Home , Dünya , Dünyada 1 Mayıs 2016

Dünyada 1 Mayıs 2016

1 Mayıs, Türkiye’de olduğu gibi dünyanın dört bir yanında yüzbinlerce emekçinin katılımı ile kutlandı. İngiltere’de Fransa’dakine benzer bir isyanı tetikleyebilecek olan iş yasasına tepki hakimken Almanya’nın gündeminde TİS süreci vardı ve mitinglere 400 bin kişi katıldı

guneykore1mayis2016

İspanya
Evrensel’de yer alan habere göre 20 Aralık genel seçimlerinden beri yeni hükümet kurma girişimlerinin ülke gündemini belirlediği ve kriz nedeniyle son yıllarda artan işçi eylemlerinin beklentiler nedeniyle neredeyse görülmez olduğu İspanya’da işçi ve emekçiler ülke genelinde 76 bölgede sokaklara çıkarak 1 Mayısı kutladılar. Publico gazetesi eylemler için “son yılların en politik 1 Mayısı” değerlendirmesini yaptı. Gazete, CCOO ve UGT sendikalarının çağrısıyla on binlerce emekçinin yürüyüşlere katıldığını yazdı. İspanya 1 Mayısı’nın sloganı “Ücret yoksulluğuna ve toplumsal yoksulluğa karşı iş ve haklar için” oldu. Eylemlerde kemer sıkma politikaları, ücretlerdeki erime ve son yıllarda hayata geçirilen neoliberal iş reformları protesto edildi.

Yapılan açıklamalarda ise sendikalar, hükümet kurulamaması nedeniyle yinelenecek seçimlere hazırlanan ‘sol’ siyasi partilerden emekçilerin haklarını dikkate almalarını ve acil ekonomik ve sosyal dönüşüm istediler.

Rusya
Başkent Moskova’daki Kızıl Meydan’da gerçekleşen 1 Mayıs kutlamalarına 100 binin üzerinde kişi katıldı. Rusya Bağımsız Sendikalar Federasyonu’nun organize ettiği kutlamalara iktidar partisi Birleşik Rusya da destek verdi. Bazı sol parti ve örgütler ise ayrı 1 Mayıs etkinlikleri düzenlediler.

rusya1mayis2016

Tayvan
Tayvan’ın başkenti Bangok’ta sendikalar öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşünde işçiler, hükümetin iş saatlerini düşürmesini ve ücretleri yükseltmesini talep ettiler. Gençler için tam zamanlı ve düzgün ücretli iş bulmanın giderek zorlaştığı ülkede, dışa bağımlı ekonomideki sıkıntılar da emekçilerin geçimini etkiliyor. Basına konuşan Tayvan Petrol İşçileri Sendikası üyesi genç işçi Chen Li-jen, şirket kârları her yıl artarken işçi ücretlerinin yükselmediğine dikkat çekiyor: “Son on yıldır, asgari ücrette bir ilerleme olmadı, işçi hakları inkar ediliyor. Bu nedenye işçi gününde hükümeti protesto ediyoruz, haklarımız için mücadelede kararlıyız”

Bangladeş
Kölelik koşullarında çalıştırılan ve son yıllardaki iş kazalarında binlerce işçinin can verdiği tekstil cehennemi Bangladeş’te başkent Daka’da sokağa çıkan işçiler incanca çalışma koşulları istedi. Talepler arasında ücretlerin yaşanabilecek düzeye çıkartılması, işyerlerinde güvenlik önlemlerinin alınması ve sanayi sektöründe sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması vardı. .

Kamboçya
Başkent Phnom Penh’de bin kadar Kamboçyalı işçi ücretlerine zam ve daha iyi çalışma koşulları istedi. Katılımcıların çoğunun tekstil işçisi ve ayakkabı işçisi olduğu yürüyüş Ulusal Meclis’e kadar sürdü. Burada yapılan açıklamada konuşan Kamboçya Emek Konfederasyonu Başkanı Ath Thorn, hükümete tekstil ve ayakkabı işçileri için asgari ücretin aylık 207 dolara çıkartması çağrısı yaptı. Asya ülkesi Kamboçya’da 1007 tekstil ve ayakkabı fabrikasında 754 bin işçi çalışıyor ve asgari ücret 140 dolar kadar.

Güney Kore
Güney Kore’de on binlerce işçi, hükümetin çalışma yaşamında esneklik öngören tasarısına karşı ve asgari ücretin arttırılması talebiyle başkent Seul’da sokaklara çıktı. Belediye binasının önündeki alanda yapılan gösteriye 30 bin işçi katıldı. Yeni tasarının işten atmaları kolaylaştıracağını söyleyen işçiler, “Kahrolsun kolay işten çıkarma!”, “Çalışma hakkımızı koruyalım”, “Şeytan tasarıya karşı birlikte mücadele edelim” sloganları attı.

İşçiler ayrıca saatlik asgari ücretin 6 dolardan 8,73 dolara yükselmesini istedi.

guneykore1mayis20162

Endonezya
Endonezya’da işçiler yaşam koşullarını iyileştirecek ücret talebiyle 1 Mayısı kutladı.
Ülkede 111 milyon işçi var ancak bunlardan yarısı oldukça kötü koşullarda çalışıyor. Başkent Cakarta’daki 1 Mayıs yürüyüşünde binlerce işçi hükümetin asgari ücreti yükseltmesini talep eden sloganlar attı.

İsviçre
İsviçre’de 1 Mayıs 50’ye yakın kentte kutlanmaya başladı. DİDF (Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu) İsviçre Başkanı Haydar Sancar’ın gazetemize aktardıklarına göre hava koşullarının kötüğüne rağmen katılımın beklenenden yüksek olduğu görülüyor.

Zürih’te on binden fazla işçi ve emekçi 1 Mayıs miting alanını doldurmaya başladı. Sayının artması bekleniyor.
İsviçre’de emeklilik yaşının yükseltilmesi, emeklilik maaşlarına yönelik saldırılar içeren reform paketlerine karşı sokağa inen işçi ve öğrencilerin birlikte katıldığı miting ve yürüyüşlerin birçok kentte kitlesel olduğu gözlemleniyor.

Sendikaların 1 Mayıs’a gerekli önemi göstermemiş ve katılımı örgütleme konusunda yeterli çalışma yapmamış olmasına rağmen son zamanlarda gündeme gelen toplu işten atmalar gibi saldırılar nedeniyle, sendika tabanları kendi inisifyatifleri ile 1 Mayıs’a geçmiş yıllardan daha yüksek katılım göstermeleri 2016 1 Mayısının karakterini belirledi.

Almanya
Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) çağrısıyla bu yıl “Dayanışma Zamanı’ sloganıyla yapılan 1 Mayıs gösterilerine 400 bine yakın emekçi katıldı. Bu yıl merkezi gösteri Stutturtgart’ta yapıldı. Özellikle TİS sürecinde olan metal işçilerinin eyleme yoğun katıldığı görüldü.

Almanya’ya gelen sığınmacılarla dayanışma, daha fazla ücret, insanca çalışma koşulları, ırkçılığa karşı mücadele taleplerinin öne çıktığı Stuttgart’taki mitingde konuşan DGB Genel Başkanı Reiner Hoffmann, ırkçı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin toplumu bölmeye çalıştığına dikkat çekti.

DGB tarafından yapılan açıklamaya göre ülke genelindeki 400’den fazla gösteriye 390 bin kişi katıldı.

Hamburg ve Köln’deki gösterilere 8’er bin kişi katıldı. Her iki kentte de metal işçilerinin yoğun katılım olduğu görüldü. Köln’de özellikle Ford işçileri döviz ve pankartlarıyla katıldı.

Krefeld’de yapılan 1 Mayıs etkinliğine ise kamu çalışanları yoğunlukta katıldı. Bir gün önce TİS sözleşmesi imzalayan Ver.de’nin güçlü katıldığı görüldü.

Öte yandan Bochum, Plauen, Erfurt ve Zwickau kentlerinde neonaziler 1 Mayıs gösterilerine saldırdı. Zwickau’da Federal Adalet Bakanı Haiko Maas konuşma yaparken 100 kişilik ırkçı bir grup konuşmasını engellemeye çalıştı. Bakan protesto nedeniyle konuşmasını kısa kesmek zorunda kaldı. DGB Bölge Başkanı Sabine Zimmermann, polisin yeterli derecede güvenlik önlem almadığını belirterek eleştirdi.

Bochum, Erfurt ve Plauen’de de Neonazi gruplar, 1 Mayıs gösterisinde provokasyon çıkarmak amacıyla eylemler yaptılar.(sendika org)