Home , Haberler , Fransa’da Irkçı Zouaves Örgütü Lideri Yakalandı

Fransa’da Irkçı Zouaves Örgütü Lideri Yakalandı

Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında ırkçı söylemler yükseldikçe, şiddetin dozu da artan Fransa, yeni bir ırkçı Neo-Nazi grubu olan Zouaves’ları konuşuyor. Irkçı aday Eric Zemmour’un mitinginde, SOS Racisme grubunun üyelerine saldıran neo-Nazi örgüt Zouaves Paris’in lideri Marc de Cacqueray-Valménier gözaltına alındı. Cacqueray-Valménier, Dağlık Karabağ’da Azerbaycan’a karşı Ermenistan’ın yanında savaşa da katılmıştı. İçişleri Bakanlığı, örgütü feshetmek için düğmeye bastı.

Yazar Eric Zemmour’un adaylığını resmen açıkladığı 5 Kasım’daki ilk mitinginde, „Irkçılığa hayır“ yazan tişörtlerle eylem yapan SOS Racisme grubuna karşı, ırkçı Zouaves Paris üyeleri tarafından saldırıya uğramıştı. Saldırı görüntülerinde tespit edilen Zouaves örgütü lideri 23 yaşındaki Marc de Cacqueray-Valménier, Paris polisi tarafından dün gece gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı, Marc de Cacqueray-Valménier’in ülkeyi terketmeye hazırlandığı gerekçesiyle gözaltına alındığını bildirdi.

Zemmour’un mitingi, Cacqueray-Valménier’ın ilk şiddet eylemi değil. Marc de Cacqueray-Valménier, 1 Aralık 2018’de, Sarı Yelekliler gösterileri sırasında yaşanan şiddet nedeniyle 2019 yılı Ocak ayında 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Haziran 2020’de Paris’in Ménilmontant semtindeki bir barda, Antifaşist gruba beyzbol sopasıyla yapılan saldırıdan dolayı da hakkında 10 ay hapis cezası isteniyor.

Fransız İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, resmi statüsü olmayan örgütün feshi için süreç başlattıklarını açıkladı. İçişleri Bakanlığı, daha önce „Kimlikçi Nesil/Generation İdentitaire“ adlı faşist örgütü de feshetmişti.

Zouaves’lar kim?

Yaklaşık 5 yıldır eylemlerini sürdüren Zouaves Paris grubu, aşırı sağcı Öğrenciler Derneği GUD’un devamı ve şiddet yanlısı bir örgütten çok „siyasi holigan“ görüntüsü veriyor. Büyük eylemlerde daha çok sol grupları, ırkçılık karştlarını ve LGBT’leri hedef alan Zouaves, ilk olarak Sarı Yelekliler eylemlerindeki polise ve diğer gruplara karşı şiddet eylemleriyle kendilerini gösterdi. On kadar merkezi liderin yönettiği Zouaves’ların çıkış noktası Lyon kenti. Fransa’da Paris, Strazburg, Marseille, Nice ve Toulouse’un da içinde olduğu 10 kentte örgütlüler.

Ouest France gazetesine konuşan Jean-Yves Camus, grubu, „Zouaves birkaç düzine bireyden oluşan küçük bir grup. Her şeyden önce ideolojik içeriği en basit ifadesine indirgenmiş şekilde, aşırı sağın, aşırı şiddet eğilimli militanları“ diye tanımlıyor.

Fransız Ulusal Meclisi tarafından 2019 yılında yayınlanan bir rapora göre, Fransa genelinde yaklaşık 3 bin kişi ırkçı-faşist fikirlere sahip çeşitli grupların bayrağı altında toplanıyor.