Anasayfa , Avrupa , Fransa'da 'suç işleyen' yabancıların vatandaşlıkları geri alınacak!

Fransa'da 'suç işleyen' yabancıların vatandaşlıkları geri alınacak!

PARİS | 01 – 10 – 2010 | Fransa Parlamentosu, “suç işleyen” yabancı kökenlilerin vatandaşlıklarını ellerinden almayı öngören yasa projesini kabul etti. İktidar partisi UMP, yasa oylanırken iki bölündü, yasa az bir farkla kabul gördü. Sol muhalefet ise aşırı sağın meşrulaştırıldığı tepkisinde bulunarak Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini açıkladı.

Parlamentoda bugün yapılan oylamada 57 oya karşı 75 oyla yasa projesi geçti. Hükümetin son dönemlerdeki ırkçı politikaları çerçevesinde gündeme getirilen yasa projesi ile 10 yıldan az bir süredir vatandaşlık elde eden ve bir devlet görevlisini öldürmekten mahkum olan yabancı kökenlilerin vatandaşlıklarını ellerinden almayı öngörüyor.

Bu tedbir Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından 30 Temmuz günü Grenoble kentinde yaptığı açıklamada gündeme getirilmişti. Sarkozy, suç ve göçmenlik arasında açık bir şekilde bağ kurarak, polisin canına kast eden yabancıların vatandaşlıklarının ellerinden alınmasını istemişti. İktidar partisi UMP’den bir çok milletvekili bu tedbiri “aşırı” olarak değerlendirdi.

Çoğunluk üyesi olan Yeni Merkez grubu başkanı François Sauvadet, Göçmen Bakanı Eric Besson’u kastederek, “Bir Göçmen Bakanı sadece sınırdışına gönderme bakanı olmamalı” diye eleştiride bulunarak yasa projesinin gözden geçirilmesini istedi.

AŞIRI SAĞ MEŞRULAŞTIRILIYOR

UMP milletvekili Etienne Pinte, “Fransız vatandaşlığının geri alınmasını öngören” metni oylamayacağını açık bir şekilde ifade etti. Pinte, bu projenin aşırı sağcı yabancı düşmanı Ulusal Cephe partisinin seçmenlerini “ayartma” amaçlı olduğunu kaydetti. UMP milletvekilleri Jean-Pierre Grand ve Arlette Grosskost, vatandaşlıkların geri alınmasını öngören maddeye oy vermedi. Benzer şekilde diğer bir çok UMP milletvekili de kaygılarını dile getirdi.

Sol muhalefet bu tedbirin hiçbir şeye hizmet etmeyeceğini belirterek, hükümeti “aşırı sağı meşrulaştırmak”la eleştirdi. Sosyalistler bu tedbirin Anayasa’nın birinci maddesindeki tüm vatandaşların yasa önünde eşit olduğu ilkesine aykırı olduğunu belirterek Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı. (ANF)