Anasayfa , Avrupa , “Gregoris Konstantopoulos Mücadelemizde Yaşıyor-Yaşatılıyor!”

“Gregoris Konstantopoulos Mücadelemizde Yaşıyor-Yaşatılıyor!”

Atina /19.01.2020/ Yunanistan devrimci komünist mücadelesinin önderlerinden Gregoris Yoldaş, 19 Ocak 2020 tarihinde mezarı başında anıldı. Yunanistan Eylem Birliği Türkiye-Kürdistan adına düzenlenen bu ortak anmada ATİK-UPOTUDAK Delegasyonu da bu anmada yer aldı. 23 Ocak 2017 tarihinde güneşe uğurlanan Gregoris Yoldaş’ın ölümsüzleşme yıl dönümünde O’nun asla unutulmayacak mücadelesini anlatan kısa bir mesaj sunuldu.

Grigoris yoldaş sahsında tüm devrim ve komünizm şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan bu anma, yapılan saygı duruşunun ardından, TKP-ML adına yapılan bir konuşmayla başladı. Bu konuşmada kısaca Parti ve Devrim Şehitleri Haftası’nın anlamına değinilerek Grigoris yoldaşın mücadele yaşamı anlatıldı. Onun hem Yunanistan’da hem de sürgünde bulunduğu yıllarda mücadelesinden ödün vermediği vurgulandı. O’nun neden Proletarya Partisi’nin Onur Üyesi seçildiğine dair bilgiler verildi. Grigori yoldaşın devrimci-komünist mücadeledeki sabırlı, sebatlı, inançlı ve cesaretli duruşuna dair vurgular yapıldı.

Ardından söz alan bir Yunan devrimci Grigoris yoldaşın Yunanistan’daki ilk Maoistlerden biri olduğunu ve onun Yunanistan’da yaşanan her ileri adımın Türkiye devrimini olumlu etkileyeceğine inancını ve bunun tersinin de geçerli olduğuna yürekten inandığını hatırlatarak, “O bir işçiydi, işçi önderiydi ve proleter bilince sahipti. Hem sürgünde kaldığı dönemlerde hem de Yunanistan’da mücadelesini hep sürdürdü. O gerçek bir proletarya enternasyonalistiydi. Özellikle Türkiyeli devrimci örgütlerle ortak çalışmayı çok önemserdi. Bu yüzden o bizim için her zaman ilham kaynağıdır” denildi.

Bütün mesajların özetinde O’nun kendiliğinden bir işçilikten, kendisi için sınıf bilinçli bir işçiye evrilişi, sınıf bilinçli bir işçilikten işçi sınıfı entelektüelliğine erişmesi ve nihayetinde devrimci-komünist kadrolaşmasına, Yunanistan proletaryasının özgürlük mücadelesine yön veren önderlerinden birisi olmasına yönelik önemli bilgiler verildi. Bu bağlamda ATİK adına yapılan konuşmada, O’nun Yunanistan dışında Kanada’da sürgün yaşadığı  dönemdeki anti-faşist mücadelesine, göçmenler ve özellikle politik mülteciler için tereddütsüz eşitlik mücadelesine, Kaypakkaya geleneğinden gelen kadro, militan ve savaşçıların mücadeleye dönük ihtiyaçlarını karşılamaya dönük çabasına, Türkiye-Yunanistan halkları arası ve işçi sınıfının kardeşliğine yönelik unutulmaz katkılarına değinildi.

Yunanistan Eylem Birliği Türkiye/Kürdistan adına yapılan konuşmada ise; proletaryanın vatanı olmadığına değinilerek “Bugün bizi burada birleştiren Grigoris yoldaş ve proletarya ideolojisidir. Grigoris yoldaşın uzun yaşamı boyunca proletaryanın bayrağını hep en önde taşıması hepimize örnek olmalıdır. Bugün de Fransa’dan Rojava’ya, Brezilya’dan Şili’ye mücadele sürmektedir. Bu mücadelede Grigoris yoldaş gibi yoldaşlar bizim için ışık taşıyıcısıdır” denildi.

“Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganının atılmasının ve mezara TKP-ML adına çelenk bırakılmasının ardından anma sona erdi. Anmanın ardından katılımcılar Keseraine bölgesinde II. Emperyalist Paylaşım Savaşı sürecinde 1 Mayıs 1944 tarihinde kurşuna dizilen Yunan komünistleri anmak üzere onlar için yapılan anıtı ziyaret ettiler. İtalyan ve Alman faşizminin işgaline karşı direnişe geçen Yunan komünistlere karşı yapılan katliamlardan biri de Keseraine’de gerçekleşmiş; Yunanistan işgalinde ölen her Alman askerine karşılık 50 direnişçinin kurşuna dizilmesi kararının verilmesinin ardından, 1 Mayıs 1944’te iki yüz direnişçi kurşuna dizilmişti.