Home , Avrupa , Fransa’da gençlik geleceğine sahip çıkıyor: İşgallere devam

Fransa’da gençlik geleceğine sahip çıkıyor: İşgallere devam

paris-uni-ayakta-eylem-manset

17 Mart grev ve yürüyüşünden bu yana Fransa’da önemli gelişmeler oldu. Bu gelişmelerin en önemlisi hiç kuşkusuz üniversite öğrencilerinin oluşturduğu Ulusal Öğrenci Koordinasyonu oldu. 19 Mart’ta, Paris’te toplanan Öğrenci Koordinasyonu’nun çeşitli kararlar aldı. Aynı şekilde, büyük işçi konfederasyonlarının örgütlü olduğu birçok sektörde, işçiler grev ve işgal çağrılarında bulunarak hem hükümete, hem de sendika yönetimlerine bir nevi göz dağı verdiler ve yasa tamamen iptal oluncaya kadar mücadeleye devam edilmesi için mesaj verdiler.

Fransa’nın değişik üniversitelerinde yaşanan grev, işgal ve blokaj eylemlerine dair son birkaç günlük haberler ise şöyle:

Paris Siyasal Bilimler de mücadeleye katılıyor!

Paris-siyasal-üniversitesi

Öğrencilerin mücadelerin başından beri çok aktif olduğu Paris Siyasal Bilimler Üniversitesi’nde sadece büyük yürüyüşler beklenmiyor. Her gün işgal edilen (ya da bloke) lise ve üniversite haberleri geliyor. Paris Siyasal Bilgiler’de bu üniversitelerin arasına katıldı. Beşinci öğrenci meclisi iki saat sonra işgal edilen Amfi Caquot’da toplanacak. Öğrenci meclisi, “Gençlik El Khomri Yasasına Karşı” yürüyüşü için üniversiteyi  işgal etmeyi ve kitlesel bir şekilde bu yürüyüşe katılmak için “neler yapabiliriz”i tartışacak. 13 bin öğrencisi bulunan Paris Siyasal öğrencileri, bütün öğrencileri El Khomri yasasına karşı seferber ederek, yasanın geri çekilmesine katkıda bulunmak istiyor.

Sorbonne Tolbiac Üniversitesi Kırmızıya boyandı 

Öte yandan, geçenlerde polis zoruyla boşaltılan Sorbonne Tolbiac Ünversitesi öğrencileri de an itibaıiyla üniversitenin bir bölümünü işgal etmeye çalışıyorlar. 17 Mart sabahı, polis amfide toplantı yapan öğrenci ve üniversite çalışanlarına müdahele etmiş, toplantıdakileri zorla dışarı çıkarmış ve bazı öğrencileri yaralamıştı.  Öğrenciler de -imajlarda gördüğünüz gibi- polis şiddetini protesto etmek için üniversite duvarını kırmızıya boyadılar. An itibari ile Sorbonne Tolbiac Üniversitesi öğrenciler tarafından işgal ediliyordu.

Tolbiac Universitesi polis siddetini protesto etmek için kirmiziya boyanirken

Tolbiac Universitesi polis siddetini protesto etmek için kirmiziya boyanirken

Sorbonne Tolbiac Üniversitesi "Mücadeledeyiz!"

Sorbonne Tolbiac Üniversitesi “Mücadeledeyiz!”

Sorbonne Tolbiac Universitesi. Ogrenciler içerde toplanti yapiyorlar.

Sorbonne Tolbiac Universitesi. Ogrenciler içerde toplanti yapiyorlar.

 Rennes’de öğrenciler sokaktaydı! 

22 Mart günü Rennes ilinde de öğrenciler sokağa çıktı, şehir merkezine yürürken polis saldırısına uğradı. Öğrenciler, kendilerini korumak için barikat kurdu. Daha sonra demiryollarını işgal eden öğrenciler, 24 ve 31 Mart’ta yapılacak yürüyüşlere katılmak için cağrı yaptıktan sonra dağıldılar.

Rennes’de polis ogrencilere saldirdi

Rennes’de polis ogrencilere saldirdi

Ulusal Öğrenci Koordinasyonu oluşturuldu 

Ulusal Öğrenci Koordinasyonu, 19 Mart’ta Paris’in Saint-Denis Üniversitesi’nde toplandı. Fransa’nın 60 üniversitesinden öğrenci temsilcilerinin katıldığı toplantıdan sonra bir de çağrı yapıldı.  Öğrenci Koordinasyonu, El Khomri Yasa Tasarısı’nın derhal, pazarlıksız ve nihai olarak geri çekilmesi için mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu. Aynı çağrıda, polisin öğrencilere saldırması, üniversitelere girerek öğrencileri zorla dışarı atması ve saldırılarda öğrencilerin yaralanması kınandı. Yapılan çağrıda, hükümete geri adım attırmak için, öğrenci ve emek hareketinin süresiz genel grev inşa etme gerekliliğinin altı çizildi. Öğrencilere, çalışanlare ve organizasyonlara grevlerde birleşme çağrısı yapıldı.

Ulusal Öğrenci Koordinasyonu’nun talepleri ise şöyle: 

– El Khomri denilen yeni İş Yasası’nın derhal, pazarlıksız, nihayi ve bütünlüklü olarak geri çekilmesi

– Haftalık çalışma saatlerinin 32’ye düşürülmesi

– OHAL’in derhal  ve nihai olarak kaldırılması, OHAL’in anayasayadan çıkarılması, vatandaşlıktan düşürülmeyi öngören yasa tasarısının iptal edilmesi

– Grev ve yürüyüşlere katıldıkları için gözaltına alınan öğrenci, sendikacı ve militanların derhal bırakılması

– Grevler boyunca, zorunlu derslere katılmayan öğrencilerin cezalandırılmaması

Çağrı bütün, öğrenci, işsiz, emekli ve çalışanların 24, 31 Mart ve 5 Nisan’da yapılacak genel grev ve yürüyüşlere birlikte katılma çağrısıyla son buldu.