Home , Avrupa , GÜNCELLENDİ: Dersim’de şehit düşen 5 Kızıl Karanfil Avrupa’da Anıldı

GÜNCELLENDİ: Dersim’de şehit düşen 5 Kızıl Karanfil Avrupa’da Anıldı

AVRUPA | 01 – 05 – 2011 | 2 Şubat 2011 tarihinde Dersim’de kış üstlenmesini geçirdikleri barınakta yaşanan göçük sonucunda yaşamlarını yitiren 5 TİKKO gerillası Sefagül Kesgin, Nurşen Aslan,Gülizar Özkan, Fatma Acar ve Derya Aras Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde anıldı. Partizan tarafından düzenlenen anmalarda şehitler önünden saygıyla eğilen kitle, onların mücadelelerini sahiplendi.

Elektronik posta üzerinden ulaşan haberlerde bir çok farklı ülke ve bölgede anmalar yapıldığı dikkat çekiyor.

HAMBURG

Hamburg Partizan Okurlarınca düzenlenen etkinlikte yapılan açılış konuşmasının ardından TKP/ML Merkez Komite Siyasi Büro’nun yaptığı açıklama okundu. Yer yer müzik dinletisinin de yer verildiği etkinlikte, TKP/ML Merkez Komite üyesi Sefagül Kesgin’in kaleme aldığı ‘Aliboğazı’ndan izler,tanıklar’ adlı anlatıdan aktarımlar yapıldı. Yine şehit gerilla komutanlarından Gülüzar Özkan ve Derya Aras için kaleme alınan yazalardan sunumlar yapıldı.

Etkinlik süreci içerisinde MKP SB, YJA Star Anakarargah Komutanlığı, Sosyalist Kadılar Birliği’nin yayınladığı mesajlardan bölümlere de yer verildi. Yaklaşık iki saat süren etkinlik atılan sloganlar birlikte sonlandırıldı.

FRANKFURT

Beşler, ADHF’na bağlı Gençlik Kültür Derneğin’de yapılan bir etkinlikle anıldı. Hessen Partizan taraftarları tarafından yapılan etkinlik saygı duruşu ile başladı. Ardından yapılan bir sunum ile kadın gerillaların mücadelesi ve halk savaşında ki önemi üzerinde duruldu. Yapılan Merkez Komitesi imzalı sunumda şehit düşen kadın gerillalarının sadece erkek egemen zihniyete karşı değil, aynı zamanda Türkiye halkının kurutuluşu içinde savaştıkları vurgulandı.

Siyasi büro tarafından gönderilen mesajda ise, kadın gerillaların düşlerinin gerçekleşmesi için, her alanda yürütülen mücadelenin daha üst boyuta taşınması gerektiği vurgulandı.

Yeni Kadın ve Avrupa Demokratik Kadın Hareketi tarafından kadın gerillalara atfen bir mesaj ve şiir sunumu yapıldı. Devrimci kurumlardan MKP ve MLKP taraftarları etkinliğe katılarak mesajlarını sundular. Etkinlikte ayrıca Çiçek Otlu tarafından kadın gerillalara atfen yazılan açık mektup okundu.

Sinevizyon ve şiir dinletisinin ardından marşlar okundu ve 1 Mayıs ve Kaypakkaya’yı anma etkinliklerinin duyuruları ile etkinlik son buldu

ULM

Yine Almanya’nın Ulm kentinde de beşlerin mücadelesini kavramak ve kavratmak için bir anma düzenlendi. Yeni nesillere kavgalarının öneminin anlatıldığı, kadınların kurtuluş kavgasında tarihin zorlu dönemeçlerinde nasıl tarihsel rol oynadıklarının altının çizildiği anmaya kırk civarında insan katılım sağladığı bildiriliyor.

Anma salonu beşlerin resimleri kızıl bayraklarla örülü masaya konularak, saygı duruşu ile anma başlatıldı. MK SB bildirisinin okunmasının ardından şehitlerin kısa hayat hikayelerinin yer aldığı sinevizyon gösterimi ardından konuşmalar yapılarak, mücadelelerindeki tarihsel adımlarının önemi anlatıldı. Ardından Halkın Günlüğü ve Atılım Ulm taraftarları adına okunan mesajlardan sonra anma sloganlarla sonlandırıldı.

ROTTERDAM

Dersim’de şehit düşen 5 TİKKO gerillası Sefagül Kesgin, Nurşen Aslan, Gülizar Özkan, Fatma Acar ve Derya Aras Hollanda’da da anıldı.

1 Mayıs yürüyüşünün başlangıç yerinde biraraya gelen kitleyle birlikte yapılan anma saygı duruşuyla başladı. Ardından PARTİZAN adına konuşma yapan bir temsilci „her ölüm bir acıdır ama aynı zamanda mücadelemizi bir adım ileri taşımanın zorunluluğudur“ diyerek tüm devrimci ve demokratları emeğin mücadelesine daha sıkı sarılmaya davet etti. Alanda MK SB bildirisininin okunmasının ardından ‘Dersim şehitleri ölümsüzdür’ sloganlarıyla anma sonlandırıldı.

ALMANYA NRW

NRW PARTİZAN ise şehit düşen TKP/ML Merkez Komite Üyesi Sefagül Kesgin, TKP/ML İleri Sempatizanı Dersim Bölge Komutanı Nurşen Aslan, TKP/ML İleri Sempatizanı TİKKO Komutanlarından Gülizar Özkan, TKP/ML İleri Sempatizanı TİKKO Komutanlarından Fatma Acar ve TKP/ML İleri Sempatizanı, TİKKO Savaşçısı Derya Aras Yoldaşları anma etkinligini Duisburg’ta gerçekleştirdi. Anmaya 70’in üzerinde kitle katılırken, MKP Duisburg Taraftarları çelenk bırakarak mesaj sundular.

Devrimci Demokrat Kurumlardan TKİP ve Halk Cephesi’ nin de katılım sağladığı anma Parti ve Devrim Şehitlerinin Şahsında 1 Dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından yapılan sunumdan sonra TKP/ML Merkez Komite Siyasi Büro’nun yapmış oldugu açıklama okundu. Ardından sinevizyon gösterimi izlendi. Sinevizyon gösteriminin ardından söz hakkı verilen kitle duygularını açıkladıktan sonra etkinlik bitirildi.

LONDRA

Dersim’de şehit düşen 5 kızıl karanfil, 5 savaşçı, 5 umut çiçeği Sefagül Kesgin, Nurşen Aslan, Gülizar Özkan, Fatma Acar ve Derya Aras için Londra’da da anıldı. 5 Kızıl Karafil şahsında tüm devrim ve komünizm şehitleri anısına TKP/ML marşı eşliğinde saygı duruşunun ardından anma etkinliği Sefagül Kesgin’in kaleme almış olduğu Aliboğazı’nda izler ve tanıklar yazısının okunmasıyla başladı.

MK, YDK ve Tutsak Partizanların kaleme almış olduğu yazıların okunduğu anmada beşlere atfen şiirler okundu ve slide gösterimi gerçekleşti. Diğer kurumların mesajlarına da yer verilen anma töreni 5’ler anısına hazırlanmış bir sinevizyon gösterildi.

Bir yandan Sefagül yoldaşın yazısında da söylediği gibi yüreklerde bir acı duyarken diğer yandan onların devrettikleri bayrağı yoldaşlarının daha da yükseğe çekeceği, uğruna kendilerini feda ettikleri mücadeleyi yoldaşlarının daha ileri taşıyacağı, onların yerini doldurmak zorunda olunduğunun bilinci yinelendikten sonra anma son buldu.

STUTTGART

30 Nisan günü Eğitim Kültür Merkezinde beşler ve daha birkaç gün önce şehit düşen 7 HPG gerillaları anıldı. Anma, şehitler için saygı duruşuyla başlatıldı. Ardından PMK’nın şehitler için yayınladığı mesaj okundu, kadın gerillalara dair gerilla alanından çekilmiş sinevizyon sunu yapıldı. Sinevizyon sırasında yürekler öfke ile kabardı.

Etkinliğe MKP, MLKP ve TİKB mesajlar sundular. Onur Olgun’un söylediği kavga parçaları ve şiir sunumu anmaya coşku kattı. Etkinlikte ayrıca kadın gerillaların mücadeleki yer, önemi ve gerekliliğine vurgu yapan mesajlar sundular. Beşlerin miras bıraktığı değerleri cisimleştirmek ve daha ileri mevzilere taşımak inancıyla anma sonlandırıldı.

ZÜRİCH

İsviçre’nin Zürich şehrinde Bir mayıs yürüyüşünün ardından Partizan kitlesi ve devrimci dostların katılımıyla beş kızıl karanfili anma etkinliği gerçekleştirildi. Salon beş karanfilin fotoğraflarıyla süslendi. Proletarya partisinin beş kadın gerilla şehidi kitlesel bir katılımla anıldı. MKP ve MLKP‘li devrimci dostların, anma etkinliğine katılıp, mesaj sunarak devrimci dayanışmanın, duyarlı bir örneğini sergilediler.

Anma etkinliğinin ilk açılış, Zürih te çalışmalarını sürdüren üç genç kadın yoldaşın okuduğu şiirle başladı. Ardından beşler için kaleme alınan TKP/ML – MK imzalı bildirisi okundu. Bildirinin ardından ağırlıklı olarak kadın gerilla yoldaşların içinde yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Sonra YJA STAR ana karargâhı ve MKP-MK-SB imzalı bildirisi okundu. MLKP temsilci ise sözlü mesaj sundu.

En son olarak şehit düşen beş gerilla ile ilgili bir konuşma yaptı. Konuşmadan sonra TKP/ML şehit ailesi olan Sultan Çakıroğlu 5 lere atfen yazmış olduğu Beş Yiğit Kadına adlı şiiri kendisi okuyarak duygu dolu anlar yaşattı.

Anma etkinliği boyunca, salonda hüzün ve öfke dolu ağır duygusal bir ortam hakimdi. Kitle tarafından sık sık “YAŞASIN DEVRİMCİ DAYANIŞMA”, BEŞLER YAŞIYOR, TİKKO SAVAŞIYOR” ‘DERSİM ŞEHİTLERİ ÖLÜMSÜZDİR’ “YAŞASIN PARTİMİZ TKPML “ sloganları atıldı.

İNNSBRUCK

Partizan Okurlarınca düzenlenen etkinlikte yapılan açılış konuşmasının ardından TKP/ML Merkez Komite Siyasi Büro’nun yaptığı açıklama okundu. Daha sonra Beşlerin hayatları beş kadın tarafından okundu. Müzik dinletisinin de yer verildiği etkinlikte, TKP/ML Merkez Komite üyesi Sefagül Kesgin’in kaleme aldığı ‘Aliboğazı’ndan izler,tanıklar’ adlı anlatıdan aktarımlar yapıldı. Bu aktarımdada beş kadın rol aldı. Peki bizi kim kurtaracak ! bölümünün okunmasıyla, Salonda bulunan tüm katılımcılar cevap vererek; BİZ !

Salonda sık sık sologanlar atılarak, daha fazla mücadele ve kararlılık dile getirildi. MKP Devrimci dayanışmada bulunarak, yazmış oldukları bildiriyi okuyarak; TKP/ML nin acısını paylaştıklarını belirtiler.

WÖRGL

Beşler, Wörgl Atigf Derneğin’de 30 Nisan 2011 tarihinde yapılan bir etkinlikle anıldı. Anmaya 90’in üzerinde kitle katılırken Anma salonu beşlerin resimleri kızıl bayraklarla örtülü masaya konularak, saygı duruşu ile anma başlatıldı. Tirol Partizan taraftarları tarafından yapılan etkinlik coşku ile başladı. Ardından yapılan bir sunum ile kadın gerillaların mücadelesi ve halk savaşında ki önemi üzerinde duruldu. TKP/ML Merkez Komitesi imzalı sunumda şehit düşen kadın gerillalarının sadece erkek egemen zihniyete karşı değil, aynı zamanda Türkiye halklarının kurutuluşu içinde savaştıkları vurgulandı.

Son bölümde sinevizyon gösterimi izlendi ve ardından Müzik dinletisi yapılarak, marşlar söylendi.

LİNZ/VORARLBERG

Beş gerilla’nın anması Linz’de 26 Nisan 2011 tarihinde yapıldı. Vorarlberg‘teki anmada 1 Mayıs yürüyüşünden yapılan anma, saygı duruşu ile başladı, ardından TKP/ML Merkez komitesinin bildirisi ve Beşlerin hayatlarından kesitler okundu.

Ardından yapılan bir konuşmada Beşlerin şehit olmalarının mücadelemizi dahada güçlendireceği ve mücadele içerisinde olan herkesin onlara layık olma mücadelesi yürütmesi gerektiği vurgulandı.

Anma yapılan sinevizyon gösterimi ve müzik dinletisi ile son buldu.

PARİS

Enternasyonal Proleteryanın Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan bu anlamlı günde enternasyonal proleteryanın Türkiye ve Türkiye Kürdistanı coğrafyasındaki temsilcisi Proleterya Partisi’nin Dersim’de şehit düsen 5 Halk Savaşçısı için, meydanda bir anma etkinliği gercekleştirildi. Devrimci 1 Mayıs Platformu’nda yer alan güçlerin katılımıyla yapılan anmada, TKP/ML MK SB imzalı bildiri okundu ve şehitlerle ilgili çeşitli sloganlar atıldı.