Home , Avrupa , Fransa’da Seçimlerin 2. Turu Gerçekleştirildi

Fransa’da Seçimlerin 2. Turu Gerçekleştirildi

FRANSA |20.06.2022|Başkanlık seçimlerinin ardından iki tur şeklinde gerçekleştirilen Milletvekili seçimleri 19 Haziran 2022 günü yapılan ikinci tur ile sonuçlanmış oldu. Fransa tarihinde pek görülmeyen bir durum ortaya çıkmış oldu, başkanlık seçimini kazanan Macron parlemontada hükümeti kuracak çoğunluğu elde edememiş oldu. Macron seçim öncesi Fransızları kendisine “güçlü ve net bir salt çoğunluk vermeye”, “dünyadaki karışık duruma bir de Fransa sorununu eklememek için” kendisine oy verilmesi çağrısında bulunmuştu.  Ancak sonuçlar bunun böyle olmayacağını gösterdi. Hükümeti kurmak için 289 milletvekili sayısının elde edilmesi gerekiyor.

İlk turda sandığa gitmeyenlerin oranı yüzde 52,49 iken ikinci turda bu oran yaklaşık yüzde 54’e yükseldi. Dikkat çeken bir önemli detayda, en son 1986 yılında 35 milletvekili çıkararak parlamentoda grup oluşturabilen faşist partinin 80 ila 100 arası milletvekili çıkartması oldu. Fransa Meclisinde grup oluşturabilmek için herhangi bir partiye 15 milletvekili yetiyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un liderliğindeki Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM), Horizons  ve Demokrasi Hareketi (MoDem) partilerinden oluşan Ensemble (Birlikte) ittifakının 200 ile 260 arasında sandalye kazanması bekleniyor. Jean Luc Melenchon’un liderliğindeki LFI, Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Parti (PS) ve Komünist Parti’den (PCF) oluşan “Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği” (NUPES) ittifakının 149-200 arası, faşist Marine Le Pen’in partisi Ulusal Cephe’nin 80-100 arası sandalye kazanması bekleniyor.

Tek başına hükümet olmayı başaramayan Macron’un ittifakı yeni yasaları ve “reformları” hayata geçirmede çok sıkıntı yaşayacağı bir durum ile karşı karşıya kaldı. Kamuoyunda yeni bir seçim olasılığıda konuşuluyor.