplantılarda ele alındı. Yapılan kamp izni başvuruları sonrası yasaklar ve kamp şekli degiştirilerek ‘’kırpılarak’’ belli oranda ‘’izin’’ verildi. Bu da çeşitli protestolara neden oldu. An itibari ile çeşitli grupların kamp konusunda girişimleri sürüyor.

Hamburg’ta aylar öncesinden G20 kartşıtı yürüyüşler basına yansıdığı gibi gerçekleştirildi.Son süreçte 29 Haziran’da Hamburg’ta faaliyet yürüten bir kuruma (Rote Aufbau) ve bazı evlere baskın düzenlendi. Akabinde Reeperbahn bölgesinde yürüyüşle protesto edildi. Reeperbahn bölgesinden Eimsbüttler Caddesine kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Aynı yürüyüş anında farklı bir grupta Kamp yasaklarına karşı izinsiz yürüyüş yaptı. Sternschanze bölgesinden Reeperbahna yüründü ve o bölge de iki grup birleşti. Polisin yoğunluğu ve agresif tavrı dikkat çekti.

Kitle Bilgilendirme Toplantıları

30 Haziran YDG ‘nin de içerisinde yer aldığı Enternasyonel Blok olarak ATİF Hamburg derneği lokalinde kitleye açık bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantı da Blok olarak katılınacak yürüyüşlere değinildi. Enternasyonel blok’un kuruluşu ve önemine değinildi. Almanca ve Türkçe gerçekleştirilen tolantıda Dia gösterimi ile yürüyüş güzergahları ,‘’Özel Güvenlik Bölgeleri’’ eylem anında ki durum ve Alman emperyalizminin tavrına dikkat çekildi. Gelen sorulara verilen cevaplarla etkinlik olumlu izlenimlerle  sonlandırıldı.

2 Temmuz’da DGB (Almanya Sendikaları) bir yürüyüş organize etti. Yürüyüş devrimci cevrelerde tepki ile karşılandı ve eleştirildi. Eleştirilerin nedeni  işçi sınıfını 8 Temmuz’da gerçekleştirilecek büyük yürüyüşe katılımındansa öncesinde 2 Temmuz’da sadece çeşitli talepler üzerinden şekillendirilen bir yürüyüşe çağırıp eylemi gerçekleştirmeleri ve genel olarak G20 zirvesine karşıt değil sadece farklı talepleri dillendirilmesi idi. 2 Temmuz etkinliğine 8 Temmuz yürüyüşü çağrıları ve YDG’nin de imzacısı olduğu merkezi bildiriler işçi ve emekçilere dağıtıldı.

Hamburg’ta 30 Haziran’da başlayan ve 2 Temmuz’da sonlanan sokak festivalinde stant açan ATİF ve Yeni Kadın taraftartarları yoğun bir süreç geride bırakılırken sokak festivalinde de yoğun olarak G20 karşıtı YDG imzalı bildirileri de dağıtıldı. YDG imzalı stikerlar Hamburg G20 zirvesi alanı yoğunlukta olmak üzere birçok farklı bölgede yapıldı.

6/7 ve 8 Temmuz Programları

Hamburg’ta yapılması planlanan yürüyüşler 6 Temmuz’da başlayacak. 6 Temmuz’da ki yürüyüş ‘’Welcome to Hell’’ autonom grubu tarafından organize ediliyor. Fischmarkt bölgesin de 16’da miting ve konserlerle başlaması planlanıyor. Enternasyonel blok olarak bu yürüyüşe katılım sağlanılma planlamaları var. 7 Temmuz G20 zirvesi sürecinin başlangıçı olacak ve gün boyu blokaj eylemleri izinsiz gösteriler olması tahmin ediliyor. 8 Temmuz ‘da büyük yürüyüş yapılacak. Büyük yürüyüş saat 11 ‘de Deichtorplatz bölgesinden başlayacak. Bu yürüyüştede blok olarak yer alınacak. Yürüyüşler ve planlamalar halen sürmekte. Hamburg’ta devlet bir çok konuda baskısını artırarak yıldırma politikası izliyor. Yoğun olarak polis kontrolleri , dikenli tel örgülerle cevrili alanlar, farklı şehirlerden gelen takviye polis ekipleri ve özel donanımlı polis araçları ile Hamburg’ta halka korku salınmak istendiği birçok örgütleyici kurumun ortak kanısı. Buna karşı toplumsal duyarlılık ve potansiyel mevcut. Farklı bölgelerden ve ülkelerden de G20 karşıtları Hamburg’a gelerek G20 zirvesi güçlü bir şekilde protesto edecek.

Alman Devleti G20 Karşıtlarına Tahammül Edemiyor

Polis kamp çalışmalarını yasaklayarak dışarıdan gelecek anti faşist ve anti emperyalist protestocuları engellemeyi amaçlıyor. Kalacak yer sorunu üzerinden gelecek olanların gelmemesi sağlanarak yoğun güvenlik ve kimlik kontrolleri ile medyaya servis edilen görüntülerle Hamburg’a gelmeyi planlayanları engelleme girişimi olarak kamuoyunca yorumlanıyor. Buna karşın Temmuz ayı başından itibaren yoğun ve kitlesel eylemlilik kamp kurma girişimleri polis engellemelerine rağmen sürüyor. Berlin Polisi Hamburg’ta gerçekleştirdiği uygunsuz davranışlar ve Sex Partileri ile gündem olmuş, gelişen toplumsal tepki ve baskı ile medyaya yansıması sonrası Berlin polisi Hamburg’tan geri alınarak Berlin’e gönderildi.

ATİK, YDG ve Yeni Kadın merkezi olarak güçlü bir katılım noktasında genelgeleri alanlara ulaştırmış durumdalar. Tüm hazırlıklar ve eylemlere ilişkin durum güncellenerek paylaşılıyor. AHM ekibi olarakta anlık haber takibi canlı paylaşımlar resmi sosyal medya hesaplarından ve siteden yayımlanacak.

Önemli Bilgiler

  • 6 Temmuz yürüyüşü Landesbrücke U-Bahn önünde toplanılarak saat 18 ‘de başlayacaktır.
  • 8 Temmuz büyük yürüyüş Stein Str. U-Bahn önü (Bezirkamt çıkışı) saat 11 ‘de toplanılarak başlayacaktır.

Getirilmesi gereken araçlar

Ulaşan genelgelerde barınma (Uyku tulumu vb.) ve benzeri ihtiyaçlar noktası alanlara ulaştırıldı. Özel araçla ulaşım son günlerde zorlaşabilir.

Son olarak Hamburg’tan bir YDG’li şunlara dikkat çekti: “Kullanılan ilaçlar eğer varsa yeteri kadar bulundurması gerekir. Kimlik veya Pasaport’ta gerekebilir. Yol kontrolleri artması ihtimal dahilindedir. Hamburg alanında ATİK, YDG ve Yeni Kadın’ın dışında alan ile daha kordineli bir biçimde süreç örgütlenerek gereklilik durumlarında alanlarda daha fazla bilgi alabilir“.